Nu fortsätter det rättsliga efterspelet efter fjolårets eritreanska kulturfestival Eritrea Scandinavia, som spårade ur på Järvafältet.

Arrangörerna anses av många vara trogna den eritreanska regimen, en av världens hårdaste diktaturer, och evenemanget stormades av motdemonstranter som rest till Sverige från hela världen för att visa sitt missnöje.

Det hela resulterade i ett upplopp där drygt 50 personer, varav flera poliser, skadades. 200 personer frihetsberövades och 15 personer avvisades sedan från Sverige. 

Våldsamt upplopp

Tidigare har en man dömts till fängelse för grov misshandel i samband med upploppen. Och nu väcks ytterligare åtal.

Sju personer är misstänkta för att ha deltagit i en folksamling som beväpnat sig med tillhyggen, kastat olika föremål mot andra, tänt eld på diverse föremål som festivaltält och bilar, samt slagit sönder bilar och haft sönder uppsatta tält och annat som varit uppsatt för festivalen.

Deltagarna har även forcerat och rivit ner avspärrningar och kravallstaket som varit uppsatta i syfte att upprätthålla ordningen, enligt stämningsansökan. Samtliga sju åtalade är medborgare i Eritrea.

Döms personerna riskerar de fängelse.

Döms personerna riskerar de fängelse.

Stefan Källstigen

Videobevis

Bland personerna som nu åtalas finns en kvinna i 25-årsåldern som anklagas för att ha "agerat anförare", då hon ställt sig framför ett kravallstaket och uppmanat till våld och motstånd mot polisen.

Alla de åtalade ska sedan ha tagit sig förbi kravallstaket och avspärrningar för att röra sig mot festivalområdet och där agera "aggressivt och hotfullt".

I bevismaterialet finns bland annat flera olika filmer på sammanlagt en halvtimme, som ska visa hur det åtalade agerat.

Fem av de åtalade är i 25-årsåldern, en är i 20-årsåldern och en är i 60-årsåldern.

Straffskalan för våldsamt upplopp är upp till tio års fängelse för anstiftare och anförare, samt böter eller fängelse i högst fyra år för deltagande händelserna.

Det är okänt hur de misstänka ställer sig till anklagelserna.