Branden startade i grundskolans tak. Efter en stor insats där brandförsvaret bland annat genomförde åtgärder för att begränsa branden avslutades släckningsarbetet runt 21.30.

– Det har blivit skador i taket till matsalen och den del som skolan kallar tomma delen, säger Stefan Gustavsson, insatsledare på platsen.

Han beskrev insatsen som lyckad. Hur omfattande skador skolan fått var dock inledningsvis oklart.

Från insatsen hördes hur man sågade i taket. Stora, delvis förvridna plåtdelar hissades ned från taket.

Många samlades

Skolan ligger mitt i ett bostadsområde, många närboende i olika åldrar var ute och följde förloppet. De boende har en nära relation till skolan som byggdes på 1970-talet, de har själva varit elever, går på skolan eller har barn som gör det. I dag hyser byggnaden skolorna Vallentuna friskola och Vallentuna internationella montessoriskola.

Inledningsvis berättar flera grannar att man såg lågor slå upp från taket. Vid insatsens slut rykte det fortfarande. Närmast avspärrningarna kändes en svag röklukt.

Stegbil användes i insatsen.

Stegbil användes i insatsen.

Anna Wilson

Även polis var på plats under insatsen. Enligt polisens händelserapport på webben misstänks branden vara anlagd och kommer att utredas som mordbrand.

Polisen skriver vidare att de har "kontakt med personer som misstänks vara involverade i händelsen". Mer information om dessa ges inte.

Brandplatsen kommer fortsatt att vara avspärrad för teknisk undersökning.