Det rådde i det närmaste konsensus bland politikerna i Tyresö kommun. Grön el var framtiden och den ekonomiska kalkylen gick ihop. På kommunfullmäktige 2013 fattades så beslutet: Tyresö köpte ett alldeles eget vindkraftverk i Bösjövarden i Dalarna.
– Nästan alla var för, eftersom allt pekade på att det var ekonomiskt fördelaktigt. Socialdemokraterna la till och med förslag i sin skuggbudget om att köpa ännu ett kraftverk, säger Marie Åkesdotter (MP), tidigare styrelseordförande i Tyresö vindkraft AB.
Vindsnurran köptes för 42 miljoner kronor, men antogs snabbt bli lönsam genom elproduktionen, jämfört med att köpa el på marknaden.
Folkpartiet gick mot strömmen
Men alla tyckte inte att det lät som en klok affär. Sverigedemokraterna och Liberalerna, då Folkpartiet, var emot.
– Det kändes som symbolpolitik, man ville kunna peka på att "titta, vi äger ett vindkraftverk", säger Leif Lanke (L), vice ordförande i Tyresö bostäder.
Han menar att det var ett högriskprojekt.
– Och sen blev det ju snabbt problem, säger han.
Många problem. Det första kom från riksdagshuset.
– Det gällde helt andra skatteregler när vi fattade beslutet. Sen ändrade staten förutsättningarna totalt, säger Fredrik Saweståhl (M), dåvarande ordförande i kommunstyrelsen.
Kalkylen byggde på ett skattefritak för vindkraft, som sen slopades i juli 2016.
Nästa problem var fallande elpriser, som gjorde vindkraftverket än mer olönsamt.
– Då drev vi på för att man skulle sälja det, men det skedde aldrig, säger Leif Lanke.
Slutade som försäkringsärende
Sen brann det.
– Det var någon överhettning i ett av rotorbladen, säger Leif Lanke.
Då ansågs det inte ekonomiskt hållbart att fortsätta längre. Kraftverket var tänkt att ge Tyresöborna el i 20 år, istället accepterade Tybo en uppgörelse med ett försäkringsbolag om en försäljning 2020.
Tills dess hade vindkraftverket producerat mellan 7 000 och 7 600 Mwh varje år. Det är svårt att ge en exakt siffra på vad vindkraftverket i slutändan kostade kommunen, men i ett mejl till Mitt i summerar tidigare ekonomichefen Torstein Tysklind det som att det "bedöms ha varit en förlustaffär".