En ny rapport från Stockholms Handelskammare visar att det finns 30 outnyttjade strandområden som kan bli badplatser inom en tio minuters cykeltur från Stockholms innerstad.
Dessa platser skulle kunna erbjuda året-runt-aktiviteter som bastuflottar, vinterbad och skridskoåkning.
– För att vara en stad byggd på vatten är möjligheterna att ta sig ett dopp i dag ganska få. Potentialen att bjuda in och göra Stockholm till mer av en badstad är verkligen stor, säger Daniella Waldfogel, vice vd på Stockholms Handelskammare.
"Nordens Venedig"
Stockholms stad växlar upp arbetet med att få till nya badplatser. Trafiknämnden, med Lars Strömgren (MP) som nytt badborgarråd, ska ta ett helhetsgrepp om frågan.
– Jag tycker det är självklart att Stockholm, som är Nordens Venedig, ska kunna erbjuda fler möjligheter för folk att bada och basta. Problemet har varit att badfrågan fastnat i byråkrati. Det är ett område som överlappat flera olika ansvarsområden inom kommunen, säger han.
Trafiknämnden ska ta ett helhetsgrepp om badfrågan, med Lars Strömgren (MP) som ansvarig politiker. "Det är på tiden att Stockholm får ett badborgarråd" säger han.
Klara B Orreteg
2022 identifierade Miljöförvaltningen 32 potentiella badplatser, varav två redan förverkligats: Herrängens brygga och Vinterviken.
Bättre vattenkvalitet
För att skapa officiella badplatser behöver man ta hänsyn till mycket. Vattenkvaliteten är en särskilt stor utmaning. Under våren har man mätt vattenkvaliteten på fler ställen än tidigare, berättar Strömgren.
– Vi ser nu över vilka platser, eller vilka varianter av bad, som skulle fungera bäst.
Dålig vattenkvalitet beror delvis på stadens reningsverks låga kapacitet och föroreningar från fåglar. För att förbättra vattenkvaliteten arbetar man med att öka kapaciteten i vatten- och avloppssystemet.
Tidigare har man använt drönare för att skrämma bort fåglar och i sommar ska en specialtränad hund, Jenny, hålla gäss borta från Rålambshovsparken och Tantolunden.
Hunden Jenny ska i sommar skrämma bort gäss från Rålambshovsparken och Tantolunden.
Charles Carr
Välkomnar rapporten
Staden har i dag 31 offentliga badplatser, men på sju av dessa avråds det från bad. Alva Engström, inspektör på Miljöförvaltningen, betonar vikten av långsiktig provtagning för att Stockholms Handelskammares potentiella badplatser ska bli verklighet.
– Vår rekommendation är att provtagning ska ske i minst två år innan en plats kan bli en officiell badplats.
Trots utmaningarna med att uppfylla alla krav, välkomnar Strömgren Handelskammarens rapport.
– Det visar att det finns ett stort intresse av att kunna njuta av staden på somrarna och att sommar-Stockholm ska kunna erbjuda svalka och trivsel, säger han.