Mitt i har rapporterat om det risiga kontorshuset i Skytteholm.

Inte bra, säger byggnadsnämndens ordförande Martin Eliasson (S) om kontorstomten och menar både estetiskt och den otrygghet som förfallet orsakat.

– Jag vill inte att det ska se ut så i Solna. Som fastighetsägare har man ansvar att hålla sina byggnader i vårdat och säkert skick. Det kan man inte säga att de gjort senaste åren.

Vad är Solnas ansvar, får det verkligen se ut hursomhelst i staden?

– Staden har vissa möjligheter att förelägga fastighetsägaren att genomföra åtgärder. Problemet med det, och om man förelägger med vite, är att det kan överklagas och dra ut på tiden, ibland ett par år. Därför har huvudspåret hela tiden varit att riva.

Parkgate uppger att de velat riva mycket tidigare. Varför har de inte fått det?

– Jag fick kännedom om rivningsansökan för ett par månader sedan och ville hantera den så fort som möjligt. Exakt vilka kontakter man haft med fastighetsägaren bakåt vet jag inte, men i princip så vill man veta vad som ska stå på platsen innan man ger rivningslov. En tom yta är inte heller trevligt.

Tidig skiss på nya kvarteret.

Tidig skiss på nya kvarteret.

Solna stad

Den siste augusti beslöt byggnadsnämnen att ge rivningslov för kontoret och en mindre byggnad intill. Parkgate har meddelat att de vill komma igång så snart som möjligt, vilket Eliasson är positiv till.

– Det är bra, just på grund av trygghetsaspekten för de omkringboende.

Planen framåt är cirka 300 bostäder med innergård och parkering i garage under. En principöverenskommelse mellan Solna och fastighetsbolaget Balder har slutits.

Nu rivs förfallet ödehus – efter tio år

För tio år sedan presenterades visionen för ett nytt stadskvarter i korsningen Frösundaleden/Ankdammsgatan.

I stället blev det ett tillhåll för vandaler och droghandel.

Först nu har fastigheten fått rivningslov.

50-talskåken i Skytteholm har stått tom sedan Lidl stängde för fyra år sedan.

Fronten mot Frösundaleden är nedklottrad, rutor krossade och överallt ligger bråte. Halvhjärtade lagningar av lås och fönster syns här och där.

När Mitt i varvar huset kamperar två personer med sovsäckar intill den den gamla lastkajen.

Kikar man in syns att byggnaden haft påhälsning. Också här glaskross och skräp.

– Det känns mer som Detroit än Solna. I stort sett dagligen vistas obehörigt folk i och runt huset, vi har ringt polisen flera gånger. Man hittar påsar med tabletter och ser droghandel. I går var ungdomar uppe på taket och klottrade, säger Zakaria Lemmouh, som bor i huset intill, med fasad bara ett par meter från kontoret.

"Orimligt att inget görs"

Redan för tio år sedan började staden planera för bostäder på tomten. Ungefär lika länge har Christopher Lindblom bott i huset bredvid.

– Man trodde det skulle gå snabbt. Orimligt att ett hus i det här läget fått förfalla år efter år utan att någon gjort något.

Grannhuset, med 52 bostäder, ligger precis intill ödehuset. Zakaria Lemmouh och Christopher Lindblom hör till flera som tröttnat på stök och otrygghet.

Grannhuset, med 52 bostäder, ligger precis intill ödehuset. Zakaria Lemmouh och Christopher Lindblom hör till flera som tröttnat på stök och otrygghet.

Anna Wachenfeldt

Förra veckan fick fastigheten rivningslov. Men under åren har ödehuset skapat stor otrygghet i området, berättar Zakaria Lemmouh.

– Det bor en massa barnfamiljer här som ska till och från skolor, Solnahallen ligger mittemot. Värsta slummen, mitt i Solna. Det påminner mer om Detroit, säger han och tillägger:

– Det här måste ju skada Solnas anseende också.

Bostadsrättsföreningen har för egen räkning beställt bortforsling av skräp och bråte runt huset.

Dörren till intilliggande byggnaden "Muttern", som man kan nå kontorshuset från, står öppen när Mitt i är på plats. Här vistas ofta obehöriga, enligt grannarna.

Dörren till intilliggande byggnaden "Muttern", som man kan nå kontorshuset från, står öppen när Mitt i är på plats. Här vistas ofta obehöriga, enligt grannarna.

Anna Wachenfeldt

Sedan fem år ägs fastigheten av Parkgate som är Oscar Properties Oscar Engelberts bolag.

Vd är Robert Rosenberg, som är väl medveten om problemet.

– Byggnader som står tomma under längre tid tenderar att skapa en otrygg miljö då kriminella uppehåller sig på platsen och allmän skadegörelse inträffar.

Har velat riva tidigare

Han säger att de har kameraövervakning, rörelsedetektorer, periodvis daglig rondering och samarbete med polis för att försöka få bort stöket.

Enligt Robert Rosenberg finns två skäl till att kontoret stått öde år efter år: Skicket var för risigt för att hyra ut till ny hyresgäst efter Lidl, och processen med Solna stad blev trög. De har velat få till en rivning i flera år.

– Rivningen borde i min mening utförts tidigare men eftersom staden ogärna beviljar rivningslov innan de vet vad som skall ersätta, så har även denna process tagit tid att komma i mål med.

Orimligt att ett hus i det här läget fått förfalla år efter år utan att någon gjort något.

Stämdes på miljoner

Lidl fick stänga sin butik på Ankdammsgatan i december 2019 när Parkgate beslutat att utveckla fastigheten.

Lidl begärde då 60 miljoner i skadestånd av Parkgate för "oskälig uppsägning".

Tingsrätten gav hösten 2022 Parkgate rätt, sakliga skäl för uppsägning av kontrakt fanns. Nu ska Lidl betala Parkgates rättegångskostnad, cirka 900 000 kronor.

Dagens Juridik

Kontorshuset mot Frösundaleden lockar till sig stök och skadegörelse och sprider otrygghet i området. Närmsta bostadshus, till höger, ligger några meter ifrån.

Kontorshuset mot Frösundaleden lockar till sig stök och skadegörelse och sprider otrygghet i området. Närmsta bostadshus, till höger, ligger några meter ifrån.

Anna Wachenfeldt

Nu rivs förfallet ödehus – efter tio år

Skadegörelse och knark ✔Ägaren: "Borde ha rivits tidigare" ✔Grannen: "Värsta slummen mitt i Solna"