Förra sammanställningen av de öppna drogscenerna i Botkyrka gjordes för två år sedan och visade då att de öppna drogscenerna fanns i Alby, Fittja, Tumba, Storvreten och Hallunda-Norsborg. Samma platser som i dag.
Men det är långt i från ett nattsvart resultat, konstaterar kommunpolisen Björn Johansson. Resultatet ska snarare ses som ett tecken på hur mycket polisen arbetar i de olika områdena. Särskilt Fittja där antalet narkotikabrott och brott mot knivlagen ökat till över 500 stycken under 2022 och 2023, jämfört med strax över 200 under 2020 och 2021.
– Om vi tar Fittja som exempel så har det varit ett högprioriterat område för oss där vi gasade på ordentligt innan sommaren och var mer offensiva med bland annat fler genomsök med hundar. Att vi har fler brott i området ska snarare ses som ett gott resultat av vårt riktade arbete, säger han.
Skillnader inom Botkyrka
Botkyrkapolisens mål är att det inte ska finnas några öppna drogscener i Botkyrka. I det arbetet har man kommit olika långt på de olika platserna, menar Björn Johansson. Skillnaderna mellan exempelvis Tumba och Fittja är stora, menar han.
– I Fittja är det större risk att man säljer inför vanligt folk, men det beror på att det inte är lika mycket folk i rörelse där. Men det kan också handla om att det är normaliserat bland boende att inte prata med polisen om det här problemet eller aktivt själva göra något åt det, säger Björn Johansson.
I Tumba ser det lite annorlunda ut.
– Där är drogförsäljningen mer dold och påverkar inte vanligt folk lika mycket. Det kan bero på att folk rör sig på ett annat sätt i Tumba, som ju också är en större knutpunkt. Här finns också ordningsvakter.
Har du någon uppmaning till de boende i områdena?
– Det är påtagligt att drogscenerna är kopplade till områden där vi upplever problem med tystnadskultur. Man kan alltid tipsa polisen anonymt genom att ringa oss eller genom hemsidan. Man kan också gå fram till poliserna som rör sig i områdena och lämna information – det skulle göra vårt arbete mer effektivt.
Totalt visar polisens kartläggning visar det finns 63 öppna drogscener i Stockholms län – där bruk och försäljning av narkotika sker öppet och skapar allmän otrygghet i området.