Spanska skolan på Västra vägen har hyrt tillfälliga lokaler av Signalisten sedan 2008.

Nu kan kontraktet inte förlängas fler gånger och lokalen ska bort.

Rektorn Maria Almgren säger att skolan saknat vetskap om att avtalet var tidsbegränsat varför kravet på utflytt kom som en chock.

– Det har varit jättetufft, vi har letat lokaler konstant sedan i höstas. Våra medarbetare, många föräldrar och elever är jätteoroliga.

Brister i ansökan

Spanska skolan vill stanna i Solna. Här bor merparten av eleverna, att flytta till en annan kommun betyder ny ansökan till Skolinspektionen, en process som kan ta år.

En möjlighet som dykt är att tillfälligt hyra in sig i före detta vårdboende i Bergshamra. Men kommunen har gett preliminärt avslag eftersom:

* Skolan inte visat hur deras lokalbehov kan lösas permanent.

* Lokalerna inte uppfyller krav om dagsljus

* Skolgården avses delas med förskolan och är tillgänglig för de större endast när de små sover.

Vidare anser förvaltningen att gården, som avses nås via en instängslad trappa "i det närmaste för tankarna till Kriminalvården".

Rektorn: Motarbetas

Fastighetsvärden vill inte uttala sig. Från skolans sida ser man det som att Solna stretar emot.

– Det rödgröna styret gick till val på att inte stänga ned skolor. Men det gäller uppenbarligen inte fristående. Vi är den enda spanska skolan i Sverige med goda resultat och hundra procent legitimerade lärare, varför vill de inte ha oss här? frågar sig Maria Almgren.

Maria Almgren är rektor för Spanska skolan i Solna.

Maria Almgren är rektor för Spanska skolan i Solna.

Privat

Något skolnämndens ordförande Eva Eriksson (S) tillbakavisar.

– Vi är absolut inte motståndare till friskolor, jag har besökt Spanska skolan och vet att det är en jättefin verksamhet. Vi försöker så gått det går inom lagens råmärken att hjälpa dem och har tipsat om lokaler och förklarat regelverket kring tillfälliga lov. Jag håller tummarna för att de hittar något, säger hon.

Moderaternas Veronika de Jonge (M) anser att det går att göra mer.

– Vi har många tomma skollokaler där Spanska skolan skulle få plats. Man behöver vara flexibel när alternativet är nedläggning. 

Får 900 000

Möten mellan skolan och staden är inplanerade. Att upplåta klassrum i någon av de kommunala skolorna åt Spanska skolan är dock inte aktuellt, meddelar Eva Eriksson.

Eftersom Signalisten inte kunnat hitta en ersättningslokal har de ingått en förlikning med Spanska skolan som kommer att ersättas med 900 000 kronor. De får även hyresfritt året ut.