Sedan april arbetar socialtjänst och polis i stadsdelarna Norra innerstaden, Kungsholmen och Södermalm enligt Islandsmodellen.

Modellen syftar till att erbjuda tidigt skydd och stöd för barn som bevittnar eller utsätts för våld i hemmet.

När polisen besöker en familj, kontaktar de direkt socialtjänsten så att socionomer och socialsekreterare kan vara på plats samtidigt.

Fler tackar ja

Alexander Ojanne (S), social- och trygghetsborgarråd, besökte nyligen socialtjänsten på Södermalm för att följa upp arbetet. Han berättar att socialtjänsten har flera ärenden enligt Islandsmodellen varje vecka.

– Man ser att fler väljer att tacka ja till insatser när man är tidigt på plats, medan motivationsfönstret fortfarande är öppet, säger Ojanne.

Under hösten kommer arbetet därför att utökas till Bromma, Hässelby-Vällingby och Järva.

Uppskattat av polisen

– Vi vet att barn som växer upp i familjer där våld förekommer har större risk att ta med sig våldet in i vuxen ålder, antingen i sina egna relationer eller genom att använda våld som ett normativt konfliktlösningsmedel. Detta vill vi undvika, säger Ojanne.

Tidiga insatser är avgörande, betonar han. Även polisen uppskattar modellen.

– De vill att vi ska hjälpa till med ärenden utanför vår kommun, men det kan vi ju inte. Jag hoppas att fler kommuner i regionen tar efter det här arbetssättet.