Dödsolyckan på Brommaplan inträffade vid ett övergångsställe vid 22-tiden tisdagen den 20 augusti.

En man omkom efter att ha blivit påkörd av en buss.

Christer Ekelund är kommunikationschef på trafikoperatören VR som körde den aktuella bussen:

"Bussen är fortfarande hos polisen och vår egen teknik- och säkerhetsutredning kommer inte att kunna göras klart förrän vi får tillbaka fordonet. I övrigt hänvisar vi till polisen", skriver Christer Ekelund i ett mejl.

Christer Ekelund, kommunikationschef på VR.

Christer Ekelund, kommunikationschef på VR.

Thomas Carlgren

Rebecca Landberg, presstalesperson på polisens mediecenter, skriver i ett mejl att utredningen har två olika rubriceringar: Vållande till annans död samt vårdslöshet i trafik. Vid pressläggningen av den här artikeln hade Rebecca Landberg inte kunnat få fram om den tekniska undersökningen av bussen var klar.

De senaste nio åren har åtta personer omkommit i busstrafiken i länet och 198 har skadats svårt. Det visar statistik från trafikförvaltningen inom Region Stockholm.

"Mycket sällsynta"

Sophie Gunnarsson, presskommunikatör på trafikförvaltningen, bedömer att antalet omkomna och svårt skadade under den jämförda tidsperioden är relativt få.

– Det man kan säga är att om man ser till det stora antalet körda kilometer och avgångar varje år i kollektivtrafiken i Stockholm så är olyckor med svårt skadade och omkomna ändå mycket sällsynta inom busstrafiken, säger Sophie Gunnarsson.

Sophie Gunnarsson, presskommunikatör på trafikförvaltningen.

Sophie Gunnarsson, presskommunikatör på trafikförvaltningen.

Trafikförvaltningen

Enligt trafikförvaltningen har alla bussförare i länet en ykb- utbildning, yrkeskompetensbevis, genom sin arbetsgivare. Enligt VR genomgår alla bussförare regelbundna hälsokontroller. Bussarna har digital övervakning där förarnas körsätt framgår.

"Efter allvarligare olyckor tas föraren alltid ur tjänst och vi erbjuder hjälp via företagshälsovården", skriver Christer Ekelund.

Vad kan du säga om dödsolyckan på Brommaplan?

– Vi avvaktar, vi beklagar också så klart det inträffade, det är väldigt olyckligt och tråkigt det som har inträffat men trafikförvaltningen avvaktar säkerhetsutredningen, säger Sophie Gunnarsson.