Många badande på Sätrabadet är vana att hålla sig vid den södra bryggan. Vid den norra har det sedan fler år tillbaka varit avrådan från bad eftersom tidigare mätningar visat för höga halter av bajsbakterier. Boven i dramat är de vitkindade gässen.
Skärholmens stadsdelsförvaltning har länge försökt lösa problemet, utan att lyckas. Men i år har de storsatsat med flera nya åtgärder. Hela stranden har djuprengjorts genom att all sand har grävts upp och silats från bajs och skräp. Man har specialbyggt en vagn till gräsklipparen som dagligen plockat upp bajs från gräsmattan, men också planterat träd för att göra stranden mindre attraktiv för gäss samt utökat försöket med drönare, som vallar bort gäss, till att gälla hela sommaren. Det har gett resultat.
– Vi har inte haft något otjänligt provresultat på hela sommaren så det är toppen, säger parkingenjör Isak Hjelmskog.
Avrådan från bad baseras på hur vattenproverna på en badplats har sett ut under en fyraårsperiod och kanske finns det nu en ljusning.
– Vi hoppas att avrådan från bad ska tas bort nästa sommar, säger han.
Sedan drönarna togs bort från Sätrabadet har gässen återvänt. Arkivbild.
Nu är gässen tillbaka
Sedan försöket med drönare avslutades i augusti har dock gässen återvänt till Sätrabadet.
– Det har varit hundratals gäss där efteråt så de är inte bortskrämda för gott, det vet vi, säger Isak Hjelmskog.
Många Skärholmsbor har hört av sig till stadsdelsförvaltningen och uttryckt sin uppskattning över drönarna. Men vilken påverkan de har haft på badvattenkvalitet är ännu inte klart.
– Vi hade riktigt dåliga badvattenprover 2020 och 2021 men sedan har vi sett en successiv förbättring redan innan drönarna var på plats. Vi har ju gjort flera andra åtgärder också, så vi törs inte säga om det är drönarna som har gjort den stora skillnaden. Vi ska utreda det, säger han.
Som en jämförelse ska de bland annat titta på två badstränder i Hässelby med liknande förutsättningar där man på den ena stranden har använt drönare men inte på den andra.
Isak Hjelmskog och Kent Karlsson vid bajsplockningsmaskinen som används för att göra stranden vid Sätrabadet renare.
Anna Rönngren
Med fler gäss har det också blivit mer bajs. Men just det kan stadsdelsförvaltningen fortfarande åtgärda. Bajsplockningsmaskinen kan användas så länge de klipper gräset på hösten.
Sanden har ju djuprengjorts kommer det att förstöras nu?
– Jag tror inte det. Det är ett helt år till nästa badsäsong. Men vi får se vad vi gör inför den.
Även badvattnet på de andra baden i Skärholmens stadsdelsområde har varit bra.