En inspektion 2015 visade att åtta hissar i ett stort flerbostadshus i Bromma hade sådana brister som gjorde att de fick användningsförbud.
I ett brev till fastighetsägaren i september 2023 skriver tillsynsenheten på stadsbyggnadskontorets bygglovsavdelning att de har tagit emot besiktningsintyg de senaste nio åren varav inget har varit godkänt.
Ett år senare, i september 2024, när Mitt i börjar ställa frågor om hissarna, vet tillsynsenheten till en början inte om hissarna har lagats så att de får användas.
– Nej, det kan vi inte svara på, sade Maria Mohammadi, tillförordnad enhetschef på bygglovsavdelningen tillsynsenhet, vid en telefonintervju.
Först efter intervjun tar tillsynsenheten reda på svaret: Hissarna har lagats och får användas.
Gör ni inga uppföljande kontroller?
– Inte varje år. Det är så många hissar i staden så det har vi inte kapacitet att göra varje år, säger Maria Mohammadi.
Maria Mohammadi påpekar att det är fastighetsägarens ansvar att skicka in godkända intyg efter att hissar lagats.
– Om de missar och inte gör det så kan vi inte förelägga dem att göra det, säger Maria Mohammadi.
Årlig kontroll av fastighetsägaren
Krister Svensson, civilingenjör på Boverket, säger att hissar ska besiktigas en gång om året men att det är känt att kommunerna i många fall "gör väldigt lite tillsyn" av hissar.
– Främsta orsaken till det är resursbrist, säger Krister Svensson.
De årliga kontrollen har fastighetsägaren ansvar för att se till att den görs, säger Krister Svensson.
– Och då ska de anlita ett ackrediterat besiktningsföretag för att göra det. Om man inte gör det får inte hissen användas, säger Krister Svensson.
Besiktningsföretaget ska lämna ett besiktningsprotokoll till ägaren. Om det bedöms att hissen har allvarliga brister ska besiktningsföretaget även skicka ett exemplar till byggnadsnämnden.
Är det fortsatta brister kan ägaren rätta till bristerna och kalla dit besiktningsföretaget igen.
– Vid en ny besiktning kanske hissen blir godkänd. Det finns i dag inget krav på besiktningsföretaget att skicka protokoll till byggnadsnämnden när hissen godkänts för användning utan det är bara vid underkända besiktningar, säger Krister Svensson, och tillägger:
– Det ställer till det lite för byggnadsnämnden som inte vet om hissen åtgärdats.
Krister Svensson, civilingenjör på Boverket.
Charlotte Nilsson
Det är där det blir ett glapp, då vet byggnadsnämnden inte om hissen är åtgärdad?
– Precis, det kan ju göra att byggnadsnämnden inte vet om det.
Maria Mohammadi på tillsynsenheten, skriver i ett mejl till Mitt i, att det hade varit bra om besiktningsföretaget hade skyldighet att skicka in besiktningsprotokoll när hissar godkänts.
"Men tyvärr saknar vi lagstöd för att begära in sådana besiktningsprotokoll", skriver Mohammadi.
Fastighetsägaren till de åtta hissarna i Bromma skriver i ett mejl till Mitt i att "allt är korrekt och hissarna har inte nyttjandeförbud."