Det är tisdagseftermiddag och en liten flicka står och bläddrar i en tidning inne på Östberga kulturhus. Några ungdomar sitter i ett möte, en äldre dam dricker kaffe. Bakom disken i kaféet står fritidsledaren och allt-i-allo:n Rikard Halling, uppvuxen i och återvänd till, Östberga. I morse bakade han minibiskvier som säljs i kaféet.

Kulturhuset startade 2018, och kom blev till efter en medborgardialog. Anledningen var den upplevda otryggheten och att det saknades en naturlig mötesplats för de boende.

Rikard Halling är fritidsledare och Östbergabo. Han har jobbat i kulturhuset sedan det öppnade 2018.

Rikard Halling är fritidsledare och Östbergabo. Han har jobbat i kulturhuset sedan det öppnade 2018.

Angie Gray

– Vi vill att Östberga ska förknippas med den kulturplats som det faktiskt är. Det låter inte så kul att vara "ett före detta utsatt område". En arbetslös som får jobb kallas ju inte "före detta arbetslös", säger Rikard Halling.

I slutet av förra året togs Östberga bort från polisens lista över utsatta områden. Motiveringen var att narkotikahandeln och våldsbrotten på gator och torg minskat, samtidigt som polisen kunde jobba utan att stöta på problem. En kontrast mot kriminella nätverk, gängrelaterade skjutningar och bilbränder som präglade området under flera år.

Dessutom har andelen boende som känner sig trygga i området ökat från 70 procent till 79 det senaste året, enligt stadens medborgarundersökning. Det innebär att Östbergaborna är mer nöjda än stockholmarna i snitt.

– Polisiärt har det varit problem tidigare, men det är inte alltid som allmänheten märker av grov brottslighet. Det är inget som de kriminella skyltar med, säger David Norell, kommunpolis i området sedan i mars.

"Superhärlig plats"

Hans bild är att Östberga är tryggt i dag.

– Det är en superhärlig plats. Som överallt finns det kriminalitet. Narkotika, stulna cyklar och så vidare. Men det sticker inte ut på något sätt. Mig veterligen finns det inget etablerat kriminellt nätverk i Östberga som är aktivt nu.

Diana Karlsson är Östbergabo sedan 15 år. Tillsammans med sonen Matteo, 4, är hon ute mycket i området. Tidigare arbetade hon natt inne i stan.

– Jag brukade komma hem klockan fyra på morgonen, det var nästan aldrig någon ute då. Det är så lugnt här, jag har aldrig känt mig otrygg. En kväll när det hade varit lite halvstökigt var det ett par tonårskillar som frågade om de fick gå bakom mig på vägen hem.

Men så finns det även små orosmoln.

– Ibland kan det vara lite stökigt bland de yngre, typ 9-12-åringarna. Då kan jag sakna civilkurage i samhället. Om barn kastar smällare eller slår sönder saker så måste man säga till. Och föräldrar måste ta ansvar. Men generellt är folk väldigt hjälpsamma här, säger Diana Karlsson.

Drev mataffären

Flera Östbergabor som Mitt i pratar med är skeptiska till bilden av området som stökigt. Sven Kustus har bott här sedan 1982, i fyra olika lägenheter, och drev fram till i våras Coop på Stamgatan.

– Förorter går igenom olika vågor. I början är det nytt och fräscht, på 1980- och 90-talet hade vi ett väldigt aktivt föreningsliv som sedan dog ut. Sedan har det väl funnits lite orosvibbar. Men det har aldrig varit bråkigt, säger Sven Kustus.

Östbergabon Sven Kustus känner inte igen sig i bilden av Östberga som ett utsatt område. Varken nu eller tidigare.

Östbergabon Sven Kustus känner inte igen sig i bilden av Östberga som ett utsatt område. Varken nu eller tidigare.

Angie Gray

Han nämner kulturhuset och Östbergaskolans förre rektor, Bassem Jerbi, som bidragande faktorer till den positiva utveckling som sker.

– Han såg att vägen till integration går via språk, och han fick med hela samhället i skolverksamheten. Det är ett långsiktigt arbete.

14 av de 15 år Sven Kustus drev matbutik var det även postombud.

– Jag känner väldigt många här. Om det någonsin var oroligheter så var det på grund av folk utifrån. Vem vill snatta från sin granne eller föräldrarnas kompis? Det gör man inte, säger Sven Kustus.

Vuxennärvaro

Tillbaka inne i Kulturhuset. Det språkkafé som fanns här tidigare har lagts ner, det var för få besökare. I stället satsar man på ett kulturkafé med mer fokus på att måla och skapa.

– Här kan alla samlas och det finns aktiviteter för olika åldrar. Och vuxna som har koll från morgon till kväll, säger Rikard Halling.

Årstabon Gundega Vilemsons besöker regelbundet Östberga med sitt barnbarn som går på teaterkurs i kulturhuset.

Årstabon Gundega Vilemsons besöker regelbundet Östberga med sitt barnbarn som går på teaterkurs i kulturhuset.

Angie Gray

Utanför på torget tar Årstabon Gundega Vilemsons lite luft. Hennes barnbarn ska på teaterlektion.

– Det är så kärleksfullt här. Folk är stolta över sitt område. Årsta har sin charm också, men där är det mer hipster-aktigt. Ett glas vin på eftermiddagen, typ, säger hon.