JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

TV-klipp och nyheter

Staden tar tillbaka daglig verksamhet i egen regi

Michaela Hollis (KD) och den borgerliga oppositionen i Hässelby-Vällingby är emot att staden skrotar entreprenaden av Spegeln, men Lisa Carlsson (S) försvarar att staden tar tillbaka driften.

Michaela Hollis (KD) och den borgerliga oppositionen i Hässelby-Vällingby är emot att staden skrotar entreprenaden av Spegeln, men Lisa Carlsson (S) försvarar att staden tar tillbaka driften.

Filip Magnusson och Johan Lidemark

20250227064114
20250227064116
2025-02-27
06:41
2025-02-27 06:41

Stockholms stad slänger ut Nytida som ansvariga för den enda dagliga verksamheten i Hässelby-Vällingby som drivs på entreprenad. Efter 14 år tar staden tillbaka driften.

– Vi får återkomma kring huruvida det blir fler återkommunaliseringar, säger Lisa Carlsson (S).

Verksamhten Spegeln nära Vällingby centrum vänder sig till personer med autism och intellektuella funktionsnedsättningar.

Den har som den enda dagliga verksamheten i stadsdelen på entreprenad drivits som sådan sedan 2011, men från 1 mars nästa år tar staden tillbaka driften efter 14 år.

Ifrågasätts av oppositionen

Något den borgerliga oppositionen protesterar mot.

– Vi förstår inte varför, det känns bara orimligt. Spegeln är väl fungerande, har bra betyg och fina omdömen. Detta verkar helt ske på ideologiska grunder, säger Michaela Hollis (KD), förste vice ordförande i Hässelby-Vällingbys stadsdelsnämnd.

Nytida har drivit Spegeln de senaste åren, där aktiviteterna består av musik, gymnastik, promenader, matlagning, skapande och lässtunder.

"Ett egendomligt beslut, verksamheten fungerar väldigt bra", säger Michaela Hollis (KD).

"Ett egendomligt beslut, verksamheten fungerar väldigt bra", säger Michaela Hollis (KD).

Johan Lidemark

Den 20 februari tog stadsdelsnämnden beslutet att återta driften.

– Personalen erbjuds att följa med i verksamhetsövergången, och vanligtvis tackar de allra flesta ja, säger Lisa Carlsson (S), stadsdelsnämndens ordförande.

Enligt stadsdelen ska aktiviteterna fortsatt vara desamma trots ägarförändringen.

Avtal med 40 privata aktörer uppsagda

Nytida har ersatts av staden med runt fyra miljoner kronor årligen för driften, men i tjänsteutlåtandet framgår att Stockholms stad vill stärka rådigheten över insatsen.

Låt bli verksamheter som fungerar.

På kort tid har den rödgröna majoriteten i staden sagt upp avtal med 40 privata aktörer inom allt från hemtjänst och äldreomsorg till förskolor, parkskötsel och nyföretagarrådgivning.

På Spegeln finns även jobbliknande uppgifter för deltagarna som återvinning, sortering och paketering.

På Spegeln finns även jobbliknande uppgifter för deltagarna som återvinning, sortering och paketering.

Mostphotos

– Majoriteten ser ett värde i att ha rådighet över verksamheterna som är till för våra medborgare. Då kan vi justera efter behov, följa verksamhetens kvalitet och se till att det råder en god arbetsmiljö, säger Lisa Carlsson.

KD: Nöjdhetsgrad på nästan 90 procent

Men Michaela Hollis köper inte resonemanget.

– Stadsdelsförvaltningen intygar själva att Spegeln fungerar väl, att samarbetet fungerar bra och dessutom har brukarna en nöjdhetsgrad på 88 procent. Varför ska kommunen gå in och ta över då för?

Lisa Carlsson (S), Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnds ordförande.

Lisa Carlsson (S), Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnds ordförande.

Johan Lidemark

Enligt forskningen tar kommuner tillbaka verksamheter när man anser att andelen privata utförare blivit för hög eller när rena kvalitetsbrister föreligger, men det kan också handla om att det blir billigare eller att det varit problem i samarbetet.

Antalet kommunala drifter ökar

Av Hässelby-Vällingbys tio dagliga verksamheter drivs alltjämt sex av privata aktörer, men antalet kommunala drifter ökar.

– Jag är rädd att för fler liknande ärenden framöver. Kommunaliseringen blir viktigare än kvaliteten för styret. Ta för all del över verksamheter som inte fungerar, men låt bli de som fungerar, säger Michaela Hollis.

Nytidas verksamhetschef på Spegeln Kristina Jovanovic vill inte uttala sig i dagsläget.

Vänder sig till personer med funktionsnedsättning

Daglig verksamhet är en insats enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

Verksamheten ska anpassas efter personens intressen och behov, och erbjuda stimulans, utveckling, meningsfullhet och gemenskap.

I verksamheten ingår även omvårdnad, som att sköta hygienen, äta, klä sig, förflytta sig och kommunicera.

