Olov Holst (M) träder tillbaka som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Nu gör han det med nya medarbetare i kommunledningen. Den nya koalitionen består av Moderaterna (M), Sverigedemokraterna (SD), Kristdemokraterna (KD) och Samling för Sigtuna (SfS) och har majoritet i kommunfullmäktige.
Tidigare under hösten riktade Centerpartiet (C) och Liberalerna (L) kritik mot kommunstyrelsens ordförande och krävde hans avgång för att samarbetet mellan de tidigare kommunledningspartierna skulle vara möjligt. Holst satt då kvar varpå C och L hoppade av kommunledningen. Därefter avgick Holst ändå.
– När jag aviserade min avgång var jag tydlig med att jag personligen aldrig får stå i vägen för ett fortsatt borgerligt styre eller riskera en återgång till det kaos ett socialdemokratiskt styre skulle innebära. Jag såg ingen annan utväg än att avgå för att möjliggöra en fortsättning på den framgångsrika politik som drivits sedan 2017, men med den nya koalitionen är min avgång inte längre nödvändig, säger Olov Holst.
C och L kritiserade Olov Holst ledarskap, härskartekniker och olämpliga kommentarer. Men under tiden förhandlingarna om ny valteknisk samverkan pågick mellan partierna fördes också diskussioner inom Moderaterna. Moderaternas fullmäktigegrupp, det högst beslutande organet i en partiförening, visade fullt förtroende för Olov Holst.
– Anklagelserna om det påstått dåliga ledarskapet styrks inte av någon annan än de som skulle kunna ha något att tjäna på det. Varken M, KD, SfS, tjänstemän och företag verksamma i kommunen eller andra samverkansorganisationer styrker anklagelserna. Tvärtom har väldigt många hört av sig till mig och partiet för att uttrycka sin bestörtning över det inträffade.
”Många missnöjda”
Oppositionen är inte nöjda över Moderaternas sätt att ta in Sverigedemokraterna i kommunledningen.
– Det känns tungt att M valt denna väg och jag tror många kommuninvånare som röstat på M, KD och SfS är väldigt missnöjda. Det var inte ett SD-styre de röstade på, säger Marie Axelsson (S) till Mitt i.
Olov Holst är åter i tjänst som kommunstyrelsen ordförande från och med den 1 januari 2024.
– Jag har känt stort stöd under tiden och tackar alla som har hört av sig. Det finns så mycket mer jag vill göra för att Sigtuna ska bli en ännu bättre kommun och för att invånarna ska få den politik som de röstat på, säger han.
C och L positiva till samarbete igen
Om ett par veckor ska budget för 2024 klubbas i Sigtuna kommun. Men vilka som ska leda kommunen är fortfarande ovisst.
Efter att kommunstyrelsens ordförande Olov Holst avgick från sin post under föregående vecka har det svängt inom politiken i Sigtuna kommun. Det började med att Centerpartiet och Liberalerna hoppade av kommunstyret i protest mot Olov Holsts bristande ledarskap. Nu när Olov Holst inte längre är kvar är läget annorlunda och de bägge partierna är beredda att ingå ett samarbete igen.
– Vi är nöjda att det blir en bra förändring för kommunen. Vårt krav var att han skulle avgå. Nu ser vi fram emot en nystart och en dialog om detta med Moderaterna och de andra samarbetspartierna, säger Anders Eriksson som är ordförande för Liberalerna i Sigtuna kommun.
Även Centerpartiet är inne på samma bana.
– Vi är positiva till att samarbeta igen men inga former för det är klara ännu. Det första som händer är om vi kan enas kring mål och budget, säger Gill Brodin som är gruppledare för Centerpartiet.
SD kan fälla budgeten
Om de minoritetssamarbetet får igenom en budget är just nu oklart. Sverigedemokraterna meddelar att de inte kommer att rösta på budgeten nu när Olov Holst inte är kvar. Något som UNT har rapporterat om. Hittills har SD röstat på monoritetssamarbetets förslag eller lagt ned sina röster.
– Med SD:s utspel så vet jag i dagsläget inte hur detta kommer att sluta, säger Gill Brodin.
Sverigedemokraterna är det tredje största partiet i kommunen med sina åtta mandat. Moderaterna har 19 mandat och Socialdemokraterna i opposition har 18 mandat.
Med SD:s utspel så vet jag i dagsläget inte hur detta kommer att sluta
Mandatfördelningen i kommunfullmäktige ser ut som nedan.
Ett mandat betyder en plats i fullmäktige. Totalt finns det 61 mandat i fullmäktige.
Moderaterna (M) fick 30,71 procent av rösterna, vilket ger 19 mandat
Socialdemokraterna (S) fick 28,99 procent av rösterna, vilket ger 18 mandat
Sverigedemokraterna (SD) fick 13,76 procent av rösterna, vilket ger 8 mandat
Vänsterpartiet (V) fick 6,25 procent av rösterna, vilket ger 4 mandat
Kristdemokraterna (KD) fick 4,69 procent av rösterna, vilket ger 3 mandat
Liberalerna (L) fick 4,33 procent av rösterna, vilket ger 3 mandat
Centerpartiet (C) fick 3,93 procent av rösterna, vilket ger 2 mandat
Miljöpartiet (MP) fick 3,21 procent av rösterna, vilket ger 2 mandat
Samling för Sigtuna (SfS) fick 2,51 procent av rösterna, vilket ger 2 mandat
Övriga anmälda partier fick tillsammans 1,60 procent av rösterna.
