JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

TV-klipp och nyheter

Stort lyxhus får byggas i strandskyddat område

Rösjön skymtar bakom träden drygt 50 meter från det gamla fritidshuset som nu kommer att rivas.

Rösjön skymtar bakom träden drygt 50 meter från det gamla fritidshuset som nu kommer att rivas.

Tomas Stark

20240824082438
20240827113701
2024-08-24
08:24
2024-08-27 11:37

Ett gammalt fritidshus vid Rösjöns östra strand ska rivas och ersättas av ett stenhus i tre plan. Att utökat strandskydd råder är inget problem. Kommunen har gett både bygglov och dispens från strandskyddet. Helt fel, tycker MP, S och V.

– De säger sig värna om naturmiljön men låter privatintressen gå före. Man kan fråga sig vad ett strandskydd egentligen är värt, säger Eje Sandberg (MP) som tillsammans med S och V reserverade sig när strandskyddsdispensen godkändes av majoriteten i miljö- och klimatnämnden.

Enligt oppositionen har området stor betydelse för naturupplevelsen och är en viktig grön kil.

Där råder utökat strandskydd, vilket innebär skydd på hela 300 meter upp från sjökanten. Men nu har miljö- och klimatnämnden alltså gett dispens.

Här, alldeles norr om Rösjöbadet Täby, ligger tomten som nu får bebyggas med ett hus på över 500 kvadratmeter.

Här, alldeles norr om Rösjöbadet Täby, ligger tomten som nu får bebyggas med ett hus på över 500 kvadratmeter.

Sollentuna kommun/Mitt i

Även rivning av det gamla fritidshuset är godkänd, liksom bygglov för ett nytt hus på över 500 kvadratmeter. Det gav samhällsbyggnadsnämnden redan i januari – alltså innan strandskyddsfrågan var avgjord.

– Det är anmärkningsvärt att de godkände så här stora förändringar innan strandskyddsärendet var klart, säger Eje Sandberg.

"Ändrats steg för steg"

Han är kritisk till hanteringen av ärendet ända sedan 2018 då kommunen beviljade dispens för att riva fritidshuset och ersätta det med ett nytt hus på samma plats och i ungefär samma storlek.

Länsstyrelsen godkände beslutet, men på villkor att den nya byggnadens bruttoarea fick vara högst 100 kvadratmeter.

2021 gav kommunen ny dispens, men nu för en byggnad på 334 kvadratmeter.

Den hade löpt ut när samhällsbyggnadsnämnden gav bygglov i januari i år, men man menade att dispens hade godkänts tidigare och att förändringarna sedan dess var att betrakta som små.

På liknande sätt resonerade miljö- och klimatnämnden när man på nytt gav dispens från strandskyddet.

– Inte så stora skillnader säger de, men det har ju förändrats steg för steg. Nu ska det bli ett hus på 500 kvadratmeter i stället för dagens stuga på 80 kvadrat. Det blir en förvandling av tomten, på sikt kommer den inte att vara en barrskog längre, säger Eje Sandberg.

Tomtvärden stiger

Ett annat skäl till att nämnden gav dispens var att man menade att ”området redan tagits i anspråk på ett sådant sätt att det saknar betydelse för strandskyddets syften”.

Men inte heller det håller Eje Sandberg med om. Strandskyddets två viktigaste syften är att långsiktigt säkerställa allemansrättslig tillgång till strandområden och att ”bevara gynnsamma livsvillkor för djur- och växtlivet”.

De säger sig värna om naturmiljön men låter privatintressen gå före.

Det aktuella området sett från Rösjöbadet på sjöns västra sida.

Det aktuella området sett från Rösjöbadet på sjöns västra sida.

Tomas Stark

Området är redan i dag en flaskhals för naturreservatets djurliv, menar han, och dessutom försämras allmänhetens möjlighet till tillträde.

Under byggtiden kommer det enligt Eje Sandberg att bli påtagliga störningar i form av buller, sprängningar, schaktning och borttransport av stora schaktmassor. Men han tror inte att någon av grannarna kommer att överklaga.

– Det här kan släppa fram möjligheterna även för övriga fritidshus i området att förvandlas till jättelika lyxhus, de kan kräva samma behandling. Så de närmaste grannarna jublar säkert, för får man göra så här, ja då stiger värdet på deras tomter, säger han.

Däremot har ett överklagande till länsstyrelsen kommit in från Naturskyddsföreningen i Sollentuna, som menar att området har höga naturvärden och fungerar som en ekologisk länk som binder ihop Rinkebyskogen med naturen norrut öster om Fjäturen.

"Vi måste följa lagarna"

Miljö- och klimatnämndens ordförande Jonas Riedel (C) förklarar att strandskyddsdispens är en fråga om myndighetsutövning, likt bygglovsärenden, och därmed styrs strikt av lagar och regler.

