JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
ANNONS

TV-klipp och nyheter

Stockholmarens guide till Göteborgs natt- och dagliv

Ett minne blott. Stockholmaren Olav Fumarola Unsgaard har skildrat sina 20 år i Göteborg i korta kapitel i boken Lilla Valparaiso – dagar och nätter . Trappan med ABFs tidigare folkbildningsverksamhet har tillägnats ett eget kapitel.

Ett minne blott. Stockholmaren Olav Fumarola Unsgaard har skildrat sina 20 år i Göteborg i korta kapitel i boken Lilla Valparaiso – dagar och nätter . Trappan med ABFs tidigare folkbildningsverksamhet har tillägnats ett eget kapitel.

Markus Andersson

20230702170030
20230630104738
2023-07-02
17:00

Han älskar en god sjömanshistoria och tjôtet mellan främlingar på vagnen. Efter 20 år i Göteborg ville stockholmaren Olav Fumarola Unsgaard ge något tillbaka. Resultatet blev 102 korta berättelser från A till Ö om plaster och personer i guideboken Lilla Valparaiso – dagar och nätter i Göteborg.

Järntorget

“Att ölen var dyr, maten upp och ner och lokalen lik en bamba spelade mindre roll. När föreläsnings- och kulturverksamheten lades ner kapitulerade arbetarrörelsen, gav upp debatten och sålde Folkets hus.”

Kapitlet om Trappan är bara ett exempel på en tid som flytt. I boken Lilla Valparaiso – nätter och dagar i Göteborg skildrar Olav Fumarola Unsgaard sin tid i nya hemstaden.

– När jag påbörjade projektet hade jag bott här i 20 år. Jag började skriva 20 berättelser om mitt Göteborg för att tacka eller uppmärksamma personer som har betytt mycket för mig och mitt liv i staden, säger Olav Fumarola Unsgaard, författare och programansvarig på Göteborgs Litteraturhus.

ANNONS

Men Olavs Göteborg rymmer fler än 20 krönikor. Därför fylldes boken med 102 korta historier från allt mellan Amanda Peraltas gångväg och Östra Sjukhuset.

– Det handlar främst om personer som jag skrivit in i platser. Men ibland handlar det om en plats jag gillar och ibland är det en bra historia som jag har länkat till en plats.

Markus Andersson

Nattmänniskan och dagmänniskan

Olav är stockholmaren som flyttade hit i början av 2000-talet. Han blev kvar i, vad han upplevde som, en öppen stad till skillnad från en mer tillknäppt huvudstad.

Då var det “nattmänniskan Olav” som lärde känna Göteborg genom kulturutbudet på småtimmarna. Med tidens gång gled han över till att vara mer en “dagmänniska” – en sån som går upp klockan sju och lämnar på förskolan. Kontraster som märks i boken.

Nattmänniskan Olav är på Bwana club i Bommens salonger. Kulturklubben Koloni tillägnans ett helt litet kapitel. Svartklubbarna på King George och Stampgatan 8 likaså.

– Jag kom hit i slutet av svartklubbsepoken. Det är intressant att klubbarna här både var tillåtna och otillåtna och ofta drevs som medlemsföreningar. Jag skulle hellre kalla dem gråklubbar än svartklubbar. Det är något fint med att det inte alltid är en skarp gräns mellan svart och vitt, säger han.

Lovord om Familjecentralen Trädet och Folktandvården Majorna får representera dagmänniskan. Samtidigt som det är en applåd till den göteborgska välfärden.

– Jag kommer från ett överprivatiserat Stockholm. Men här finns fortfarande en fin gemensamhetsidé som jag vill lyfta.

För mig är tjôt att en främmande person vill prata. I början blev jag nästan rädd för jag hade ingen som helst åsikt om vare sig Gais eller Frölundas hockeylag. Och jag kunde inte begripa varför folk pratade om räkpriser, att det på allvar kunde vara ett samtalsämne.   

Och vad är väl en stad utan dess invånare och eldsjälar? Vare sig det är tjôtgubben på 3:ans spårvagn eller de alltför snälla men bedrövligt kassa näringsidkarna – enmans-entreprenörerna.

