Verksamhten Spegeln nära Vällingby centrum vänder sig till personer med autism och intellektuella funktionsnedsättningar.
Den har som den enda dagliga verksamheten i stadsdelen på entreprenad drivits som sådan sedan 2011, men från 1 mars nästa år tar staden tillbaka driften efter 14 år.
Ifrågasätts av oppositionen
Något den borgerliga oppositionen protesterar mot.
– Vi förstår inte varför, det känns bara orimligt. Spegeln är väl fungerande, har bra betyg och fina omdömen. Detta verkar helt ske på ideologiska grunder, säger Michaela Hollis (KD), förste vice ordförande i Hässelby-Vällingbys stadsdelsnämnd.
Nytida har drivit Spegeln de senaste åren, där aktiviteterna består av musik, gymnastik, promenader, matlagning, skapande och lässtunder.
"Ett egendomligt beslut, verksamheten fungerar väldigt bra", säger Michaela Hollis (KD).
Johan Lidemark
Den 20 februari tog stadsdelsnämnden beslutet att återta driften.
– Personalen erbjuds att följa med i verksamhetsövergången, och vanligtvis tackar de allra flesta ja, säger Lisa Carlsson (S), stadsdelsnämndens ordförande.
Enligt stadsdelen ska aktiviteterna fortsatt vara desamma trots ägarförändringen.
Avtal med 40 privata aktörer uppsagda
Nytida har ersatts av staden med runt fyra miljoner kronor årligen för driften, men i tjänsteutlåtandet framgår att Stockholms stad vill stärka rådigheten över insatsen.
Låt bli verksamheter som fungerar.
På kort tid har den rödgröna majoriteten i staden sagt upp avtal med 40 privata aktörer inom allt från hemtjänst och äldreomsorg till förskolor, parkskötsel och nyföretagarrådgivning.
På Spegeln finns även jobbliknande uppgifter för deltagarna som återvinning, sortering och paketering.
Mostphotos
– Majoriteten ser ett värde i att ha rådighet över verksamheterna som är till för våra medborgare. Då kan vi justera efter behov, följa verksamhetens kvalitet och se till att det råder en god arbetsmiljö, säger Lisa Carlsson.
KD: Nöjdhetsgrad på nästan 90 procent
Men Michaela Hollis köper inte resonemanget.
– Stadsdelsförvaltningen intygar själva att Spegeln fungerar väl, att samarbetet fungerar bra och dessutom har brukarna en nöjdhetsgrad på 88 procent. Varför ska kommunen gå in och ta över då för?
Lisa Carlsson (S), Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnds ordförande.
Johan Lidemark
Enligt forskningen tar kommuner tillbaka verksamheter när man anser att andelen privata utförare blivit för hög eller när rena kvalitetsbrister föreligger, men det kan också handla om att det blir billigare eller att det varit problem i samarbetet.
Antalet kommunala drifter ökar
Av Hässelby-Vällingbys tio dagliga verksamheter drivs alltjämt sex av privata aktörer, men antalet kommunala drifter ökar.
– Jag är rädd att för fler liknande ärenden framöver. Kommunaliseringen blir viktigare än kvaliteten för styret. Ta för all del över verksamheter som inte fungerar, men låt bli de som fungerar, säger Michaela Hollis.
Nytidas verksamhetschef på Spegeln Kristina Jovanovic vill inte uttala sig i dagsläget.