Källa: Sigtuna kommun
Gill Brodin (C) och Pernilla Bergqvist (L)är beredda att samarbeta med moderaterna efter Holsts avgång.
Mikael Andersson
C och L positiva till samarbete igen
Efter anklagelserna: Olov Holst (M) avgår
Olov Holst (M) avgår som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna efter anklagelser om bristande ledarskap och härskarteknik.
Olov Holsts har anklagats för bristande ledarskap och kränkande behandling av de tidigare samarbetspartierna Liberalerna och Centerpartiet.
Kris i politiken
Förra veckan valde C och L att lämna samarbetet med Moderaterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna. Sedan dess har det varit osäkert hur kommunen ska styras.
– Det huvudsakliga skälet till att jag väljer att lämna posten som kommunstyrelsens ordförande är att jag just nu utgör det avgörande hindret för att Sigtuna ska kunna fortsätta styras av Moderaterna i en borgerlig samverkan. Om det är jag personligen som står mellan ett fortsatt borgerligt styre och en återgång till det kaos ett socialdemokratiskt styre skulle innebära är mitt val enkelt, säger Olov Holst i ett pressmeddelande.
Anklagelserna mot honom kommenterar han på följande sätt:
– Det är olyckligt att man nu väljer att diskutera mitt ledarskap i media istället för att ta det med mig eller Moderaterna i första hand. Jag har säkert varit såväl förbannad, raljerat i onödan och uppfattats som väldigt krävande, både av män och av kvinnor. Det har dock aldrig varit min mening att kränka någon, vilket de flesta också förstått. Men jag som person kan aldrig vara viktigare än arbetet med att göra livet bättre och lättare för kommuninvånarna.
Beslut nästa år
Beslutet om vem som nu blir kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna kommun föreslås fattas av kommunfullmäktige på sammanträdet den 1 februari 2024. Under tiden tar Mats Weibull (M),vice ordförande i kommunstyrelsen över.
Olov Holst (M) avgår som KSO i Sigtuna.
Stefan Källstigen
M-ledaren i Sigtuna avgår efter anklagelserna
Chockbeskedet: Kommunstyret i Sigtuna spricker
I går kom beskedet som en blixt från klar himmel - Liberalerna och Centerpartiet i Sigtuna kommun lämnar samarbetet i kommunledningen.
Under tisdagen lämnade Liberalerna och Centerpartiet i Sigtuna kommun samarbetet i kommunledningen med Moderaterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna. Nyheten slog ned som en bomb i kommunen.
Anledningen är att partierna anser att kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) har visat bristande ledarskap och att han vid flera tillfällen utsatt partiföreträdare och kommunala tjänstepersoner för kränkande behandling. Detta genom, som de beskriver det i ett pressmeddelande, raljanta kommentarer, härskartekniker och rena personangrepp.
"Byt ut KSO"
Partierna har nu uppmanat Moderaterna att byta ut kommunstyrelsens ordförande för att rädda samarbetet i den partikoalition som i dag styr kommunen.
Tillsammans skriver de bägge partiernas (L och C) ordföranden:
”Vi har sträckt ut en hand till de andra partierna och önskat lösa detta på ett ansvarsfullt sätt men har dessvärre inte fått gehör för detta. Eftersom ingen förändring sker har samarbetet nått vägs ände. Av detta skäl tvingas vi, av omsorg för våra partiföreträdares hälsa, att lämna samarbetet.”
Pernilla Bergqvist är gruppledare för Liberalerna i Sigtuna kommun.
Marie-Therese Karlberg
Skolkonflikt i grunden
Men enligt Moderaterna i Sigtuna fortsätter Olov Holst att leda kommunen och partiet känner inte igen sig i beskrivningen av kommunstyrelsens ordförande.
– Vår bild är att grunden till avhoppen är en konflikt som uppstått runt bristande ansvar rörande situationen i kommunens skolor, där en kraftigt eskalerande otrygghet inte har lyfts eller hanterats av barn- och ungdomsnämndens ordförande (Pernilla Bergqvist (L), reds anm.), säger Mattias Askerson som är ordförande för Moderaterna i Sigtuna.
Gill Brodin är gruppledare för Centerpartiet i Sigtuna kommun.
Sigtuna kommun
M, KD och SfS fortsätter leda
Båda parterna i konflikten hävdar dock att de velat fortsätta samarbeta. Men ingen ser det idag som möjligt.
Askerson meddelar att partiet tycker att det är beklagligt att L och C väljer att lämna omgående och inte försöker lösa konflikten.
– Vi hade gärna sett ett fortsatt samarbete men vi är inte beredda att blunda för det akuta tillståndet i flera av kommunens skolor, säger Mattias Askersson
L och C understryker att de gärna vill fortsätta det politiska arbetet i kommunen med samarbetet tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna som de har ingått i sedan valet 2018. Men detta endast om Olov Holst kliver åt sidan.
Moderaternas ambition är nu att fortsatt leda ihop med med KD och SfS.
Mitt i Sigtuna har sökt Olov Holst samt gruppledarna för L och C.
Vår bild är att grunden till avhoppen är en konflikt som uppstått runt bristande ansvar rörande situationen i kommunens skolor