Stadsbyggnadsnämnden har godkänt detaljplanen för Spelbomskan 9 vid Odenplan. Det innebär ett steg närmare rivning av Läkarhuset.
– På centrala platser som Odenplan, Sveriges näst största kollektivtrafiknod, passar det bra att ha en byggnad som syns. Läkarhuset
i dag är ingen kul historia. Det nya blir betydligt slankare och finare, säger Jan Valeskog (S), stadsbyggnadsborgarråd.
Läkarhuset vid Odenplan
Emil Salmaso
Räkna med insyn
Orsaken till rivningsplanerna är att husets betongfasad är ”grovt karbonatiserad”, det vill säga att betongen tar upp koldioxid och har börjat brytas ner.
– Huset är i sådant skick att det inte går att rädda med en renovering. Vi kommer att behålla grunden om möjligt, det vill säga de fem källarvåningarna, och resten av materialet demonteras. Allt som tas ner ska vidare till återbruk, säger Markus Pfister, chef vid fastighetsägaren Skandia, en tidigare intervju med Mitt i.
Den planerade byggnaden på 15 våningar i trä och glas blir högre än Läkarhuset, och är tänkt att inrymma kontor och eventuellt ett hotell.
I bottenplan ska det fortsatt ligga butiker.
Under processen har synpunkter handlat om att det nya huset är för högt, modernt och inte passar in
i stenstaden. Några har klagat på att de stora fönstren lär leda till ökad insyn och ljusreflektioner. Man har även pekat på att höga hus skapar skugga, men staden menar att det inte är tillräckligt betydande besvär.
– Det är en hög träkonstruktion med mycket glas, annars blir det ju som en stor mur och ger ett helt annat intryck. Inte minst om man jämför med dagens byggnad, säger Jan Valeskog.
Projektet måste antas av kommunfullmäktige innan ljuset för Skandia slår om till grönt. Antagandet väntas den 16 december i år, men kan överklagas.
Letar lokaler
Vårdverksamheterna i huset har fått veta att de måste flytta i slutet av 2025.
– Vi har en deadline och jobbar vidare mot det datumet. Det är ganska lång tid kvar innan vi vet vad som händer med verksamheterna och var de ska leva vidare
i Stockholm. Vi letar fortfarande lokaler åt dem, säger Erik Magni, presschef på Praktikertjänst.
Många vill kapa Odenplans skrapa
Ett 15-våningshus på Odenplan är för högt och fult, menar Liberalerna och ett hundratal remissinstanser. Staden går dock vidare med förslaget.
Fastighetsägaren Skandia planerar att riva Läkarhuset, Spelbomskan 9.
Planen är ett nytt, högre, höghus i trä och glas som ska fyllas med kontor. Tanken är att det ska bli 15 våningar högt med butiker i bottenplan och möjlighet att göra om till hotell.
Planförslaget har varit ute på samråd och 118 yttranden kom in. De flesta handlar om att byggnaden är för hög och i för modern stil.
Framför allt skulle det skymma Gustav Vasa kyrka och Stadsbiblioteket, menar Liberalernas gruppledare Björn Ljung.
– Vi uppskattar inte det här förslaget alls. Det borde i stället vara något i samklang med stenstaden runt om Odenplan. Att man håller sig till runt sex våningar så att man får en harmonisk struktur från Sveavägen upp till Gustav Vasa kyrka. Då skulle vi få en makalöst fin stadsomvandling.
Det sitter ett skyddsnät runt Läkarhuset på Odenplan för att inte plattor ska falla ner på marken och skada någon.
Mostphotos
Går vidare
Stadsbyggnadskontoret lyfter att höga byggnader ”kan berika stadsbilden som landmärken”.
Med citybanan har Odenplan blivit Sveriges näst största knutpunkt för kollektivtrafik, menar förvaltningen, som också påpekar att det finns mycket bostäder kring Odenplan, men att det även behövs kontor.
Samtidigt ska det ses över hur byggnaden kan göras mindre dominerande utan att röra den föreslagna höjden.
