Uppemot 200 kvinnor utreds för cellförändringar i livmoderhalsen i Region Stockholm varje år. Utan behandling riskerar de att drabbas av cancer i livmoderhalsen, som tar omkring 150 liv om året i Sverige.

Regionen har nu beslutat att de som utreds även ska vaccineras mot HPV-viruset, som kan orsaka cancern.

– Nya studier visar att de som haft höggradiga cellförändringar löper 2-3 gånger större risk att drabbas av livmoderhalscancer, säger hälso- och sjukvårdsregionrådet Talla Alkurdi (S).

Som Moa. 2019, när hon var 32 år gammal, upptäcktes förändringar i livmoderhalsen efter ett cellprov.

– Jag struntade tyvärr i att gå på kallelse när jag fick den. Nu vill jag uppmana alla att ta provet, förhoppningsvis slipper andra att hamna i min situation. Screeningprogrammen är en otrolig förmån, gratis dessutom, säger hon.

Livsförändring

Moa genomgick flera behandlingar, men läkarna var inte säkra på att de fått bort all cancervävnad. Hela livmodern, livmoderhalsen och äggledarna opererades då bort.

Det var en prövande tid för Moa och hennes man.

– Vi reflekterade över hur vi vill leva, och fokuserade på vilka möjligheter ett barnfritt liv kan ge, istället för vad vi inte kan få, då vi på grund av cancern inte kan få biologiska barn.

De beslöt att lämna radhuset i förorten och flytta in till stan, och bor nu med milsvid utsikt över Stockholm. Moa bytte jobb, de skaffade dvärgpudeln Valle, som ogärna lämnar hennes sida.

– För mig har det handlat om vilket förhållningssätt man har till livet. Cancern hände men jag tjänar inte på att gräva ned mig, säger hon.

Kan utrotas

Sedan 2010 vaccineras flickor mot HPV-viruset via skolhälsovården, och från 2020 även pojkar.

Men det har uppstått ett glapp för dem som är födda 1994-1999, och 2021 beslöt regionen att erbjuda de 76 000 kvinnorna i åldersgruppen så kallad catch up-vaccinering.

Om tillräckligt många vaccinerar sig kan cancerformen utrotas.

Men mindre än hälften av dem har nappat. För att nå fler har kampanjer hållits, till exempel på Stockholms universitet.

– Ta vaccinet, det kan rädda ditt liv! uppmanar Moa.

Varningen: Privata gynmottagningar svälts ut

Mittenstyret svälter ut de privata gynmottagningarna. Flera kan komma att stänga. Det varnar nu oppositionspolitikerna för. Och de får medhåll, i alla fall när det gäller provtagningen för cellförändringar.

Flera gynmottagningar slutar ta emot patienter för utredning vid cellförändringar och för uppföljning efter gynekologisk cancer. En del mindre mottagningar kan också komma att stänga.

Det beror på att den ersättning som regionen betalar till vårdval specialiserad gynekologi är på tok för låg. Det har oppositionspartierna Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna varnat för i en skrivelse till hälso- och sjukvårdsnämnden.

Ersättningen har varit oförändrad sedan vårdvalet infördes 2012.

Allvarligt

När det gäller att utreda cellförändringar och följa upp gynekologisk cancer anser mittenstyret att de 20-tal mottagningar som fortfarande tar sig an patientgruppen är för få och att "situationen är allvarlig".

Nämnden har därför tagit beslut om att en ny ersättning om 750 kronor per provtagning ska betalas ut. Den totala kostnaden beräknas bli 21,5 miljoner kronor.

Men det är flera förändringar på gång inom gynekologin. Varje mottagning ska till exempel ha en gynekologbemanning på minst 200 procent mot nuvarande 150 procent. Det ska leda till större och mer robusta mottagningar, är tanken.

Besparing

Men Amelie Tarschys Ingre (L) är inte nöjd. Hon anser att man svälter ut de privata vårdgivarna.

– Vårdgivare tvingas lägga ner eller väljer att inte gå in i de nya avtalen. Det blir svårare för kvinnor att få tid hos gynekologen, säger hon.

Tillgängligheten riskerar att bli sämre och att fler får längre att resa enligt henne.

– Det uttalade syftet med att revidera vårdvalet är att bland annat dra ner på vården och kostnaderna. 20 miljoner kronor ska sparas, säger hon.

Många mottagningar

Det finns 36 gynmottagningar i regionen.

Alla drivs privat utom en.

