Nästa vecka presenterar det rödgröna styret i Stockholms stad sin budget för 2025, och barn och unga står högt på agendan.

26 miljoner kronor ska gå till fritidsverksamheter. Av dessa pengar satsas 14 miljoner kronor på den ordinarie öppna fritidsverksamheten, som inkluderar fritidsgårdar och parklekar.

Resterande 12 miljoner öronmärks för aktiviteter under skolloven, som ska fördelas mellan Stockholms olika stadsdelar.

Stadsdelarna får bestämma

Exakt hur pengarna ska användas lämnas till stadsdelarna själva att besluta om.

– Det behövs fler platser där framför allt mellanstadiebarn och unga kan träffas efter skoltid och få möta trygga vuxna. Alla har inte råd med kostsamma aktiviteter, resor och utflykter men vi vill se till alla kan få en meningsfull fritid och därför stärker vi nu våra fritidsverksamheter, säger Alexandra Mattsson (V), förskole-, barn- och fritidsborgarråd.

Lovpengarna blir permanenta

Att stadsdelarna får pengar för att arrangera aktiviteter under exempelvis sommarlovet är inte nytt, eftersom en så kallad "sommarlovspeng" delades ut både inför sommaren 2023 och sommaren 2024.

Men från och med nästa år blir denna post permanent, vilket innebär att pengar till lovaktiviteter kommer att delas ut årligen.

– Vi vet att det har betytt mycket för barnen att det erbjuds fler gratis aktiviteter under sommaren. Samtidigt har det varit en utmaning för stadsdelarna att kunna arrangera fler aktiviteter när beskedet om pengarna kommit så nära sommaren.