Förra veckan röstade den rödgröna majoriteten i stadsbyggnadsnämnden igenom förslaget.
Planen ska granskas av alla som lämnat synpunkter och tas sedan upp i nämnden.
– Det här kommer att bli betydligt snyggare än Läkarhuset. Odenplan förtjänar detta, säger nämndens ordförande Jan Valeskog (S).
Liberalerna vill ha ett hus med sex våningar?
– Ja då har vi olika uppfattningar. Då blir det inte en byggnad som lyfter fram platsen. Kraven på arkitektur är betydligt högre satta här än på den gamla kåken.
– I och med att det sluttar så pass mycket tror jag inte den skymmer, därifrån ser man väl ändå inte kyrkan särskilt väl. Både kyrkan och Asplundska är otroligt fina och viktiga byggnader, men det har de tagit hänsyn till i det här förslaget tycker jag. De kompletterar varandra.
Spelbomskan 9 – Nya Läkarhuset
Läkarhuset är cirka 70 meter högt. Det nya 15-våningshuset skulle bli runt 80 meter och lite bredare.
Enligt en arkitekternas solstudie skulle det nya höghuset skugga Odenplan och vissa husfasader något mer under morgon- tidig eftermiddag på våren och hösten än vad Läkarhuset gör idag.
Tidigare ingick fastigheten Spelbomskan 12 och nya bostäder i planförslaget också.
Längs Brunkebergsåsen finns exempelvis Wennergren center, Hötorgsskraporna, Skatteskrapan och Folksamhuset.
Arkitekter pratar om "rivningsskam" och kritiserar rivningar av stora hus i Stockholms stad för att vara väldigt omiljövänliga.
Källa: Stockholms stad
Läkarhuset får inga bostäder – måste passa in
Rivningen av Läkarhuset och bygget av ett nytt landmärke i trä engagerar. Många politiker undrar: Vart tog bostäderna vägen?
Fastighetsägaren Skandia planerar att riva det 70-åriga Läkarhuset och bygga ett höghus i trä, likt kulturhuset Sara i Skellefteå.
Tanken är att det ska bli ett runt 80 meter högt kontorshotell med butiker i bottenplan. Eventuellt kan det även bli ett vanligt hotell.
Rivningen motiveras med att huset på Odenplan är i dåligt skick och täckt av ett stort nät för att inte kakelplattor på fasaden ska lossna och ramla ner på gatan.
Bostäder bortplockade
Ett planförslag är ute på samråd. I sitt svar noterar Norrmalms stadsdelsförvaltning att planerna ändrat inriktning sedan 2020.
Då ingick fastigheterna bredvid – Spelbomskan 12 och Gyldéngatan – och möjligheten att även bygga ett 50-tal nya bostäder.
Området behöver utvecklas för att bli tryggare och trevligare, i dag upplevs delar som otrygga ”med mörka prång och lite aktivitet”, menar Norrmalms förvaltning.
Man tillägger att det även vore bra med grönska för att ta hand om dagvatten och bidra till biologisk mångfald.
– Samrådsförslaget har ändrat riktning vad gäller bostäder, som skulle skapa mer rörelse och närvaro – och resultera i ett tryggare kvarter. Moderaterna med den förra majoriteten har flitigt arbetat för att få området runt Observatorielunden att kännas säkrare, säger Petra Gardos Ek (M), vice ordförande i stadsdelsnämnden.
I Norrmalms stadsdelsnämnd har politiker från M, L, C och KD lagt till i remissvaret att det är positivt att området förnyas men att det nya huset även borde innehålla bostäder.
Partierna understryker också att det är viktigt att det passar in i stenstadens omgivningar. Särskilt med tanke på Stadsbiblioteket, Studentpalatset, Observatoriet och Gustav Vasa kyrka som alla ligger i närheten.
