Behöver du specialiserad rehabilitering för långvarig smärta och utmattningssyndrom?
Då kan du inte längre få hjälp på lantligt belägna Svenska Rygginstitutet, i Ladvik, Vaxholm. Sista mars lägger verksamheten ner.
– Tyvärr är det ju så med vårdval och upphandlingar att det sker förändringar. Vi har vetat det länge, säger Stefan Palm, verksamhetschef och sjukgymnast.
– Men man har väl hoppats att det skulle ske förändringar av beslutet. Jag tycker att det vi gör är väldigt bra men de som framför allt drabbas är patienterna.
Beslutades 2023
Anläggningen i Ladvik har erbjudit patienter multimodal – kombinerad psykologisk och fysisk – rehabilitering (MMR2) sedan 1992.
Rygginstitutet i Ladvik har funnits sedan 1992, nu läggs det ned.
Martin Svensson
Efter slutet av 00-talet då vårdvalet infördes blev konkurrensen tuff när antalet utförare inom samma nisch ökade från två till tolv, berättar Stefan Palm. Men spiken i kistan blev när den nya majoriteten S, C och MP 2023 beslutade att avveckla vårdvalet för specialiserad rehabilitering vid långvarig smärta och utmattning.
Blev ni för dyra för region Stockholm?
– Ja, det är vad de uppger.
I stället är tanken att smärt- och utmattningspatienter ska få vård inom primärvården, psykiatri och på sjukhus.
Vilka har kommit hit?
– Det är mycket vård- och omsorgspersonal, och historiskt sett de med tunga arbeten, och numera även med stresskomponenter.
”Ovärderlig hjälp”
Runtom i de stora lokalerna hittar vi patienterna, i huvudsak kvinnor, som blir de sista som får hjälp av Rygginstitutet.
– Jag har haft jätteont i axlar och bröstrygg i två år, berättar Sima Narbani, sjuksköterska från Täby.
Det är mycket vård- och omsorgspersonal, och historiskt sett de med tunga arbeten.
– Det är näst sista dagen för mig. Jag har varit här åtta veckor och just att få kunskap om vad som händer i kroppen har varit bra. Det har hjälpt, säger hon.
Rygginstitutet i Ladvik har funnits sedan 1992, nu läggs det ned. Sima Narbani från Täby och David Parker, biträdande verksamhetschef och sjukgymnast.
Martin Svensson
Stefan Palm förklarar:
– Stress och smärta hänger ihop. Det går inte att bli frisk om man inte förstår vad som orsakar stressen och smärtan. Det handlar inte bara om att följa träningsprogram utan mer om att bli sin egen rehabcoach. Tiden med ett helt team som man träffar och som förklarar hur allt hänger ihop är därför jätteviktig.
– Det här är det bästa som hänt mig säger Cecilia, 54 år, som provat andra mindre lyckade behandlingsformer tidigare.
– Jag är 51 och först nu har jag verkligen fått hjälp. Det har varit ovärderligt, säger en annan kvinna.
M-kritik
40 övernattningsrum, matsal, motionsspår, en liten pool för vattengympa, gymnastikhall, och ett välutrustat gym. Dessutom en lokal full med redskap och möbler för att studera olika arbetsmoment – allt från lyft vid sjukhussängar till kontorsarbete, och i- och urlastning av en bilbaklucka.
Förra tisdagen (11/2) passade Moderaterna på att besöka anläggningen. De är kritiska:
”Utmattningsdrabbade, oftast kvinnor, vill tillbaka i arbete. Att då lägga ned en uppskattad mottagning som hjälper dem är oansvarigt”, säger Charlotte Broberg (M), gruppledare i primärvårdsnämnden i ett pressutskick.
Hallen för arbetsteknik. Här har man kunnat studera olika arbetsmoment med riktiga redskap och möbler. Stefan Palm visar den övertäckta grusgropen.
Fredrik Sjöquist
En vårfest blir det så småningom innan de 15-tal anställda i Ladvik skingras.
Vad ska du göra efter detta?
– Jag vill nog fortsätta att jobba med människor men kanske gå någon kompletterande utbildning, säger Stefan Palm.
Vad lokalerna ska användas till i framtiden vet han i dagsläget inte.