Ambitionen är att öppna mottagningar i Järfälla och Haninge i regionens regi.

Källa: Region Stockholm

Amelie Tarschys Ingre (L) är orolig att kvinnor ska få vänta längre på vård.

Amelie Tarschys Ingre (L) är orolig att kvinnor ska få vänta längre på vård.

Eira Desax/Mostphotos

Varningen: Privata gynmottagningar svälts ut – kan stänga

Oppositionen: Svårare att få tid och längre att resa ✔ Styret skjuter till 20 miljoner

Regionen missar målet att utrota livmoderhalscancer

Den ambitiösa planen att utrota livmoderhalscancer ser ut att gå i stöpet. Endast 38 procent från målgruppen i Stockholm har nappat på erbjudandet att vaccinera sig.

Om 70 procent av de kvinnor som är födda 1994-1999 vaccinerar sig mot HPV-viruset uppnås så kallad flockimmunitet. Smittan som kan orsaka livmoderhalscancer elimineras då.

Men hittills har bara 38 procent hörsammat erbjudandet om vaccinering i Region Stockholm.

Målet är att uppnå 70 procent i år, och det i hela landet. Det kommer bara 6 av Sveriges 21 regioner klara.

Sedan 2010 får flickor vaccinet via skolhälsovården, och sedan 2020 även pojkar. Nu vill man täcka till det vaccinationsglapp som uppstått för dem som föddes innan vaccinationerna kom igång.

150 dör

HPV (humant papillomvirus) består av 200 olika virustyper, varav några kan orsaka cancer. Det sprids huvudsakligen vid sexuell kontakt.

Varje år får omkring 550 kvinnor livmoderhalscancer i Sverige, och runt 150 dör i sjukdomen.

Det var 2021 som regionen beslöt att erbjuda de 76 000 kvinnorna i åldersgruppen så kallad catch up-vaccinering, ett led i att uppfylla WHO-målet att utrota cancerformen.

– Vi passade på då vi byggt upp vaccinationskapaciteten under pandemin, och sedan tog andra regioner efter, säger oppositionsrådet Désirée Pethrus (KD) som drivit frågan.

Oppositionen kritisk

I våras begärde Moderaterna att få veta vilka åtgärder som vidtagits för att öka vaccineringen, och nu har även Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna krävt besked.

"Med nuvarande vaccinationstakt skulle det ta ungefär 9 år (!) för regionen att nå målet" skriver KD.

KD föreslår även att vaccinationsglappet för pojkar och unga män täpps till, och att regionen snabbt vaccinerar dem som fortfarande går i gymnasiet.

– Det verkar inte finnas något större engagemang för detta i det nuvarande styret, och det gör mig bekymrad, säger Pethrus.

Kan skicka kallelser

Men den beskrivningen håller inte Karin Fälldin (C) i regionstyret med om:

– Vi har vaccinerat klart flest i landet, men det har gått trögare den senaste tiden. Därför har vi aktiviteter i gång för att sprida information genom exempelvis våra flerspråkiga hälsoinformatörer och på evenemang som Järvaveckan, säger hon.

Dessutom överväger de nu att skicka ut kallelser till kvinnor i de områden där vaccinationsgraden är lägst.

Det verkar inte finnas något större engagemang

Både pojkar och flickor vaccineras

Sedan 2010 erbjuds flickor (födda 1999 och framåt) HPV-vacccination genom skolhälsovården i årskurs 5 och 6.

Sedan 2020 erbjuds även pojkar vaccin (födda 2009 och framåt) via skolhälsovården.

Kvinnor födda 1994-1999 kan vaccinera sig gratis, på barnmorskemottagning eller hos Vaccindirekt eller Glömstapoolen.

Kvinnor mellan 23 och 64 år kallas regelbundet till cellprovtagning. I Region Stockholm erbjuds HPV-vaccin vid första screeningen.

Även kvinnor som tidigare vaccinerats kan vaccinera sig, då det nu finns ett nytt och effektivare vaccin.

Källa: Cancerfonden

Désirée Pethrus (KD) efterlyser handlingskraft så att vaccinationsglappet täpps till.

Désirée Pethrus (KD) efterlyser handlingskraft så att vaccinationsglappet täpps till.

Ingrid Johansson/Mostphotos

Regionen missar målet att utrota livmoderhalscancer

76 000 unga kvinnor skulle få HPV-vaccin – bara 38 procent har tackat ja. "Det måste prioriteras om vi ska gå i mål".