SD instämmer, och går även längre än så:
– Läkarhuset är en brutal betongkloss mitt i den vackra stenstaden. Vi är positiva till att riva byggnaden men vi anser att det nya huset bör harmoniera med den omkringliggande miljön och vara inspirerad av klassisk arkitektur. Stockholm förtjänar mer karaktärsfulla kontorsbyggnader än av glas och betong, säger gruppledaren Gabriel Kroon.
Kan förändras
Majoritetspartierna S, V och MP valde att gå vidare utan att lägga till bostäder i projektet. I stället vill man försäkra sig om att delar av vården som går förlorad i rivningen blir kvar kring Odenplan. Antingen i nybygget eller i närheten.
För Norrmalmsbor är det svårt att se fördelen med att fylla ett hus med kontor, butiker och ett eventuellt hotell, menar partierna.
– Vi tar ställning till förslaget efter samrådsperioden när ärendet kommer tillbaka till nämnden, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Jan Valeskog (S).
Så gör du för att tycka till
Skriv in en lapp, skriv ett brev till eller mejla stadsbyggnadskontoret på stadsbyggnadskontoret@stockholm.se för att lämna dina åsikter till och med 4 april 2023.
Postadress: Stadsbyggnadskontoret, Box 8314, 104 20 Stockholm.
Det rör "detaljplanen för nya kontor, handel och hotell vid Odenplan": Fastigheten Spelbomskan 9 vid Odenplan (det så kallade Läkarhuset). Byggaktör Skandia Fastigheter.
Planförslaget visas i Fyrkanten, Tekniska nämndhuset, Fleminggatan 4.
Granskning: Första kvartalet 2024.
Antagande i stadsbyggnadsnämnden: Tredje kvartalet 2024.
Källa: Stockholms stad
Läkarhuset får inga bostäder – måste passa in
SD vill se Läkarhuset i 1800-talsstil
Förslaget är att ersätta läkarhuset vid Odenplan med ett högt kontorshotell i glas. Men SD vill riva ännu mer och se fler bostäder – allt i 1800-talsstil.
Fastighetsägaren Skandia planerar att riva det 70-åriga Läkarhuset och bygga ett nytt höghus på samma plats. Tanken är att det ska bli ett cirka 80 meter högt kontorshotell med butiker i bottenplan. Eventuellt kan det även bli ett vanligt hotell i framtiden. Orsaken till att man vill riva huset är att det anses vara alldeles för slitet och ha för lågt i tak för att fungera för kontor.
Tidigare ingick även kvarteren bredvid och ett 50-tal nya lägenheter i byggplanen, vilket fick både oppositionen och stadsdelsförvaltningen att reagera. Dessutom passar inte ett höghus i glas in i stenstaden, menar partierna.
Skandia fastigheters visionsbild över det nya kontorshotellet.
White arkitekter/Skandia fastigheter
SD har nu tagit fram ett eget förslag.
– En grotesk betongskyskrapa ska inte ersättas av en annan. I stället vill vi ha klassisk arkitektur i nyrenässans, säger gruppledaren Gabriel Kroon (SD).
– Vi vill att delen där Coop ligger idag ska inkluderas och byggas i samma stil. Det är en annan fastighetsägare, men vi tycker att staden borde ta ett helhetsgrepp. Det blir konstigt att man splittrar upp det på det här sättet.
Bostäder ovanför Coop
Förslaget består av två byggnader med bostäder i ett sjuvåningshus som byggs ovanpå Coop. Den andra byggnaden med hotell och kontor blir lägre än den föreslagna i trä.
– Vi tycker att staden ska bygga enhetligt. Nu ser vi ett Coop-hus i postmodernistisk stil byggt på 1980-talet och en modern skyskrapa.
– Man behöver ju riva hela fastigheten då. Staden har planmonopol, så de måste ta initiativet att sammanföra fastighetsägarna. Den ena vinner på att få bygga högre, de andra får en ny byggnad mer attraktiv för kontor och hotell i och med möjligheten till högre hyror för ett unikt hus i klassisk arkitektur.
Bara danska, svenska och finska flaggor vid hotellet?
