Uppe på Brunkebergsåsen ligger ståtliga S:t Johannes kyrka – en stor katedral på 1200 kvadratmeter med plats för 900 besökare. Snart kan den komma att säljas på grund av ett minskat antal medlemmar i S:t Johannes församling. 

– Vi tittar på en försäljning eftersom den inte används på samma sätt som tidigare. Med färre medlemmar räcker församlingens andra kyrka – Stefanskyrkan – gott och väl, säger Hans von Schreeb, ordförande i kyrkofullmäktige.

Utmanande ekonomi

S:t Johannes kyrka har en underhållsskuld efter kostsamma renoveringar av kyrktornet där slutnotan landade på 56 miljoner. Tornet var i så pass dåligt skick att både kyrkan och kyrkogården tvingades stängas på grund av rasrisken. Renoveringen av tornet är inte det enda som tynger ekonomin, bland annat behöver även taket renoveras.

Hans von Schreeb, ordförande i Kyrkofullmäktige.

Hans von Schreeb, ordförande i Kyrkofullmäktige.

S:t Johannes Församling

– Kyrkan kostar en miljon kronor per år. Ökar man antalet konserter och börjar använda den på daglig basis kommer man snabbt ikapp ekonomiskt. Men det behovet finns inte i vår verksamhet i dag. 

Svenska kyrkans totala fastighetsinnehav kommer att behöva minska i framtiden. Sedan år 2000 har drygt hundra av Svenska kyrkans kyrkobyggnader sålts av olika anledningar. Det har till exempel handlat om ett minskat antal medlemmar, demografiska förändringar eller att nya kyrkor har byggts.Totalt finns cirka 3400 kyrkor i landet.

– Det är sorgligt att sälja kyrkan, men med hänsyn till vår ekonomiska situation är det nödvändigt, säger Hans von Schreeb. 

År 2015 köpte Zlatan Elimkyrkan på Östermalm för 110 miljoner. Men någon sådan typ av affär är inte aktuell.

– Kyrkan kommer inte att köpas av en privatperson utan ska säljas till ett annat kristet samfund. Vi har flera intressenter som skulle kunna vara aktuella. 

Stora förändringar på gång

S:t Johannes församling är en del av en större utredning där sammanslagningar med andra församlingar kan bli aktuell. Ett av förslagen är att Adolf Fredrik, Gustav Vasa, S:t Johannes, S:t Matteus och Domkyrkoförsamlingen slås samman. Ett annat är att S:t Johannes går ihop med Engelbrekts församling, vilket församlingen välkomnar.

– Vi har redan ett väl fungerande samarbete med Engelbrekts församling och en sammanslagning med fler församlingar än så skulle ge oss ett för stort antal medlemmar. Då skulle vi bli för distanserade både från både medlemmar och kulturen i området.

Stockholms stift leder utredningen och beslut väntas den 4 december 2024. En sammanslagning kan ske redan 2026.