Om 70 procent av de kvinnor som är födda 1994-1999 vaccinerar sig mot HPV-viruset uppnås så kallad flockimmunitet. Smittan som kan orsaka livmoderhalscancer elimineras då.

Men hittills har bara 38 procent hörsammat erbjudandet om vaccinering i Region Stockholm.

Målet är att uppnå 70 procent i år, och det i hela landet. Det kommer bara 6 av Sveriges 21 regioner klara.

Sedan 2010 får flickor vaccinet via skolhälsovården, och sedan 2020 även pojkar. Nu vill man täcka till det vaccinationsglapp som uppstått för dem som föddes innan vaccinationerna kom igång.

150 dör

HPV (humant papillomvirus) består av 200 olika virustyper, varav några kan orsaka cancer. Det sprids huvudsakligen vid sexuell kontakt.

Varje år får omkring 550 kvinnor livmoderhalscancer i Sverige, och runt 150 dör i sjukdomen.

Det var 2021 som regionen beslöt att erbjuda de 76 000 kvinnorna i åldersgruppen så kallad catch up-vaccinering, ett led i att uppfylla WHO-målet att utrota cancerformen.

– Vi passade på då vi byggt upp vaccinationskapaciteten under pandemin, och sedan tog andra regioner efter, säger oppositionsrådet Désirée Pethrus (KD) som drivit frågan.

Oppositionen kritisk

I våras begärde Moderaterna att få veta vilka åtgärder som vidtagits för att öka vaccineringen, och nu har även Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna krävt besked.

"Med nuvarande vaccinationstakt skulle det ta ungefär 9 år (!) för regionen att nå målet" skriver KD.

KD föreslår även att vaccinationsglappet för pojkar och unga män täpps till, och att regionen snabbt vaccinerar dem som fortfarande går i gymnasiet.

– Det verkar inte finnas något större engagemang för detta i det nuvarande styret, och det gör mig bekymrad, säger Pethrus.

Kan skicka kallelser

Men den beskrivningen håller inte Karin Fälldin (C) i regionstyret med om:

– Vi har vaccinerat klart flest i landet, men det har gått trögare den senaste tiden. Därför har vi aktiviteter i gång för att sprida information genom exempelvis våra flerspråkiga hälsoinformatörer och på evenemang som Järvaveckan, säger hon.

Dessutom överväger de nu att skicka ut kallelser till kvinnor i de områden där vaccinationsgraden är lägst.