– Jag har testat den på unga killar och interner. Alla säger att de mår dåligt, säger artisten, predikanten och hjälparbetaren som lämnat drogmissbruk och kriminalitet med livet i behåll.
Sebastian Stakset växte upp i Bagarmossen och Kärrtorp. Mobbning utan slut och adhd var komponenter som ledde till häng i Bagarmossens centrum. Och tillsammans med ödesdigra vägval vidare mot droger och tung kriminalitet.
I dag jobbar Sebastian Stakset för vad han beskriver som "gottgörelse". Den nya filmen är en del av det.
"Jag jobbar fortfarande med att bli hel och det tror jag att man ska göra hela livet", sa den då 37-årige Stakset när Mitt i träffade honom i Bagarmossen för två år sedan.
Nätverksledaren Chicago spelad av Ola Rapace räcker över en guldkedja till Adam. "I mitt liv fanns inte Chicago. För mig är Chicago mer en skuggbild av djävulen."
Rickard L Eriksson ur filmen Miséria
Björkhagen, Kärrtorp och Bagis
Den 13 september har filmen baserad på händelser ur hans liv premiär. Filmens huvudkaraktär Adam har precis som Stakset växt upp i Bagarmossen och drömmer om pengar och status. Många scener är filmade i söderort. Här finns bland annat Björkhagen, Kärrtorp och Bagarmossen.
I filmen finns också sedelbuntar, knark och vapen. Men över det hela lägger sig en mörk, blodindränkt filt full av ångest.
– Det är många händelser i filmen som hänt på riktigt. Den känns högaktuell med tanke på vad som händer i Sverige i dag, säger Sebastian Stakset.
Filmen är till stor del inspelad i söderort. Bland annat på Vikstensvägen i Kärrtorp, dit Stakset familj flyttade från Bagis. Här flyr Adam i panikångest. I bakgrunden syns Globen.
Rickard L Eriksson ur filmen Miséria
Frälst rånare blev regissör
För att göra filmen kontaktade Stakset en vän. Filmens regissör är Liam Norberg. Han är ökänd som inblandad i det största värdetransportrånet i svensk historia (som i slutändan misslyckades). Men kanske känns Liam Norberg mest igen som huvudrollsinnehavaren i den omtalade filmen Sökarna på 90-talet.
Norberg har precis som Stakset lämnat kriminaliteten bakom sig och förra året kom nyheten om att han startat en ny kristen församling.
– Jag hade inte så bra koll på film. Dessutom delar vi samma tro och han har också erfarenhet av det kriminella livet, säger Sebastian Stakset.
Filmen är till stor del inspelad i söderort. Här i Kärrtorp.
Rickard L Eriksson ur filmen Miséria
Tog sig ur mörkret
I vissa scener nästan tangerar scenerna händelser i Sebastian Stakset liv. Adams flickvän dör i en överdos. I en annan scen är Adam på väg att begå självmord men ändrar sig när han får samtal om att han fått plats på ett behandlingshem. I verkligheten ägde detta rum på Kärrtorps station 2011.
Sebastian Stakset som i dag är kristen, och jobbar med hjälparbete, exempelvis fängelsebesök och hjälpresor till Ukraina, har beskrivit samtalet på perrongen i Kärrtorp som ett tecken från gud.
– Det är en mörk film. Men den visar ändå på att ljuset lyser i mörkret. Det finns många som varit i mörkret, men inte är det i dag. Även Adam överlever ju, säger Sebastian Stakset.