Markus Andersson

Blendalars och Frisörhasse

Ingenting menar Olav. Därför har historier som den om Blendalars skivbutik och Frisörhasse en självklar plats i boken.

– Jag älskar sjömanshistorierna, berättandet och att man tjôtar med varandra i Göteborg. För mig är tjôt att en främmande person vill prata. I början blev jag nästan rädd för jag hade ingen som helst åsikt om vare sig Gais eller Frölundas hockeylag. Och jag kunde inte begripa varför folk pratade om räkpriser, att det på allvar kunde vara ett samtalsämne.

Inget slipper undan i Lilla Valparaiso. Till och med stadens motorvägsspaghetti och E6:ans avfart 75 beskrivs med några välvalda ord.

Förändring. Utanför Lagerhuset pågår arbete med att bygga en ny stadsdel. På andra sidan älven skymtar de gamla hamnkranarna som har fått sällskap av Karlatornet.

Förändring. Utanför Lagerhuset pågår arbete med att bygga en ny stadsdel. På andra sidan älven skymtar de gamla hamnkranarna som har fått sällskap av Karlatornet.

Markus Andersson

Chilensk hamnstad

Ett stenkast från den ståndaktiga Trappan har Olav sin arbetsplats i Lagerhuset. Från fönstret skymtar fortfarande kranarna bakom byggplanket utanför. Här håller en ny stadsdel på att ta form som på sikt kommer skymma den gamla vyn.

Det är just genom iakttagelser om platser och göteborgare som en bild av en stad i förändring växer fram i boken. Utan gnäll. Samtidigt skapar skyskrapor och hyreshöjningar farhågor för att det småskaliga och tvättäkta ska knuffas undan.

– Min oro är att detta kommer vara en guidebok om en svunnen stad, en förlorad stad. Det jag vill beskriva är väven av platser, människor och institutioner och de förutsättningar som skapar en levande stad. Det handlar om lekskolor och vårdcentraler för dagmänniskan och andra saker för nattmänniskan. Om det är något jag är arg och förbannad på så är det att exploatörer och byggherrar inte inser att det är den väven som skapar den goda staden.

Varje sida andas Göteborg så varför namnger då en chilensk stad boken?

– En kompis som har bott i Valparaiso sa att berättelserna lika gärna kunde ha utspelat sig där. Jag har aldrig varit i Valparaiso men förstår att det finns likheter. Det är också en hamnstad med ett romantiskt skimmer i förändring. Och det är ju mycket roligare att kalla den det än Lilla London.

Vem är Olav Fumarola Unsgaard?

Han är frilansjournalist och förlagsredaktör. Programansvarig Göteborgs Litteraturhus. Har tidigare medverkat i böckerna Globalisering hur då?, Skitliv, Den stora omvandlingen, Lösa förbindelser och Nya Småland. Ordförande för tidskriften Ord&Bild. 

Källa:

Hamnkvarteren väntar på ett nytt lyft

Valparaíso är en stad i centrala Chile och är en av landets viktigaste hamnstäder vid Stilla havets kust. Folkmängden uppgår till 250 000 invånare. Under lång tid var Valparaiso en av de viktigaste hamnstäderna i Sydamerika. Många fartyg lade till här när de rundade kontinenten för att komma norrut till västra USA. När Panamakanalen invigdes minskade hamnen i betydelse. Själva hamnkvarteren är delvis nedgångna och väntar på ett nytt lyft.

Valparaiso har vackra och sevärda delar. Staden är med på Unescos världsarvslista och ståtar med mängder av vackra gamla byggnader. 

Källa:

LinaIsaksson
031-720 55 19
ANNONS
ANNONS

Senaste nyheterna

PRO:s matkasse består i år av 43 matvaror och utvalda varumärken. 

PRO:s matkasse består i år av 43 matvaror och utvalda varumärken. 

Angie Gray

Så mycket kostade en matkasse 2024

Nyheter

Här handlar du billigast – och dyrast – i Stockholm

Två bilar krockade på Lidingö på onsdagen.

Två bilar krockade på Lidingö på onsdagen.

