Stockholm plågas av den värsta våldsvågen i modern tid. Trots det allvarliga läget visar nya siffror från Stockholms stad att antalet åtgärder som ordningsvakter utförde förra året var 70 procent lägre än 2022, från 213 251 till 61 549.
Bland annat antalet avvärjda brott föll med 75 procent. Anledningen till att siffrorna har rasat är att antalet ordningsvakter har minskat med två tredjedelar, från 180 till 60 stycken, sedan Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet tog över makten.
Det innebär att arbetet antingen inte utförs eller att arbetsbelastningen har ökat för en redan ansträngd poliskår, framhåller Christofer Fjellner (M), oppositionsborgarråd i Stockholms stad.
– Det blir ett tydligt politiskt ansvar för de personer i stadshuset som har fattat det här beslutet, säger han.
Polisen: "Ett problem"
Daniel Momeni är Norrmalms kommunpolis och ansvarig för ordningsvaktsverksamheten. Det märks tydligt att det bara finns sex patruller kvar, säger han. Särskilt då stadens ordningsvakter jobbade på natten innan nedskärningarna, men nu bara fram till klockan tio på kvällen.
– Vi har tappat deras ögon och öron och möjlighet att ingripa nattetid. Vi märker också av deras nedskärningar under dagtid, då det är färre patruller och mindre närvaro.
Daniel Momeni, kommunpolis LPO Norrmalm.
Pressbild
Ordningsvakterna delar värdefull information och lägesbilder med polisen. Att de har blivit färre är ett problem, poängterar Daniel Momeni.
– Nu behöver vi i större utsträckning vara på de här platserna. Vi behöver egentligen avlastas, så att vi kan jobba på andra platser med åtgärder som kräver lite mer polisiär kompetens.
Vi behöver avlastas.
Står fast vid beslutet
Moderaterna kräver att arbetet påbörjas med att återanställa de ordningsvakter som sagts upp, samt att en väktarpatrull anställs i varje stadsdel. Detta för att polisen ska kunna fokusera på mer allvarlig brottslighet.
Även Kristdemokraterna i staden är kritiska.
– Att statistiken svart på vitt visar att antalet avvärjda brott minskar med 75 procent - vilket är mer än vad man minskat antalet ordningsvakter med - är ett glasklart kvitto på socialdemokraternas trygghetspolitik. Den är snålare, sämre och nedprioriterad, säger Nike Örbrink (KD).
Men Alexander Ojanne (S), social- och trygghetsborgarråd, står fast vid det rödgröna styrets beslut.
– Vi har omprioriterat resurser till lokalt trygghetsarbete. Vi har valt att lägga fokus där det gör mest nytta, vilket är en stärkt socialtjänst med större samverkan med polisen, säger han.
Tillvägagångssättet har gett resultat, enligt Ojanne. Flera utsatta områden och öppna drogscener har försvunnit från polisens lista, samtidigt som man kan se en svag uppgång i polisens trygghetsmätningar.
Men det innebär mer arbetsbelastning för polisen. Vad tänker du om det?
– Polisbristen är regeringens fråga, det är ingenting vi kan hantera. Vi kan inte kompensera polisbristen med ordningsvakter som har en helt annan befogenhet.