– Det är en juridisk fråga och vi kan inte se att det finns några hinder för dispensen. Noggranna utredningar visar att naturvärden bibehålls och att allmänheten har fortsatt tillgång till platsen, säger han.

Så ni har inget annat val än att ge dispens?

– Skulle vi sagt nej skulle de ha överklagat, och jag är övertygad om att de då hade fått rätt.

Känner du likt oppositionen oro att hela området kommer att förändras radikalt med det här beslutet som prejudikat?

– Den frågan faller lite eftersom vi ändå inte kan säga nej.

Skulle du vilja säga nej om ni kunde?

– Vi måste följa lagarna, vi kan inte tycka fritt och göra som vi vill. Även oppositionen behöver fundera på och förstå vilken roll vi har som myndighet, säger Jonas Riedel.

Naturskyddsföreningen i Sollentuna gör emellertid en annan tolkning av lagstiftningen och menar i sitt överklagande att man får behålla och ersätta hus, "men inte öka bebyggelsens intrång i natur och allmänhetens upplevda tillgänglighet inom strandskyddsområde".

Stort hus med pool och relaxavdelning

Skogen på Rösjöns östra sida, precis norr om Rösjöbadet Täby, tillhör Sollentuna kommun.

I dag finns några fritidshus i området.

Ett av dem är på 80 kvadratmeter och har nu fått godkänt att rivas och ersättas med ett stenhus på 517 kvadratmeter i tre våningar.

Huset får en simanläggning i form av en 25 kvadratmeter stor nedsänkt pool, bastu och relaxavdelning.

Samhällsbyggnadsnämnden har gett bygglov och miljö- och klimatnämnden har gett dispens från strandskyddet, som i området är utökat och gäller 300 meter från strandkanten.

Beslutet om strandskyddsdispens har överklagats till länsstyrelsen.

Källa: Mitt i

TomasStark
08-550 551 24

Senaste nyheterna

 Adam går i terrängen när han kryssar över gärdet mellan östra Kärrtorp och Blåsut. Men halka slipper han ändå inte helt undan.

Adam går i terrängen när han kryssar över gärdet mellan östra Kärrtorp och Blåsut. Men halka slipper han ändå inte helt undan.

Anders Björklund

Vinterhalkan: Vägval krävs på Nytorps gärde

Nyheter

"Det är katastrof" ✔ Men stadsdelen är nöjd med snöröjningen och halkbekämpningen

Annas tips till nybörjare – hitta en kompis att träna med!

Annas tips till nybörjare – hitta en kompis att träna med!

Mikael Andersson

Anna är en av 2 000 Stockholmare som ska åka vasan

Nyheter

Anna: ”Anmäl dig! Vad är det värsta som kan hända?” ✔ Tipsen till nybörjare

Förbundet för Ekoparken har överklagat detaljplanen för östra Hagastaden till mark- och miljööverdomstolen. De vill se den gamla bensinstationstomten återställd till historiska höjder och inte höga byggnader.

Förbundet för Ekoparken har överklagat detaljplanen för östra Hagastaden till mark- och miljööverdomstolen. De vill se den gamla bensinstationstomten återställd till historiska höjder och inte höga byggnader.

Förbundet för Ekoparken/Stockholms stad

Sträckbänken fortsätter – Hagastaden överklagad igen

Nyheter

Intresseföreningen: "Staden har tagit en rövare­" ✔ Vill se gröna kullar – istället för kontor ✔ Nej till Japanskrapan

Över 2 000 anmälda Stockholmare – en av dem är Anna

Föret var inte bra men inte heller helt omöjligt, i Rinkebyskogen, när Mitt i mötte Anna Hellström som tränar inför Vasaloppet.

Föret var inte bra men inte heller helt omöjligt, i Rinkebyskogen, när Mitt i mötte Anna Hellström som tränar inför Vasaloppet.

Mikael Andersson

20250118195040
20250117115039
2025-01-18
19:50

Anna Hellström möter oss i spåren i Rinkebyskogen. Hon kör sin åttonde vasa och tipsar om vad man ska tänka på som nybörjare på skidor – eller om man vill komma igång med träningen.

Vasaloppet närmar sig.

En dag på året då tusentals entusiaster slänger många tusenlappar på att få stånka, svettas och stöna sig fram nio mil från Sälen till Mora. Den 2 mars hålls själva vasaloppsdagen i år, då den också visas på tv.

Då ska Sollentunabon Anna Hellström, 38, från Enebybergs IF stå i starten. Det blir hennes åttonde lopp om man räknar med öppet spår.

– Jag har också sprungit och cyklat distansen många gånger.

– Det är något med stämningen där, som inte bara är på vasaloppsdagen, som är så härlig. Och så finns något lopp för alla, säger Anna Hellström.

