På en höjd mellan Nyfors och Raksta med utblick över Albysjöns vik ligger Rundmars gård, en av Tyresös äldsta gårdar. Sista hyresgästen flyttade ut 2016.

Sedan dess har gårdens framtid engagerat Tyresöborna. För några år sedan samlades Tyresöföreningar i en protest mot vad de ansåg var vanvård av kommunägda torp och gårdar som Rundmars.

Eniga politiker i kommunstyrelsens arbetsutskott röstade förra veckan igenom att renoveringen av gården ska starta och satte av pengar.

Frågan avgörs på kommunstyrelsens möte på tisdag.

– Jag tycker att det är ett viktigt beslut där vi väljer att rusta upp Rundmars gård så att vi kan hitta en arrendator som kan förvalta gården enligt reservatets föreskrifter, öka tryggheten på platsen och tillgängliggöra för naturturismen i området. Det är ett otroligt bra och viktigt beslut för Tyresöborna. Det har också ett kulturhistoriskt värde, säger Fredrik Bergkuist (M), vice ordförande i arbetsutskottet.

Fredrik Bergkuist (M), vice ordförande i arbetsutskottet.

Fredrik Bergkuist (M), vice ordförande i arbetsutskottet.

Pekka Pääkkö

Tvättstugan ska renoveras

Kommunen har gjort en förstudie för att välja väg i renoveringen. Den landade i att renovera bostadshuset för att göra det beboligt och renovera den forna tvättstugan vid viken så att den kan användas för till exempel besökare som vill övernatta.

Det är en lång lista på vad som måste göras. Grundmuren och skorstenar måste lagas, yttertak och fönster renoveras, vedspisar bytas ut, ny el och ny brunn måste ordnas till exempel.

Samtidigt ska en upphandling starta för att hitta en arrendator som främjar besöksnäringen. Kommunen önskar någon som vill bo på gården.

Rundmars gård ligger i Tyresta nationalpark.

Rundmars gård ligger i Tyresta nationalpark.

Pekka Pääkkö

– Vi vill hitta en arrendator som förvaltar och utvecklar gården utifrån förutsättningarna i det unika landskapet. Rundmars gård är extra viktig i och med närheten till Albysjön, Tyresta och Sörmlandsleden.

Stort intresse för gården

Flera har visat intresse för gården. Det handlar om allt från dagverksamhet, hålla kurser, odla till självplock och driva kafé. Enligt kommunen finns det också ett stort intresse för betesmarkerna.

Vad renoveringen beräknas kosta är sekretessbelagt med hänvisning till en kommande upphandling. Kommunens avsikt är att få tillbaka alla kostnader på lång sikt genom arrendeavgiften.

Det är för tidigt att säga något om tidsplan, enligt Fredrik Bergkuist.