Daglig verksamhet är den vanligaste LSS-insatsen, sett till antalet individer.

Källa: Socialstyrelsen

FilipMagnusson
08-550 551 05

Senaste nyheterna

Mostphotos

Flytta hit – och tjäna 16 000 i månaden

Nyheter

Lönsammare än på länge att lämna Stockholm ✔ Mäklarsamfundet: Gapet har vidgats ✔ Psykologiska trösklar

Klockan i Hässelby gårds centrum.

Klockan i Hässelby gårds centrum.

Filip Magnusson och Privat

Klockrent! Nu går ökända uret rätt – tack vare sommartiden

Nyheter

Över tio års problem ✓ Upphandlingsfiasko bakom senaste strulet ✓ "Otroligt att man inte lyckats laga den"

Nu har Järvas biblioteksenhet kunnat tillsätta fler tjänster.

Nu har Järvas biblioteksenhet kunnat tillsätta fler tjänster.

Emma Löf Hagström

Nu rustar biblioteken i Järva igen

Nyheter

Efter fjolårets neddragningar: "Folk är väldigt engagerade" ✓ Kistas lokaler görs om i höst

Allt mer lönsamt att flytta från Stockholm

Mostphotos

20250401191027
20250401170936
2025-04-01
19:10

Prisgapet på bostäder har vidgats mellan Stockholm och övriga Mälardalen. En småbarnsfamilj kan spara 16 000 kronor i månaden på att flytta till Enköping, visar en rapport från Mäklarsamfundet.

Intresset för att flytta från Stockholm låg på topp under pandemin, men har minskat de senaste två tre åren.

Samtidigt har de ekonomiska skälen för att byta Stockholm mot exempelvis Enköping, Trosa eller Sigtuna blivit allt starkare.

Det var mycket länge sedan det gick att spara så mycket pengar på en flytt som i dag, framhåller Joakim Lusensky, analys- och kommunikationschef på branschorganisationen Mäklarsamfundet.

I en rapport som släpps nu i veckan framgår att en småbarnsfamilj kan minska sina boendekostnader med 16 100 kronor i månaden på att flytta till Enköping. En flytt till Trosa ger en besparing på 12 200 kronor och till Sigtuna 10 500 kronor i månaden.

Halva priset

– Prisgapet mellan Stockholm och övriga Mälardalen har vidgats – särskilt för småhus. Och högre räntor har gjort att inköpspriset spelar en allt större roll för boendekalylen. Det förstärker det ekonomiska caset för att flytta, säger Joakim Lusensky.

Joakim Lusensky, Mäklarsamfundet

Joakim Lusensky, Mäklarsamfundet

Fredrik Hjerling

Som exempel låg snittpriset på en villa i Enköping på 3 760 000 kronor i februari 2025, enligt Svensk Mäklarstatistik, att jämföra med 7 065 000 för en snittvilla i Storstockholm.

Inköpspriset spelar en allt större roll för boendekalylen.

Prisutvecklingen går i ungefär samma takt rent procentuellt – runt 6 procent årligen – om man jämför Stockholm med städer i Mälardalen. Men eftersom priserna är så mycket högre i Stockholm växer skillnaden i kronor och ören.

– Samtidigt har distans- och hybridarbetet blivit det nya normala i många branscher vilket minskar behovet av daglig pendling. Pendlingskostnaderna har dessutom inte ökat lika mycket som boendekostnaderna, säger Joakim Lusensky.

Psykologiska trösklar

Om man lägger till kostnaderna för att pendla jämnar kalkylen ändå ut sig avsevärt. Mäklarsamfundet har räknat fram att det kan bli runt 5 500 kronor mer i månaden för en person, om man även sätter ett pris på den extra tid som går åt att sitta i bilen eller på pendeln.

– Men självklart finns det många andra skäl än de rent ekonomiska som förklarar varför det inte är fler som flyttar från storstaden, medger Oskar Öholm, vd för Mäklarsamfundet.

Det kan handla om psykologiska trösklar, att barnen har rotat sig i skolan och att det är jobbigt att bygga upp nya sociala nätverk.

– Vissa sitter också kvar med äldre bolån och lägre räntor, vilket gör kalkylen mer komplex än vad de här prisjämförelserna antyder, säger han.

Så mycket går det att spara på en flytt till Enköping

Singelhushåll, 1 r o k 30 kvadrat, : 6 111 kr/mån

Sambohushåll, 2 r o k 59 kvadrat: 8 991 kr/mån

Barnfamilj, småhus: 16 111 kr/mån

Par med utflugna barn, 4 r o k 98 kvadrat: 8 657 kr/mån

Utgångspunkten var att singelhushållet hade en inkomst på 28 700 kronor, sambohushållet tjänade 72 200 kronor, småbarnsfamiljen 82 800 kronor och paret med utflugna barn 86 000 kronor.

Källa: Mäklarsamfundet

PetterBeckman
08-550 550 77