Svårt med skidträning i Stockholm

Förra helgen kom den första riktiga snön i Stockholm.

Natten till när vi möter Anna har det dock börjat töa. Framåt veckan spås fortsatt plusgrader, men än ligger lite kvar på sexkilometerssträckan i Rinkebyskogen. Det är inte helt lätt att träna till vasan i Stockholm.

Speciellt inte för en person som Anna som tidigare har tagit sig in på topp 100 i sin klass.

– Det är inte alltid så kul, nej, säger hon och skrattar.

Men det finns alltid sätt. Konstsnöspåren håller lite bättre än naturspåren.

–  De spårar väldigt bra och underhåller när de kan i Rinkebyskogen. Men annars åker jag också i Arninge, Täby konstsnöspåren. Det finns alltid platser att åka till.

Annars finns andra knep. Som att åka rullskidor.

– Vi har också en stakmaskin hemma som är väldigt effektiv. Eller springa eller gå med stavar i backe.

Anna tar en etapp i taget

Strax innan Anna Hellström fyllde 30 åkte hon för första gången.

Uthållighetssporter är hennes grej, menar hon, och hennes sambo är likadan. Hennes pappa har också åkt vasaloppet 37 gånger.

– Jag mår bra av det helt enkelt, svarar hon på frågan vad den stora fördelen är med all träning.

Anna Hellström svarar på varför hon tränar så mycket. Det är kul och hon mår bra, säger hon.

Anna Hellström svarar på varför hon tränar så mycket. Det är kul och hon mår bra, säger hon.

Mikael Andersson

Till vardags är hon annars småbarnsförälder med en fyraåring och en bebis på sju månader. När hon inte är föräldraledig jobbar hon med marknadsföring på Tradera.

Träningsnivån är annorlunda i dag. Hon får in en halvtimme där och där, något många föräldrar säkert kan känna igen sig i.

– Jag hoppas på topp 200. Vi får se, andra halvan brukar vara min styrka, men det beror på hur det känns, säger Anna Hellström.

Men nio mil. Ungefär så långt det är mellan Tyresö till Uppsala.

Hur gör du för att inte tjura ihop?

– En etapp i taget. Vasaloppet är ett bra lopp på det viset, att du kan dela upp det. Plötsligt är du i Eldris och ska bara ta sista sträckan till Mora.

Etappen mellan Risberg och Evertsberg är värst, menar hon. Mer än halva sträckan är kvar och det är mycket backar. Den sista biten är bäst.

– Soluppgången i början, över myrarna, det är fint också.

Tipset: "Kör ditt lopp"

Långt ifrån många åker skidor eller har ens funderat på vasaloppet.

Men vi frågar vad Anna har för tips, om någon läsare går i tankarna att kanske börja träna – och eventuellt testa ett lopp.

– Ha en tydlig målsättning. Du måste inte tävla mot andra. Se det som något för dig, du kör ditt lopp. Det finns kortare lopp att köra.

Eller hitta en träningskompis.

– Första gången när jag körde tjejvasan, 2011, gjorde jag och en kompis det. Vi tränade inte så mycket ihop men pratade nästan varje dag, och det gjorde mycket.

Annas sista tips – kanske det viktigaste.

– Anmäl dig till ett lopp. Det är en stor motivator. Vad är det värsta som kan hända?Om du inte skulle ta dig igenom det, eller klarar ditt mål, så har du förmodligen lärt dig mycket på vägen och så kanske revanschlusten tar vid. 

Anna Hellström, ursprungligen från Örebro, kör Vasaloppet för åttonde gången (om man räknar med öppet spår).

Anna Hellström, ursprungligen från Örebro, kör Vasaloppet för åttonde gången (om man räknar med öppet spår).

Mikael Andersson

Över 2000 anmälda från Sthlm

Anna Hellström är en av cirka 2 200 från Stockholm som i skrivande stund har anmält sig till årets Vasalopp som kommer från Stockholms län.

Totalt är det 8 800 Stockholmare anmälda till hela vinterveckan, inklusive bland annat tjejvasan, av totalt 48 000, meddelar pressansvarig Camilla Sandy Swarén.

– Västra Götalands län är näst flest på Vasaloppsdagen, med 1 700 anmälda till vasaloppet, säger hon.

Hur är snöläget?

– Det kom snö förra veckan i fredags då vi kunde öppna upp hela vägen med dragna skidspår. Det var glädjande och många var ute i helgen och åkte. Nu är det lite mildare, men det ser bra ut i spåren fortfarande.

Kan man dra upp och åka en bit även om man inte vill köra hela vasan?

– Vi har spåravgift, så det går bra. Från Sälen till Evertsbergs är det gratis, det är bara att åka ut och åka.

Källa: Camilla Sandy Swarén

AntonKyhlbäck
070-7878707