JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
ANNONS

TV-klipp och nyheter

Stekhet hobby blev lönsamt kvällsjobb

Hobbyn blev till ett extraknäck. Hugo Linden undersöker om familjen behöver köpa in extra kyl och frys om hans pizzabagar-jobb om kvällarna skulle växa ytterligare.

Hobbyn blev till ett extraknäck. Hugo Linden undersöker om familjen behöver köpa in extra kyl och frys om hans pizzabagar-jobb om kvällarna skulle växa ytterligare.

Stefan Källstigen

20230928060833
20230928060822
2023-09-28
06:08

Nästa grej i den napolitanska pizzatrenden i Stockholm tycks vara här. Lagerarbetaren Hugo Linden från Hässelby bakar och säljer sina degar till pizzasugna finsmakare om kvällarna.

På köksbänken hemma i radhuset i Backlura väger Hugo Linden, 28, såväl plastbunken som vattnet och allting annat. Med lillfingret skjuter han iväg två vattendroppar från plastmåttet.

– Det är på grammet som gäller. Degen får inte bli för blöt, säger han.

Sedan saltet, pizza-vetemjölet och jästen. De exakta måtten kan Hugo rabbla i sömnen.

– Det här blir deg till 14 pizzor.

Hade för mycket deg hemma

På dagarna jobbar han med materialhanteringen på försvarsbolaget Saab i Järfälla – på kvällarna ägnar sig Hugo åt sitt matintresse. Som bara växt för varje år sedan han besökte restaurangen Meno male 2018.

ANNONS

En dag i vintras konstaterade han att han gjorde pizza för ofta, för mycket.

Blivit bättre. Att få till pizzadegen har tagit Hugo Linden fem år. "Jag tog sönder den hela tiden i början", säger han.

Blivit bättre. Att få till pizzadegen har tagit Hugo Linden fem år. "Jag tog sönder den hela tiden i början", säger han.

Stefan Källstigen

– Familjen kunde inte äta upp allt.

Hugo började sälja degarna via grupper på nätet på samma sätt som en del italienska restauranger gör.

– Förfrågan har hittills varit ganska stor. De flesta kommer förbi och köper fem, tio eller 15 degar, säger han.

Intresset har blivit ett extraknäck. Hugo bakar all sin lediga tid.

– Det blir runt 50 degar i veckan.

Har mycket pizza-prylar

Restauranger som satsar på vedeldade, krispigt tunna pizzor med fluffkanter har blivit populära de senaste åren. På sociala medier delar folk sina omdömen, bilder och filmer och jämför.

Hugo Linden är själv medlen i en stor Facebook-grupp där man älskar napolitansk pizza. Det mesta andas pizza i Hugos kök.

Stora och små pizzaspadar i metall, en speciell pizzaskärare (som närmast liknar en köttyxa), färsk basilika i en kruka.

Gasolflaskor, pizzaspadar och pizza-mjöl. Pizzaälskaren Hugo Linden har det mesta som krävs för att göra italienska pizzor hemma i köket i Hässelby.

Gasolflaskor, pizzaspadar och pizza-mjöl. Pizzaälskaren Hugo Linden har det mesta som krävs för att göra italienska pizzor hemma i köket i Hässelby.

Stefan Källstigen

– När jag besökte Meno male blev jag helt besatt. För mig blev målet att göra lika bra pizza själv och efter fem år tycker jag att jag gör det, berättar Hugo.

Pizza är en hel vetenskap, man blir aldrig fullärd.

"Kan lära sig sjukt mycket själv"

Han och frun Amanda har besökt flera italienska restauranger i såväl Stockholm som i övriga delar av landet.

– Nu gillar jag min deg bäst. Man kan lära sig sjukt mycket själv, säger Hugo.

Bara någon minut är Hugos pizzor inne i pizzaugnen innan de är klara.

Bara någon minut är Hugos pizzor inne i pizzaugnen innan de är klara.

Stefan Källstigen

Han slår på gasolflaskan under pizzaugnen, allt står på en köksvagn. Det börjar flamma inne i ugnen. Hugo lägger den färdigknådade degen i köksassistenten som han slår på.

– Fem, sex timmar tar det att göra degen. Den ska gärna stå i kylen två dagar efteråt.

Nybörjarmisstagen borta

Hugo tar ut en deg från kylen på den mjöliga köksbänken. Pizzadegen är så tunn att den ser ut att brista när som helst.

– Jag tog sönder degen hela tiden i början, säger han och skattar.

Till tisdagsmiddag blir det inte oväntat pizza, Margherita och Vesuvio. Något som även går hem hos treåringen Elliot.

Marginalerna är på Hugos sida i den lönsamma hobbyn. Det speciella pizza-vetemjölet och gasen är det enda som egentligen kostar.

– Jäst och salt är i princip gratis. Tomater köper vi hem i storkonserver.

Tisdagsmiddag. Mitt i besöker Hugo Linden kort innan familjens middag. Denna kväll blir det Margherita (Hugos favorit) och Vesuvio.

Tisdagsmiddag. Mitt i besöker Hugo Linden kort innan familjens middag. Denna kväll blir det Margherita (Hugos favorit) och Vesuvio.