– Det är de nordiska flaggorna för att vi är i Norden. Det är klart att hotellet kan byta flaggor om det är något statsbesök eller så.
Stadsbyggnadsnämndens ordförande Jan Valeskog (S) har tidigare sagt att man tar ställning till synpunkterna när förslaget kommer tillbaka till nämnden. Han menar att man utgår från stadens arkitekturpolicy.
– Man kan inspireras av klassisk arkitektur som inte är en egen stil utan kan ha olika inspirationskällor i historien. Vi tar ställning till gestaltningsfrågor när vi får förslaget från anlitade, duktiga arkitekter som också har en god kunskap om de många funktioner som måste finnas i byggnaden.
Gabriel Kroon, gruppledare för Sverigedemokraterna i Stockholm
Pressbild
Het arkitekturdebatt
Debatten om modern arkitektur kontra klassisk har varit het de senaste åren.
Men frågan man borde ställa sig är vad man egentligen längtar tillbaka till, menar Erik Stenberg, arkitekt och lektor vid KTH.
– Det blir en repressiv politik när vurmen för klassisk arkitektur blir styrande. Om man går ända tillbaka till antiken var det till exempel slavar som byggde husen Det pekar bakåt till en tid man säger var bättre. Men bättre för vem?
Det går inte att bygga som på 1800-talet, däremot går det att utsmycka nybyggda hus i olika stilar, menar han.
– Men det blir en kosmetisk åtgärd. Där är det väldigt avhängigt arkitektens och byggarens kompetens, och eftersom vi inte har så mycket sådant hantverk i dag blir det oftast betydligt dyrare.
Av klimatskäl tycker Erik Stenberg att man borde renovera Läkarhuset, KPMG-huset och andra kontorsbyggnader istället för att riva och bygga nya.
– I grund och botten är det katastrof att ens föreslå en rivning. Särskilt på så pass unga byggnader. Jag skulle argumentera för att det är den nya pendeltågsstationen som driver rivningen. Den mångdubblade värdet av marken vid Odenplan. Nu ser vi effekterna av det.
Erik Stenberg, lektor i arkitektur vid Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad, KTH.
Peter Lydén
Stockholms stad måste våga prata om att inte bygga högre.
Läkarhuset Odenplan SD klassiskt förslag
Sverigedemokraterna/Skandia/White arkitekter
SD vill se ett nygammalt Läkarhus med bostäder
Läkarhuset kan jämnas med marken
Rivningen av Läkarhuset på Odenplan närmar sig. Nu får stockholmare tycka till om planerna på ett nytt kontorshotell med butiker.
Läkarhuset är invirat i nät efter att plattor lossnat från fasaden och fallit till marken. Betongen är i dåligt skick, menar Skandia som äger den 70-åriga byggnaden.
– Vi spärrade av gatan när vi satte upp näten som säkrar fastighetens fasadplattor. Näten har suttit uppe i fem år och nu ska vi byta ut dem. Vi får fem års garanti på ett nät, säger fastighetschefen Markus Pfister.
Tanken är att riva Läkarhuset och bygga en ny fastighet med plats för kontor med butiker, affärer och kaféer i gatuplan.
Visionsbild av "det nya läkarhuset", byggt i trä inspirerat av Kulturhuset Sara i Skellefteå.
White arkitekter/Skandia fastigheter
Planerna har diskuterats sedan 2008 och det har talats om en saluhall. På fettisdagen gick detaljplanen ut på samråd.
– I dag är Odenplan en ganska hård yta som är rätt stökig. Det är livlig trafik, folk är på väg någonstans och stannar inte upp.
– Vi vill bidra till en levande gatumiljö och aktivera kvarteret, säger fastighetschefen Markus Pfister på Skandia fa.
Planen: Högre trähus
Betongfasaden är en av de första som prefabricerades i Stockholm och är nu ”grovt karbonatiserad”, det vill säga att betongen tar upp koldioxid och har börjat brytas ner.