Mostphotos

Två bilar i krock på Lidingö

Nyheter

Ett fordon fick bärgas där ifrån

Rebecca Wärnbring på Jordbruksverket uppmanar hundägare som misstänker varulvssyndrom att höra av sig till myndigheten. Bilden på hunden är en genrebild.

Rebecca Wärnbring på Jordbruksverket uppmanar hundägare som misstänker varulvssyndrom att höra av sig till myndigheten. Bilden på hunden är en genrebild.

Mostphotos/Rebecca Wärnbring

Stockholmshund misstänks ha drabbats av varulvssyndrom

Nyheter

Dubblering av fallen – på bara dagar ✔ Så skyddar du ditt husdjur ✔ Letar svar på gåtan: ”Aldrig stött på”

ANNONS

Så mycket kostade en matkasse 2024

PRO:s matkasse består i år av 43 matvaror och utvalda varumärken. 

PRO:s matkasse består i år av 43 matvaror och utvalda varumärken. 

Angie Gray

20250122200000
20250122154123
2025-01-22
20:00

Matpriserna har slutat rusa – men någon lättnad för plånboken är det inte tal om. Det visar PRO:s prisundersökning 2024.

I över 30 år har Pensionärernas Riksorganisation (PRO) granskat matpriserna i Sverige, och årets rapport bjuder på både lugnande besked och fortsatt oro för plånboken.

Efter prisrusningen 2022 har prishöjningarna lugnat ner sig. Faktum är att mellan 2023 och 2024 ökade priserna i PRO:s matkasse i snigelfart – knappt märkbart. Men basvaror som ägg, mjölk, smör och kakao har sedan några år tillbaka klättrat över 30 procent i pris. Det slår hårt mot hushåll med knappa marginaler.

– Man kan inte pusta ut. Många med små marginaler måste nog dessvärre minska sina matinköp eller hitta alternativ av sämre kvalitet och lägre pris. Det blir lite mer torftigt helt enkelt, säger Åsa Lindestam, ordförande i PRO.

Stora skillnader

PRO:s undersökning visar också att var du handlar spelar stor roll. I Stockholm kostade den billigaste matkassen 1 289 kronor – hittad på Maxi ICA Stormarknad Haninge.

ANNONS

Den dyraste? På ICA Supermarket Baronen, där samma kasse gick loss på hela 1 608 kronor.

Se topplistan över de billigaste respektive dyraste matbutikerna i faktarutorna nedan.

Topp 10 billigaste i Stockholm

Maxi ICA Stormarknad Haninge: 1 289,20 kr

Willys Stockholm Tumba: 1 293,37 kr

Willys Stockholm Mariahallen: 1 295,49 kr

Willys Stockholm Älvsjö: 1 295,49 kr

Willys Tyresö Bollmora: 1 298,10 kr

Willys Stockholm Länna: 1 300,12 kr

Willys Bro E18: 1 300,40 kr

Maxi ICA Stormarknad Häggvik: 1 301,05 kr

Willys Botkyrka Handel: 1 303,09 kr

Willys Sundbyberg Esplanaden: 1 303,24 kr

Källa: PRO:s prisundersökning

Topp 10 dyraste i Stockholm

ICA Supermarket Baronen: 1 608,29 kr

ICA Nära Skogsbacken: 1 559,54 kr

Hemköp Vendelsö: 1 553,65 kr

Hemköp Stockholm Fältöversten: 1 551,07 kr

Coop Vintertullen: 1 550,83 kr

Hemköp Stockholm Älvsjö: 1 545,06 kr

ICA Nära Söderhöjden: 1 541,74 kr

ICA Nära Karlaplan: 1 533,93 kr

Hemköp Huddinge Centrum: 1 532,42 kr

Coop Östgötagatan: 1 531,68 kr

Källa: PRO:s prisundersökning

Vilka butiker ingår i undersökningen?

det avgör distrikten tillsammans med prisundersökarna. Man utgår ifrån en i förväg bestämd matkasse, vilket gör att en del butiker går bort då de inte har hela det utbud som finns i kassen. Däribland Lidl. Ica och Coop får flest besök.

Källa: Pro

MathildaNilsson
08-550 550 27
ANNONS
ANNONS