Vill mysa med lammen
Lammet märker knappt av att Eliano är i hagen, men kommer nyfiket fram till slut.
Albin Tingstedt
Eliano är på besök i Botkyrka med sin mamma Carolina.
– Gå ner på knä och håll fram handen så får de hälsa, instruerar Elin Kossmann som jobbar på Hågelby. Det lilla lammet verkar dock mest vara intresserad av att hålla sig nära sin mamma.
Första gången
"Så mjuk och tjock päls den har!", säger Moa Rosengren.
Albin Tingstedt
Moa Rosengren var på promenad i Hågelbyparken när hon fick syn på de små lammen skutta runt i hagen. Hon har aldrig klappat ett lamm förut eller varit så här nära.
– Jag har aldrig ätit lamm, jag och min syster lovade varandra det när vi var yngre. Det går bara inte.
Lammet kommer bli vitt så småningom. Elin Kossmann tror att den kan ha uppkommit då ena föräldern har svart päls och den andra vit.
Har utrotningshotade lantraser
Fåren växer snabbt. Inom bara några månader kommer de vara lika stora som sina föräldrar.
Albin Tingstedt
En av de stolta mödrarna håller koll på sitt lamm. Fåren är dräktiga i fem månader och när lammen väl har fötts så ska de kunna stå på benen och äta inom en timme.
Hågelby 4H-gård har främst roslagsfår och gästrikefår, vilka båda är utrotningshotade lantraser. De beslutar vad för ras de ska avla på utefter hur bestånden ser ut i Sverige och sparar heller därför nästan inga baggar.
Döps till namn på Y
Än så länge har det bara kommit en killing, men fler ska det bli. I år ska alla djurungarna få namn på bokstaven Y, och medlemmarna får komma med förslag och rösta.
Eftersom 4H-gården är ideell så sker även födslarna med hjälp av ideell personal. När det börjar bli dags så kollas kameran i stallet av tre gånger per natt, och plötsligt så får personalen kasta sig i bilen och köra till gården.
Håller öppet på påsklovet
Elin Kossmann älskar sitt jobb, främst för att det är så omväxlande. Djurgos blandas med undervisning och administration.
Albin Tingstedt
Under påsklovet kommer besökare få klappa killarna i en klapphage.
– Det är ju lite av ett dragplåster, säger Elin Kossmann.
Hågelby 4H-gård gör vad de kan för att få ekonomin att gå ihop och på senare tid har de märkt att färre anmäler sig till kurserna, vilket Elin Kossmann tror beror på det ekonomiska läget. Då det är en ideell förening förlitar sig mycket på medlemmarna, och kursdeltagarna, för att driva gården.
– Vi försöker hela tiden hitta nya vägar för att locka folk, säger Elin Kossmann.