Hissen med fem personer inuti rasade cirka 20 meter.

Åklagarmyndigheten utreder alltjämt händelsen som flera fall av arbetsmiljöbrott, varav fem av fallen utreds som vållande till annans död och två av fallen som framkallande av fara för annan.

Statens haverikommission har jobbat med olyckan parallellt sedan den inträffade och har nu publicerat sin slutrapport över utredningen.

Brister upptäcktes inte

Man slår där fast att kontrollsystemet inte fångade upp brister i montaget.

Vid olyckan blev belastningen på masten större än vad konstruktionen kunde klara utan skruvförband.

Kritiken: Kraven på hisskontroller inte tillräckliga

Därför lossade mastsektionerna och hissen föll till marken från plan nio.

”De kontrollåtgärder som skulle fånga upp monteringsfel tillämpades inte och därför upptäcktes det inte att skruvförbanden saknades. Gällande krav på kontroller av bygghissar är inte tillräckliga”, skriver SHK i ett pressmeddelande.

Dödshissen bärgad: ”Har mycket bra information”

På måndagsförmiddagen bärgas hissen som orsakade fem personers död. ”Vi har mycket bra information”, säger Kristina Börjevik Kovaniemi som leder utredningen.

Längs med staketet är det en minnesplats. Nerlagt på marken finns blommor, marschaller, ljuslyktor och skyltar, från bland annat en lågstadieklass, med texten ”2B beklagar sorgen”.

Arbetet stoppat

Statens haverikommission har jobbat på olycksplatsen sedan förra veckan.

– Det är för tidigt för att säga att vi har kunnat dra några slutsatser. Men vi har fått mycket bra information, säger Kristina Börjevik Kovaniemi, utredningsordförande.

Byggarbetet i Ursvik är stoppat sedan i måndags förra veckan då olyckan inträffade.

Tidigare på förmiddagen hölls en tyst minut på byggarbetsplatser runtom i Sverige, däribland i Ursvik. På initiativ av Byggnads och Byggföretagen hedrades de som omkommit i den gångna veckans arbetsplatsolyckor.

Dödshissen bärgad: ”Har mycket bra information”

Fem personer dog i raset – tyst minut runtom i landet