Katja Hill, 18, är en av ungdomarna som valt kommunens egna gymnasium. Men det var inte tanken från början.

– Jag gick på en skola inne i stan först. Men jag tyckte det var jobbigt med trafiken varje dag och när skolan flyttade hit till Bas blev det ännu närmare hemmet så jag bytte.

Hon säger att skolans rykte avskräckte henne först, men hon säger att ryktet förbättrats i och med flytten till Bas.

– Jag tror många har lockats hit på grund av lokalerna. Jag tycker också att lärarna är väldigt duktiga och engagerade i eleverna.

Gymnasiet ska granskas

2021 gav kommunen en konsultbyrå uppdraget att granska Järfälla gymnasium eftersom skolan gick mot underskott samtidigt som kostnaderna skulle öka i och med flytten till Bas Barkarby. Problemet var att för få Järfällaungdomar sökte sig hit.

2021 valde 15 procent av Järfällas ungdomar att söka sig hit, enligt rapporten.

Även skolresultaten har varit på nedgång sedan 2015 och varit lägre än motsvarande skolor i länet, enligt den statistik som rapportförfattarna tittat på.

– Att jämföra studieresultat mellan skolor blir ibland lite att jämföra äpplen och päron. Man behöver även i en sådan jämförelse ta hänsyn till hur elevsammansättningen ser ut på varje skola. Vi har både yrkesprogram, högskoleförberedande program, en gymnasiesärskola och introduktionsprogram som ska hjälpa elever från grundskolan att bli behöriga till gymnasiet, säger rektor Mariella Augustsson.

Den sistnämnda gruppen har utgjort nära en tredjedel av skolans elever vilket har slagit igenom i statistiken, menar hon.

Mariella Augustsson, rektor på Järfälla gymnasium, behöver möta folks fördomar om skolan.

Mariella Augustsson, rektor på Järfälla gymnasium, behöver möta folks fördomar om skolan.

Mikael Andersson

Trenden vänds

Men efter flytten till Bas Barkarby har trenden vänt. Söktrycket har ökat markant och skolans rykte har förbättrats. Skolan har tillsammans med eleverna satsat hårt på att få upp studiero och trygghet och det har gett resultat enligt rapporten. Eleverna är mer nöjda med skolan.

– I den elevenkät som genomförs i hela Stockholms län svarar eleverna på 15 av de 22 frågorna att de är mer nöjda med sin skola än jämfört med alla skolor i Stockholms län.

Men hon stöter ofta på människor som låtit sig påverkats av skolans tidigare rykte.

– Jag blir ibland nyfiken på vilken tidsperiod de hämtar sin bild av skolan ifrån. När har de varit här och tittat själva? Jag försöker hela tiden beskriva hur vår verksamhet ser ut idag, hur vi jobbar med våra elever och vilken kompetens som finns här.

För det finns förutsättningar att höja resultaten, enligt rapporten. Lärarbehörigheten är högre än snittet och lärarna har hög kompetens. 

– Vårt arbete med trygghet och studiero har burit frukt, nu hoppas vi att arbetet ska bära frukt även när det gäller studieresultaten.

Ekonomin en knäckfråga

Även om trenden går åt rätt håll är orosmolnen långt ifrån bortblåsta. Ekonomin är skör och den bygger på att elever fortsätter söka sig till gymnasiet.

– Mitt jobb är att jobba efter den plan som vi har uträttat. Utifrån det jag kan se så har vi en plan som håller.

Enligt rapporten saknar också kommunen en gemensam vision för vilken gymnasieskola som ska erbjudas i framtiden.

– En skola som är mer nischad har på ett sätt lättare att nå ut, men vårt uppdrag ser inte ut så. Vi har både bredd och spets. Alla vår program bidrar med en fantastisk mix av elever. Frågan är bara hur man kommunicerar detta på ett enkelt sätt.

Slippa restid

En av fördelarna med skolan för Järfällas ungdomar att är ju att man slipper pendla varje morgon, vilket till slut lockade hit teknikstudenten Katja Hill.

Men varför tror du att så många ändå väljer innerstadsskolorna?

– Jag tror att många vill vara den som tar på sig fina kläder och pluggar och hänger inne i stan.

Katja Hill, 18, tröttnade på att pendla in till stan. Efter bytet till Järfälla gymnasium är hon nöjd med sin utbildning och hon säger att många av hennes klasskamrater har bra betyg.

Katja Hill, 18, tröttnade på att pendla in till stan. Efter bytet till Järfälla gymnasium är hon nöjd med sin utbildning och hon säger att många av hennes klasskamrater har bra betyg.

Erik Lejdelin