Stockholm vatten och avfall (Svoa) varnar för förseningar i sophämtningen för fastigheter med kärl och säck, i takt med att ett nytt insamlingssystem införs.

Det nya systemet innebär att matavfall och restavfall från flerbostadshus och verksamheter – alltifrån butiker till restauranger – i olika fordon. Där tidigare en sopbil tog allt, kommer nu två fordon att köra på stadens gator.

För verksamheter som delar avfallsutrymmen med bostadshus kan det innebära att en del sopor hämtas en dag, och resten en annan.

"Kan ta lite tid"

Det nya systemet innebär även att sophämtningens rutter ändras, vilket kan leda till störningar under övergångsperioden. Enligt Svoa kan problemen kvarstå fram till oktober.

– Nya rutter kan ta lite tid att lära sig. Det gäller våra förare, men även alla andra som ska lära sig att arbeta på ett nytt sätt med nya rutiner, säger Alexandra Fleetwood, pressansvarig på Svoa.

En bostadsrättsförening på Södermalm har drabbats av stopp i sitt sopnedkast och trots en felanmälan till Svoa har ingen lösning kommit till stånd. Istället har soporna börjat samlas på hög i cykelrummet.

– Det har gått mer än en vecka och det har fortfarande inte löst sig. Vi behöver gå ner och slänga soporna i en stor svart påse i cykelrummet, säger Eya Bourguiba, som bor i huset.

På Södermalm har en bostadsrättsförening drabbats av sophanteringsproblemen. De boende tvingas slänga soporna i cykelrummet.

På Södermalm har en bostadsrättsförening drabbats av sophanteringsproblemen. De boende tvingas slänga soporna i cykelrummet.

Eya Bourguiba

Bakgrunden till förändringarna är det nya kravet på obligatorisk matavfallssortering, förklarar Fleetwood. Ungefär 20 procent av Stockholms hushåll har dispens eftersom de saknar möjlighet att sortera sitt matavfall.

– Det är det vi håller på att förändra. Målet är att ytterligare 20 procent av stockholmarna ska kunna börja sortera sitt matavfall.

Fleetwood förklarar att hushållsavfall och avfall från verksamheter måste hanteras separat, bland annat på grund av olika typer av service och olika taxor. Den stora vinsten med omläggningen är att alla ska kunna sortera sitt matavfall.

Kritik mot miljöaspekterna

Alla är dock inte övertygade om miljöfördelarna med det nya insamlingssystemet.

En läsare som sett Svoas information hörde av sig till Mitt i och ifrågasätter logiken bakom att två bilar ska köra i stället för en: “Vad är det för miljötänk? Som om det inte är nog med bilar i Stockholms innerstad.”

– Den stora miljövinsten är att vi får in mycket mer matavfall. Vi måste särskilja våra kundgrupper, säger Alexandra Fleetwood.