LÄS ÄVEN: Mitt i Vimlet på Bokmässan

Törstiga göteborgare på Eggers

Guldstaden, Anna Ihrén, Louise Bäckelin Förlag

"Borden på Eggers uteservering var prydda med vita manglade dukar och vintertrötta, törstiga göteborgare och hotellgäster som tog för sig av de uppdukade spanska och italienska delikatesserna därute."

Utdrag ur Guldstaden som är den fjärde och sista delen i Jubileumsserien, vilket beskrivs som ett spännande kriminaldrama och en hyllning till Göteborg.

Anna Ihrén (f. 1971) Deckarförfattare känd för bland annat: Morden på Smögen, Jubileumsserien, Skärgårdspolisen och barnboksserien Stellas & Johns detektivbyrå.

LÄS ÄVEN: Ät en pannbiff i Göteborgs litteraturens fotspår

Redbergsplatsen

Redbergsplatsen

Lina Isaksson

Solnedgång över Redbergsplatsen

Vård & Omsorg, Olivia Bergdahl, Ordfront (2022)

"Jag stod på Redbergsplatsen och såg solens strålar i spårvagnsspåren och jag tänkte jag bor i en vacker stad, att varje stad är vacker i en lång solnedgång."

Utdrag ur Vård & omsorg, en roman om att som lyckligt gravid kastas in i det mörker som en cancerdiagnos är, och överleva.

Olivia Bergdahl (f. 1989). Uppvuxen i Göteborg. Poet och författare. Hennes verk i urval: Diktsamlingen Demo, romanen Efter Ekot och Augustnominerade sonettkransen Barnet.

Folk

Folk

Lina Isaksson

Vänskapligt på Folk

Bödeln, Mats Ahlstedt, Bokfabriken (2024)

"Det var den värsta tiden i hennes liv, tills den där kvällen när hon och kompisen hamnade på Folk på Järntorget."

Utdrag ur Bödeln som är den 14:e fristående uppföljare till kriminalromanerna om Fatima Wallinder vid polisen i Göteborg.

Mats Ahlstedt (f. 1949). Född i Jämtland men uppvuxen i Göteborg. Journalist och kriminalförfattare känd för bland annat: Den sista vilan, Fruktans hus, Upprättelsen, Osynligt offer, och Odjuret.

Betonghöghus på Hisingen.

Betonghöghus på Hisingen.

Mosthphotos (genrebild)

Betonghöghus på Hisingen

Klassdörrar, Eija Hetekivi, Bokförlaget Max Ström (2024)

"Hans sista år i livet återförenades vi som närboende i varsitt hyreshem i ett och samma betonghöghus, men inte detsamma som vi hade härjat i under nittiotalet, utan i ett Hisingshöghus som ägdes av den släkten vi hade arbetat åt."

Utdrag ur Klassdörrar där prisbelönta Eija Hetekivi skildrar klassklyftorna genom kraftfulla fotografier av dörrar.

– Jag började fota dörrar i samma veva som jag debuterade som författare för tolv år sedan, och fick den berikande förmånen att resa i vårt katastrofalt ojämlika land och uppleva rejäla klasskontraster, både utifrån och inifrån. Jag trodde varken mina ögon eller öron, och blev tvungen att knäppa bildbevis på klyftorna vi skapat, så att jag kunde kamerablänga på dem igen och höja blodtrycket. Det var också då, för tolv år sedan, som jag började handleda fattiga och hemlösa ungkvinnor i skrivande, och som jag själv blev hemlös, säger Eija Hetekivi.

Eija Hetekivi Olsson (f. 1973). Uppvuxen i Gårdsten och Bergsjön i Göteborg. Hennes författarskap i urval: Ingenbarnsland, Miira och De unga vi dödar.

Tripadvisor (genrebild)

Shishkebab och skräddare i Göteborg

Mullbärsträdet, Zhiwar Rashid, Norstedts (2023)

"Jag har frågat om vi kan åka till Göteborg och äta shishkebab på min födelsedag, om vi kan besöka en skräddare i Göteborg för att sy upp varsin dräkt och om vi kan gå på en newrozfest så att jag kan utmana henne i dans."

Utdrag ur Under mullbärsträdet som inte bara utspelar sig i Göteborg utan främst hos en student i Östersund men tar även med läsaren till en grupp kvinnor i Kurdistan. Boken beskrivs som en berättelse om ursprung som fantasi och verklighet, öde och möjlighet.

Zhiwar Rashid (f.1988). Född i flyktinglägret Saryas i Kurdistan och uppväxt i Halabja, men numera bosatt i Göteborg. Han har gått på Biskops-Arnös författarutbildning. Under mullbärsträdet är hans första roman.

Café du Nord eller Köttbullekällaren som det också kallas.

Café du Nord eller Köttbullekällaren som det också kallas.

Lina Isaksson

Bland borden på Köttbullekällaren

Framtidsfararen Götheborg, Ann-Sofie Jeppson och Örjan Modén, Idus förlag (2020)

"Inne på Bazar Alliance finns många försäljare av mat och där ligger Café de Nord eller som systrarna sa Köttbullekällaren. De kliver in bland bord och stolar och känner genast lukten av Köttbullar"

Utdrag ur Framtidsfararen Götheborg, en faktaspäckad äventyrsberättelse för barn i åldern 9-12. Det kryllar av intressanta historiska nedslag och cliffhangers. Dessutom är dialogen full av göteborgsvitsar.

Ann-Sofie Jeppson (f. 1951). Uppvuxen i Kortedala och är barnboksförfattare till en rad böcker såsom Gustaf Dalén: kungen av ljus, Elin du klarar det och Det går framåt Pontus.