– De säger sig värna om naturmiljön men låter privatintressen gå före. Man kan fråga sig vad ett strandskydd egentligen är värt, säger Eje Sandberg (MP) som tillsammans med S och V reserverade sig när strandskyddsdispensen godkändes av majoriteten i miljö- och klimatnämnden.
Enligt oppositionen har området stor betydelse för naturupplevelsen och är en viktig grön kil.
Där råder utökat strandskydd, vilket innebär skydd på hela 300 meter upp från sjökanten. Men nu har miljö- och klimatnämnden alltså gett dispens.
Här, alldeles norr om Rösjöbadet Täby, ligger tomten som nu får bebyggas med ett hus på över 500 kvadratmeter.
Sollentuna kommun/Mitt i
Även rivning av det gamla fritidshuset är godkänd, liksom bygglov för ett nytt hus på över 500 kvadratmeter. Det gav samhällsbyggnadsnämnden redan i januari – alltså innan strandskyddsfrågan var avgjord.
– Det är anmärkningsvärt att de godkände så här stora förändringar innan strandskyddsärendet var klart, säger Eje Sandberg.
"Ändrats steg för steg"
Han är kritisk till hanteringen av ärendet ända sedan 2018 då kommunen beviljade dispens för att riva fritidshuset och ersätta det med ett nytt hus på samma plats och i ungefär samma storlek.
Länsstyrelsen godkände beslutet, men på villkor att den nya byggnadens bruttoarea fick vara högst 100 kvadratmeter.
2021 gav kommunen ny dispens, men nu för en byggnad på 334 kvadratmeter.
Den hade löpt ut när samhällsbyggnadsnämnden gav bygglov i januari i år, men man menade att dispens hade godkänts tidigare och att förändringarna sedan dess var att betrakta som små.
På liknande sätt resonerade miljö- och klimatnämnden när man på nytt gav dispens från strandskyddet.
– Inte så stora skillnader säger de, men det har ju förändrats steg för steg. Nu ska det bli ett hus på 500 kvadratmeter i stället för dagens stuga på 80 kvadrat. Det blir en förvandling av tomten, på sikt kommer den inte att vara en barrskog längre, säger Eje Sandberg.
Tomtvärden stiger
Ett annat skäl till att nämnden gav dispens var att man menade att ”området redan tagits i anspråk på ett sådant sätt att det saknar betydelse för strandskyddets syften”.
Men inte heller det håller Eje Sandberg med om. Strandskyddets två viktigaste syften är att långsiktigt säkerställa allemansrättslig tillgång till strandområden och att ”bevara gynnsamma livsvillkor för djur- och växtlivet”.
De säger sig värna om naturmiljön men låter privatintressen gå före.
Det aktuella området sett från Rösjöbadet på sjöns västra sida.
Tomas Stark
Området är redan i dag en flaskhals för naturreservatets djurliv, menar han, och dessutom försämras allmänhetens möjlighet till tillträde.
Under byggtiden kommer det enligt Eje Sandberg att bli påtagliga störningar i form av buller, sprängningar, schaktning och borttransport av stora schaktmassor. Men han tror inte att någon av grannarna kommer att överklaga.
– Det här kan släppa fram möjligheterna även för övriga fritidshus i området att förvandlas till jättelika lyxhus, de kan kräva samma behandling. Så de närmaste grannarna jublar säkert, för får man göra så här, ja då stiger värdet på deras tomter, säger han.
Däremot har ett överklagande till länsstyrelsen kommit in från Naturskyddsföreningen i Sollentuna, som menar att området har höga naturvärden och fungerar som en ekologisk länk som binder ihop Rinkebyskogen med naturen norrut öster om Fjäturen.
"Vi måste följa lagarna"
Miljö- och klimatnämndens ordförande Jonas Riedel (C) förklarar att strandskyddsdispens är en fråga om myndighetsutövning, likt bygglovsärenden, och därmed styrs strikt av lagar och regler.
– Det är en juridisk fråga och vi kan inte se att det finns några hinder för dispensen. Noggranna utredningar visar att naturvärden bibehålls och att allmänheten har fortsatt tillgång till platsen, säger han.
Så ni har inget annat val än att ge dispens?
– Skulle vi sagt nej skulle de ha överklagat, och jag är övertygad om att de då hade fått rätt.
Känner du likt oppositionen oro att hela området kommer att förändras radikalt med det här beslutet som prejudikat?
– Den frågan faller lite eftersom vi ändå inte kan säga nej.
Skulle du vilja säga nej om ni kunde?
– Vi måste följa lagarna, vi kan inte tycka fritt och göra som vi vill. Även oppositionen behöver fundera på och förstå vilken roll vi har som myndighet, säger Jonas Riedel.
Naturskyddsföreningen i Sollentuna gör emellertid en annan tolkning av lagstiftningen och menar i sitt överklagande att man får behålla och ersätta hus, "men inte öka bebyggelsens intrång i natur och allmänhetens upplevda tillgänglighet inom strandskyddsområde".