En färsk kartläggning av drogscenerna i länet under 2023 visar positiva resultat. I dag finns 53 öppna drogscener i 8 av länets 26 kommuner. Det innebär att tio öppna drogscener har försvunnit under förra året.
Dessutom har den totala ytan för drogscener minskat, och inga nya har tillkommit på andra platser.
– Att den öppna droghandeln har pressats tillbaka på flera platser i länet är ett styrkebesked för den regionala samverkan som bedrivs. Droghandeln hänger inte sällan ihop med våldsbrott och det är genom det lokala arbete som polisen bedriver både enskilt och tillsammans med andra som vi når goda resultat, säger Mattias Andersson, regionpolischef i Stockholm.
Mattias Andersson, regionpolischef i Stockholm.
Jonas Månsson
Rekordbeslag av narkotika
Tullverket har också lyckats väl i sitt arbete. Under 2023 beslagtogs totalt 11 ton narkotika i Sverige, en fördubbling jämfört med året innan. I Stockholm ökade antalet grova narkotikabeslag trefaldigt.
När flera aktörer kraftsamlar tillsammans så får det effekt.
– De största mängderna narkotika beslagtas i södra Sverige men en väldigt stor del av den narkotikan ska till Stockholmsområdet, säger Pål Stålfors, biträdande chef på Tullverkets kontrollenhet öst.
Förutom de betydande narkotikabeslagen är det lokala samarbetet avgörande för att bekämpa de öppna drogscenerna. Hög närvaro av trygga vuxna, aktiviteter på platserna och samarbete mellan olika aktörer verkar ha gett resultat.
Glädjebesked
I Stockholms stad har det gemensamma arbetet lett till att fem öppna drogscener försvunnit.
– Vi ser att när flera aktörer kraftsamlar tillsammans så får det effekt. Tillsammans kan vi öka tryggheten, men det kräver att vi bekämpar såväl brotten som brottens orsak. Det är med glädje jag konstaterar att vårt gemensamma arbete kring de öppna drogscenerna ger resultat, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S).