– Folk får ansöka hos oss, så väljer vi ut fem brudpar, säger Edvard Unsgaard, pressekreterare på Statens fastighetsverk (SFV).

– SFV står för hela logistiken, för präst och vittnen och brudparen får bjuda vilka de vill.

I ett pressutskick kan man läsa att fästningen vanligtvis inte är öppen för besök men att den förvandlas till ”en unik vigselplats” 14 juni.

Oscar-Fredriksborgs fästning på Rindö sedd från Värmdösidan.

Oscar-Fredriksborgs fästning på Rindö sedd från Värmdösidan.

Malin Lövkvist

– Om du och din partner gillar historia och drömmer om en vacker och unik vigselplats uppmanar vi er att skicka in en ansökan med en motivering om varför just ni ska bli ett av fem lyckligt utvalda par, säger Gustav Nordin Törnqvist, projektledare för ”Plats för kärlek”.

– Vi står för vigselplatsen. Fest och så får brudparen stå för på eget bevåg. De har en timme på sig i Oscar-Fredriksborg som de kan använda till vigseln och kanske någon skål eller så.

Karta för annorlunda vigselplatser

SFV:s ”Plats för kärlek” tidigare år var Godnatts fästningstorn i Karlskrona skärgård (2023) samt Utö hus på Arnö i Mälaren (2024).

Statens fastighetsverk har även en ”kärlekskarta” på sfv.se där man kan hitta andra vackra och annorlunda vigselplatser som finns inom SFV:s bestånd, däribland Läckö slott, Malören utanför Kalix, Anundshög i Västerås, Gävle fängelsemuseum och Birka i Mälaren. 

Oscar-Fredriksborg är inte bara gräsklädda sluttningar.

Oscar-Fredriksborg är inte bara gräsklädda sluttningar.

Åke E:son Lindman/SFV

Information om hur du ansöker för att få vigas i Oscar-Fredriksborgs fästning finns på sfv.se/platsforkarlek

Sista ansökningsdag är 2 mars.

Oscar-Fredriksborgs fästning nås via färja från Vaxholm eller Värmdö.