– Huset är i sådant skick att det inte går att rädda med en renovering. Vi kommer att behålla grunden om möjligt, det vill säga de fem källarvåningarna, och resten av materialet demonteras. Allt som tas ner ska vidare till återbruk.
Den nya fastigheten kan bli bredare och runt tio meter högre än dagens knappt 70. Enligt Skandia går inte Läkarhuset att renovera, bland annat för att takhöjden från 1960-talet är lägre än dagens standard.
– Det är viktigt för Stockholms stad att byggnaden håller rätt höjd och inte stör skylinen.
– Vi hade gärna knuffat upp huset lite till för att få mer uthyrningsbar yta än idag, men vi förhåller oss till de förutsättningar som finns och har ett bra samarbete med staden.
Kulturhuset Sara i Skellefteå har varit målbilden för arkitektbyrån White, som också ritat det nya på Odenplan. Med 80 meter är Sara ett av Europas högsta trähus och kostade cirka en miljard kronor att bygga.
I det nya huset på Odenplan vill Skandia också ha kontor som även skulle kunna byggas om till hotell. På bottenplan vill man ha butiker och kaféer.
Men det är en kanske för stor utmaning att bygga så stort i trä, enligt Markus Pfister.
– Vi tar ansvar för klimatavtrycket och tittar på möjligheten, men man vet inte riktigt hur höga och stora trähus beter sig än. Betong och stål har man byggt med i hundratals år och vet hur det agerar över tid.
– Ett alternativ skulle kunna vara ett hybridhus som innehåller både trä och betong. Men vi är ju fortfarande i ett väldigt tidigt skede.
Läkarhuset flyttar
Praktikertjänst och alla mottagningar i huset kommer att flytta. Godkänns detaljplanen blir det tidigast under 2025.
Det är fortfarande oklart var vårdmottagningarna tar vägen men att framför allt vårdcentralen vid Odenplan blir kvar i området är viktigt, enligt Praktikertjänst.
– Det här är ju en känd adress och många rör sig hit. Det är bra rent logistiskt, framför allt nu när pendeln har byggts, säger presstalespersonen Erik Magni.
Läkarhuset på Odenplan ska rivas av Skandia fastigheter.
White arkitekter/Skandia fastigheter
Det nya huset kan stå klart runt 2028 och kan bli ett landmärke som bidrar till mer liv för torget, säger Markus Pfister.
– Det skulle harmonisera med omgivningens gamla stenkvarter. Till exempel som Louvren i Paris, pyramiden som står på det fantastiska gamla torget. Det är en ultramodern glaspyramid och man visar att det här är nu, det där är då. Så blir det på Odenplan också.
Så det blir ditt Louvren?
– Intressant citat. Det är dock inget drömscenario att behöva plocka ner ett helt hus, men vi vill och kommer att bidra till platsen arkitektoniskt och med respekt för omgivningen.
Men på Odenplan är inte alla positiva till rivningen. Nan Angeldorff, 77, bor på St Eriksplan och tycker om huset som det är.
– Jag vill inte att det ska rivas. Vi kommer från restaurangen på tolfte våningen och det är vacker utsikt. De serverar lunch måndag till torsdag och det är så gott! Jag har opererat mig i Läkarhuset och varit på många olika plan.
Väninnan Monica Alka Agri, 84, instämmer.
– Det är dumt att riva. Vi kommer hit och äter så ofta vi orkar. Jag hade min doktor här tills han gick i pension.
Detaljplanen för nya kontor, handel och hotell vid Odenplan:
Fastigheten Spelbomskan 9 vid Odenplan (det så kallade Läkarhuset). Byggaktör Skandia Fastigheter.
Samråd: 21 februari till och med 4 april 2023, (samrådsmöte hålls den 9 mars klockan 18-20 på Fleminggatan 4).
Planförslaget visas i Fyrkanten, Tekniska nämndhuset, Fleminggatan 4,
Granskning: Första kvartalet 2024.
Antagande i stadsbyggnadsnämnden: Tredje kvartalet 2024.
Källa: Stockholms stad