Gulla Hermannsdottir är initiativtagare till den kollektiva hönsgård som planeras vid koloniområdet på Årstaliden. Hon blev inspirerad av gården "Hönan och ägget" i Bagarmossen och skrev ett medborgarförslag till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning för snart två år sedan. Staden nappade och har lånat ut mark vid Årstalidens lekplats där det tidigare låg en förskola. Under tiden som det har tagit att få bygglov för själva hönsgården så har en grupp intresserade Årstabor haft en studiecirkel om hönsskötsel.
– Det har varit väldigt spännande, och det finns flera bra böcker om höns. Vi har hunnit lära känna varandra och har gjort en massa förberedelser, bland annat har vi jobbat med en arkitekt. Det finns mycket kunskap inom gruppen, säger Gulla Hermannsdottir.
"Har ett ansvar"
Hon började själv intressera sig för att leva mer hållbart under pandemin.
Vi välkomnar nya medlemmar.
– Som konsument har man ett stort ansvar och en makt. Att driva en hönsgård tillsammans är ett kul, mysigt och enkelt sätt att bidra på, säger Gulla Hermannsdottir.
I gruppen "Årsta Hönsgård" på Facebook håller medlemmarna i hönskollektivet kontakt. Gården kommer att drivas ideellt, och om man vill bli skötare kan man bli medlem i föreningen och ställa sig i kö för att sedan delta i en studiecirkel.
– Vi välkomnar nya medlemmar. De som sköter om hönsen kommer att gå på ett rullande schema och få plocka äggen de dagar de ansvarar för gården, säger Gulla Hermannsdottir.
Bygglovet är nu klart, och byggstart är planerad til maj/juni.