En dag så kommer jag bli stor, och du kommer ångra att du aldrig tog chansen, sjunger 27-åriga Fruängsbon Zoe Lobos i låten En dag.

Den finns med på hennes nya EP Diabla som släpptes 14 juni, och bara en månad senare verkar hennes profetia vara på god väg att slå in.

Hon ska uppträda på fem festivaler i sommar, bland annat Kulturfestivalen i stan i mitten av augusti. Hon ska också turnera med den svensk-amerikanska rapparen Mapei under året och när Mitt i träffar henne på Café Koppen i Fruängens centrum håller hon på att förbereda sitt framträdande på Allsång på Skansen några dagar senare.

– Det är helt sjukt med allsången. Men jag ser fram emot det. Det är stort att få vara en del av det där, säger hon.

Omfamnade mellanförskapet

Hon är uppväxt i en lägenhet i Fruängen. Under några år bodde familjen i Herrängen men när föräldrarna skildes flyttade de tillbaka till samma gård som innan. Där bor Zoe i dag i en lägenhet tillsammans med sin mamma.

Zoe kommer turnera med svenskamerikanska rapparen Mapei under året.

Zoe kommer turnera med svenskamerikanska rapparen Mapei under året.

Johannes Äng

– Fruängen är hemma. Om någon lägenhet blir ledig på mammas gård skulle jag ta den direkt.

Det var också i Fruängen hon uppträdde första gången, i en lokal magdansgrupp som 5-åring.

– Jag brukade ha dansuppvisningar hemma i mitt rum. Och en gång fick jag beröm av en granne som sa att hon hörde min fina sång genom väggarna i huset, säger Zoe och skrattar.

Hon började testa sig fram med egna låtar i högstadiet. Den första låten spelades in 2018, hemma med mikrofon och beats från Youtube. Numera tillbringar hon mycket tid i studion, hon skriver, sjunger och producerar.
Hon menar att hon med invandrarbakgrund behöver jobba hårdare.

– Man behöver ge 200 procent för att någon ska tycka att man är 75 procent, säger hon.

Fruängen är hemma och där Zoe helst vill bo just nu.

Fruängen är hemma och där Zoe helst vill bo just nu.

Johannes Äng

Zoes föräldrar kommer från Uruguay och hon skämdes länge för sitt ursprung. Men på gymnasiet ändrades allt. Mycket tack vare musiken. Flera spanskspråkiga artister som J Balvin och Rosalia slog igenom och hon började känna stolthet över sitt ursprung.

– Jag och min bästa kompis som också är latino började prata om situationen. Ibland känner jag mig mer svensk och ibland mer latino. Men jag insåg att jag inte behöver välja sida, man kan landa i mellanförskapet och tycka det är okej.

Vill ge självförtroende till andra

Det har hon tagit med sig i musiken, där både svenskan och spanskan får utrymme i låtarna. Hon blandar mjukare sång med hårdare raplåtar.

– Jag har fått kommentarer att jag som sjunger så fint borde satsa på det och strunta i rappen. Men det är bara för att jag är brud som de säger så. Jag kommer göra båda, det är för kul att rappa för att jag ska låta bli. Egentligen är hela syftet med min musik att dela med mig av självförtroende till andra tjejer, inte minst i orten.

När hon var yngre vägrade Zoe hemspråksundervisningen men idag får spanskan och hennes ursprung ta plats i musiken.

När hon var yngre vägrade Zoe hemspråksundervisningen men idag får spanskan och hennes ursprung ta plats i musiken.

Johannes Äng

Hon blir bedrövad när hon ser hatet i kommentarerna på TikTok mot kvinnor som rappar. Zoe säger att hon alltid kommer att backa tjejer som vill ta plats. Och att hon är glad över uppskattningen hon själv får nu.
– Jag har fått jättefina reaktioner och jättemycket kärlek. Särskilt från de som följt mig från start och vet att det ligger hårt arbete bakom.