Stefan Källstigen

– Pizza är en hel vetenskap, man blir aldrig fullärd. Men mycket kan man lära sig själv. Jag tittar in hos pizzabagarna när vi är ute och äter för att lära mig mer.

Är det kul eller jobbigt att stå och baka hela kvällarna?

– Det beror på om jag är trött eller inte efter jobbet. Det kan verkligen vara både och, säger Hugo och skrattar.

Minst två gånger i veckan blir det pizza hemma. Frun Amanda tittar in i köket. Hon är förvisso också förtjust i pizzan, men försöker få Hugo på andra tankar ibland.

– Men förslår jag tacos en fredagkväll blir jag ifrågasatt, säger hon.

Hugo Lindens bästa tips för hemmapizzan

*Var ytterst noga med måtten!

*Kolla på filmer, läs och dela erfarenheter i grupper i sociala medier. Du blir aldrig fullärd, men du kan alltid bli bättre!

*När du är ute och äter, fråga om du får titta på hur pizzabagarna jobbar. Det ger mycket!

*Välj pizzor med bara tomat, ost och högst någon ingrediens till – oavsett om du gör själv eller köper ute! Degen måste nämligen få chans att träda fram och visa vad den går för!

Källa: Hugo Linden

FilipMagnusson
08-550 551 05
ANNONS
ANNONS

Senaste nyheterna

En av fjolårets hemmamatcher för SFK:s herrar. Att många av spelarna i laget har en bakgrund i den egna akademin bidrar till att höja akademins betyg i Unicoachs bedömning.

En av fjolårets hemmamatcher för SFK:s herrar. Att många av spelarna i laget har en bakgrund i den egna akademin bidrar till att höja akademins betyg i Unicoachs bedömning.

Tomas Stark

Högt betyg för SFK:s akademi

Nyheter

Rankas högre än flera klubbar i Superettan

Luis Araya är kommunpolis i Upplands Väsby.

Luis Araya är kommunpolis i Upplands Väsby.

Jens Kassnert

Polisen efter attacken mot läraren: Ingen risk för fler våldsbrott

Nyheter

Ingen extra polisnärvaro vid Runby skola ✔ Polis och åklagare förtegna om utredningen ✔ Inga vittnen till händelsen

Politikerna väntas fatta beslut om totalrenovering för Granbackaskolan, byggd 1968. Den ska ske etappvis så att eleverna kan gå kvar under tiden.

Politikerna väntas fatta beslut om totalrenovering för Granbackaskolan, byggd 1968. Den ska ske etappvis så att eleverna kan gå kvar under tiden.

Anna Wachenfeldt

Granbacka renoveras – äldreboende kan byggas på skoltomten

Nyheter

Totalrenovering väntar ✔️ "Föräldrar kan andas ut" ✔️ Förskola byggs på skolgården

ANNONS

Ingen extra polisnärvaro i Runby

Luis Araya är kommunpolis i Upplands Väsby.

Luis Araya är kommunpolis i Upplands Väsby.

Jens Kassnert

20250122120440
20250122121629
2025-01-22
12:04
2025-01-22 12:16

Inga extra poliser är kvar i Runby.

– Vi ser ingen risk för fler våldsdåd kopplat till händelsen förra veckan, säger kommunpolis Luis Araya.

En vecka efter att en lärare blev knivhuggen vid Runby skola har ingen gripits.

Mitt i frågade Luis Araya, kommunpolis i Upplands Väsby, hur elever, lärare och allmänheten i Runby ska tänka när gärningsmannen fortfarande är på fri fot.

– Polisen ser ingen risk till flera våldsdåd kopplat till händelsen i förra veckan. Polisen kan i nuläget inte gå in på varför vi gör den bedömningen på grund av förundersökningssekretessen, säger han.

Finns det någon extra polisnärvaro i Runby?

– Nej. Polisen har ingen polisiär närvaro på skolan eller området.

ANNONS

Under den här veckan har fyra väktare patrullerat vid skolan.

När Mitt i kontaktar Stockholmspolisens mediecenter bekräftar presstalesperson Daniel Wikdahl att det enligt polisen inte finns någon risk för fler våldsbrott kopplade till händelsen.

Vi har inte hittat någon hotbild mot någon elev.

– Den bedömningen gör vi utifrån den information och kunskap vi har. Jag kan inte specificera varför vi landar i den slutsatsen, säger han.

Han berättar att polisen inte har hittat några vittnen till dådet.

Enligt förundersökningsledaren, kammaråklagare Lina Pulkkinen, söker man fortfarande efter en gärningsperson.

– Vi arbetar brett med olika teorier om vem som är gärningsperson och eventuellt motiv, säger hon.

Hon vill inte kommentera om det finns några misstänkta i ärendet eller varför ingen gärningsman gripits än.

Hade polisen kunnat göra något annorlunda i det initiala skedet för att få ett gripande?

– Jag kan inte kommentera mer än att utredningen är i ett tidigt skede och prognos för ett eventuellt gripande går inte att lämna, säger Lina Pulkkinen.

CharlotteArwedsson
08-550 550 58
ANNONS
ANNONS