Tomas Pauluser på familjens radhusterrass, med utsikt över området som skulle bli en förlängning av Nya Ulriksdal. ”Man skäms när det kommer gäster. Överblivet material och skräpområden istället för i iordningställda ytor med träd, lyktstolpar och trottoarer”.
Stefan Källstigen
För tre år sedan gick flytten från centrala Sundbyberg till nya Ulriksdal.
Visionen för området matchade den familjeidyll som paret Pauluser sökte, med småskalig bebyggelse och öppna och trygga ytor för deras två söner att leka på.
De stormtrivs i sitt nyproduktionsradhus.
Men känslan är kortvarig.
– Så fort man går ut genom dörren så blir man ledsen över det man ser. Omgivningen liknar en återvinningsstation.
Tomas Pauluser syftar på det upplag med bråte och byggavfall framför huslängan.
Marken har i väntan på fortsatta kvarter på Ulriksdalsfältet blivit en lagringsplats av material från olika byggen, och har i flera års tid använts för tjuvdumpning och fulparkering. Det har Tomas och grannarna påtalat för staden sedan inflytt.
Nu ligger det som ett ärende hos miljö- och hälsoskyddsnämnden.
Stadsdel med potential
Längre upp i backen skulle en stadsdelspark anläggas, med ”en äng för lek, spel och samvaro”, en liten damm och gångvägar. Det har inte hänt.
Tomas skakar på huvudet när han jämför skisserna över Nya Ulriksdal med hur det blev i verkligheten.
– Nya Ulriksdal har en sådan enorm potential med närhet till kollektivtrafik, skola, natur och Ulriksdals slott. Våra hus ligger strategiskt perfekt till. Men det satsas ingenting.
Christian Pauluser är ett av cirka 500 barn i stadsdelen. Men här finns ingen allmän lekplats. "Man får gå till Bagartorp om man vill gunga", säger en granne.
Stefan Källstigen
Han nickar mot sonen Christian som balanserar på en planka utanför huset.
– Vad hände med de nya kvarteren? Var är parken, utegymmet? Det finns inte ens en lekplats. Och nu är våra barn 9 och 7 och snart för stora för det. Man känner sig lurad.
Det är Peab som bygger Nya Ulriksdal. Men Solna bär ansvaret, anser Tomas.
– Staden äger marken. Det är till Solna som vi boende betalar skatt. Det minsta vi kan begära är att de breddar vägen för att plantera träd – det heter ändå Cronhielms allé – och att stadsdelsparken byggs.
Invånarna i Nya Ulriksdal har hamnat i kläm i tvisten som råder mellan Solna och Peab. Familjen Pauluser har bott i området i tre år och väntar på allt från grannhus till parker och lekplatser. ”Våra hus ligger perfekt till men det satsas inget”
Stefan Källstigen
Kukka-Salam: ”Skandal”
– Så här ska inte Solna se ut, det här kommer vi ta ansvar för och åtgärda, säger kommunstyrelsens ordförande Sara Kukka-Salam (S) när hon ser bilder på skräpupplaget.
Man lyckades inte bli tillräckligt överens för att trycka på startknappen
Stadsdelsparken däremot, kan inte anläggas förrän det finns detaljplaner för fältet, säger hon.
– Jag tycker också att parken är jätteviktig men den är kidnappad av Peabs ovilja att bygga klart.
Kukka-Salam anser de uteblivna bostäderna på fältet är en ”skandal”.
– Jag är förbannad för att området inte byggs ut och ännu mer förbannad på den tidigare politiska ledningen som skrev avtal med Peab som inneburit att de har kunnat sitta och hålla på kommunal mark i guldläge i 20 år utan att göra något.
Det är alltså staden som äger fältet. Marken ska enligt avtal från 2005 överlåtas till Peab för att bebyggas med en takt på 100–150 bostäder per år.
Vill sälja dyrare
Torsten Svenonius (M), tidigare ordförande för byggnadsnämnden, säger att han saknar detaljinsikt bakåt men att förhandlingarna inför detaljplanearbetet fastnade för många år sedan.
– Man lyckades inte bli tillräckligt överens för att trycka på startknappen.
Gällande kritiken från S råder han styret att blicka framåt.
– Jag tycker att de politiker som styr nu ska lägga krutet på att det händer något i framtiden istället för att gnälla på vad som inte hände tidigare.
"Nu ska jag göra allt jag kan för att lösa det här vid förhandlingsbordet, om det inte går är jag beredd att möta Peab i domstol", säger Sara Kukka-Salam (S).
Mikael Andersson
Vad är man oense om idag då? Enligt Sara Kukka-Salam gäller det prisnivån på marken. Solna ska ha mer betalt från Peab jämfört med nivån som gällde för 20 år sedan, anser hon.
– Annars skulle miljardvärden slumpas bort. Nu ska jag göra allt jag kan för att lösa det här vid förhandlingsbordet, om det inte går är jag beredd att möta Peab i domstol.
Men de som bor i Ulriksdal idag, de vill ha förändring nu.
– Vi gör stora satsningar på nära håll, på Överjärva gård och Bagartorpssidan. Men jag förstår Ulriksdalsborna. Jag har också bråttom.
Peab skriver i mejl till Mitt i att ”flera öppna och konstruktiva möten” hållits med Solna senaste året där de har redogjort för sin ståndpunkt.
De vill inte kommentera sin ståndpunkt närmre och säger att de för diskussion med kommunen direkt, inte via media, men betonar att de vill bygga vidare på fältet: ”Ulriksdal är en fantastiskt fin plats, nära till naturområden, central infrastruktur och bra kollektivtrafik. Så det är verkligen ett idealiskt läge för utveckling av bostäder och arbetsplatser”.