Det har blivit dyrt att bygga skolor. Riktigt dyrt.
I Järfälla skenade prislappen för den planerade grundsärskolan i Kallhäll. I början på 2022 höjdes budgeten för skolan från 75 till 85 miljoner kronor.
Men bara några månader senare kom larmen från byggbranschen: kostnaderna fortsätter att skena. Samtidigt var behovet av en ny grundsärskola var akut.
Politikerna tvingades höja kalkylen från 85 miljoner till hela 130 miljoner kronor – en höjning med över 50 procent.
– En stor faktor är självfallet inflationen och att byggkostnaderna ökat kraftigt de senaste åren. Då blir skillnaderna stora mot kalkyler som gjordes för en tid sedan, säger Sara Hernäng, fastighetsstrateg på Järfälla kommun.
Ormbackaskolan pausas
Nu händer samma sak igen med den planerade skolan i Ormbacka. På den gamla ängsmarken byggs just nu 300 bostäder. Planen är att en F-6 skola ska stå färdig till 2025.
Men den här gången löser politikerna inte problemet genom att slänga in mer pengar i potten. I stället drar man i handbromsen. Skolan blir helt enkelt för dyr.
Kostnaden fick inte överstiga 210 miljoner kronor. Men efter projekteringen landade prislappen på 270 miljoner kronor. Det innebar att lokalkostnaden per elev översteg kommunens riktlinjer med hela 70 procent.
Politikerna var överens om att pausa projektet, och förvaltningen har nu fått uppdraget att hitta ett sätt att minska kostnaderna. Men tiden är knapp. Det är sannolikt att det blir brist på skolplatser i Skälby och Barkarby nästa år – kanske till och med i år.
– Skälbyskolan är proppfull och det finns inga fler städskrubbar att ta i anspråk, säger oppositionsrådet Jonathan Björniden (L).
Brist på skolplatser i Järfälla
Det stora antalet barnfamiljer i Barkarby och Skälby har lett till ett högt tryck på områdets förskolor och skolor, och trycket lär bli högre när nya familjer flyttar in i Ormbacka.
– Det är bra att man gör ett omtag när man ser kostnaderna dra iväg. Men det innebär ytterligare förseningar och jag hoppas att styret skyndsamt ordnar fram paviljonger så att man inte tvingas bussa runt barn till andra kommundelar, säger Jonathan Björniden.
Han är också orolig för hur de ökade skolkostnaderna påverkar kommunen i framtiden, eftersom Järfälla ska växa i många år till.
– Det här blir den första skolan som byggs i den nya ekonomiska verkligheten. En massa nya dyra skolor kan orsaka ett ekonomiskt gap, för så mycket nya skatteintäkter får vi inte. Risken med att ha väldigt dyra lokalkostnader är att pengarna tas från verksamheten, och där vill vi inte hamna.
För liten skola
Han säger att det är en svår nöt att knäcka, för han vill heller inte att styret sänker ambitionsnivån när det gäller skolor.
– Verksamheten får inte bli lidande när man bantar byggkostnaderna. Vi är exempelvis i stort behov av grupprum. Med facit i hand är Ormbackaskolan för liten. Större skolor har lättare att få ihop ekonomin, men nu har vi den tomten vi har.
Liberalernas politik har länge att varit att sänka byggtakten.
– Växer man för snabbt är det svårare att pricka rätt i prognoserna. Antingen står man med halvtomma skolor vilket blir dyrt, eller överfulla skolor vilket också är dyrt. Bättre hade varit att växa långsammare och mer organiskt.