Botkyrka kommuns hantering av statsbidrag riskerar vara "systemhotande". Det konstaterar den externa granskningen som startade sedan det visat sig att Botkyrka kommun använt bidragspengar från Socialstyrelsen för att bland annat bekosta en resa till New York för kommunmedarbetare.
Redan innan rapporten blev klar beslutade Botkyrka kommun att avskeda tre personer, däribland den högsta chefen på kultur- och fritidsförvaltningen.
Rapporten konstaterar att de har rundat gällande lagar och kommunens regelverk.
– Det är inte frågan om ett misstag eller en engångshändelse, utan vi ser några som tar sig rätten att runda regelverken när verksamheten kräver det, och sätter formalia underordnat den verksamhet man vill bedriva. Enligt min mening är det inte acceptabelt när det också undergräver förtroendet för den kommunala organisationen och vårt arbete, säger kommundirektör Chris Österlund.
Chris Österlund, kommundirektör vid Botkyrka kommun.
Albin Tingstedt
Åtgärderna
Nu ska hon inleda en rad åtgärder för att säkerställa att inget liknande händer igen.
Chris Österlund hoppas i närtid kunna påbörja rekryteringen av en samordnare för statsstöd. Den personen ska säkerställa att det finns en transparens kring hur statsbidrag används, vilket inte har varit fallet för bidragspengarna från Socialstyrelsen.
Chris Österlund är också på jakt efter två verksamhetscontrollers som ska ha till uppgift att se till att kommunen följer ramavtal.
Utöver det ska kommunens personal och politiker genomgå en utbildning i lagar för offentlig verksamhet samt kultur- och värderingsfrågor.
Räcker det?
– Jag bedömer att det är tillräckligt i nuläget. Om det inte räcker kommer jag inte tveka sätta in fler åtgärder.
Kultur- och fritidsförvaltningen var den avdelning på kommunen som ansvarade för New York-resan. De har sedan rapporten blev offentlig gått upp i stabsläge, enligt Chris Österlund.
– Syftet är att utifrån rådande situation kunna omhänderta relevanta åtgärder för verksamheten och personalens skull. Vi tillför extra resurser i form av ekonomer och hr-personal så att den ordinarie verksamheten inte påverkas mer än nödvändigt, säger hon.
Politikens ansvar
Rapporten konstaterar också att visst ansvar ligger hos politikerna. Exakt vilka politiker som bär ansvaret för att det har blivit på det här sättet kan rapporten däremot inte fastställa.
Chris Österlund vill inte "recensera" det politiska ansvaret.
Samtidigt tycks tjänstemännen bara bära halva ansvaret?
– Jag har förtroende för att politiken kommer ta lärdom av det här. Jag tar ansvar för tjänstemannaorganisationen, och sen får politiken ta sitt ansvar, säger Chris Österlund.
Stina Lundgren (M), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, tänker inte ta till några extra åtgärder, utöver det utbildningspaket som Chris Österlund redan aviserat om.
– Politiken ingår också i utbildningspaketet. Vi behöver stärka upp med vilka lagar och regler som gäller även i politiken. Det är viktigt att alla får samma utbildning, så det ska ske brett, säger hon.
Stina Lundgren (M), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.
Angie Gray
Den externa rapporten har kostat kommunen 1,8 miljoner kronor. Utbildningskostnader och hur mycket det kostar att tillsätta nya tjänster saknar kommunen uppgift om i nuläget.
Skulle bekämpa nyrekrytering till gängen – betalade New York-resa
Botkyrka kommun fick flera miljoner kronor i statligt bidrag för att arbeta mot nyrekryteringen av kriminella gäng. Men en del av pengarna användes för att betala en New York-resa, avslöjar Sveriges radio.
Kommunen erkänner felet och har betalt tillbaka pengarna.
Drygt 65 miljoner kronor. Så mycket fick Botkyrka kommun av Socialstyrelsen för att stoppa nyrekryteringen av barn och unga till kriminella i kommunens socialt eftersatta områden. Pengarna lades på att utbilda lärare, på det våldsförbyggande arbetet Tåget, avhopparverksamhet – men också på en New York-resa för 16 personer, enligt Sveriges radio.
Hur det blev så beror på brister inom kommunen, menar presschefen Lennart Agén.
– Resan var berättigad, men den skulle inte ha betalats med Socialstyrelsens pengar utan direkt från förvaltningen. Det brast i samarbetet mellan förvaltningarna, säger han till Mitt i.
Har betalat tillbaka
Resan gjordes av kommunens Ung 16–19-verksamhet och omfattade sju ungdomar, sju kommunmedarbetare och två reseledare. Enligt Lennart Agén var resan en del av ett pågående trygghetsskapande arbete och att lära sig mer om verksamheter som arbetar för att bekämpa ekonomisk och social utsatthet bland barn och unga genom kultur- och fritidsaktiviteter.
Under de första dagarna i juni betalade Botkyrka kommun tillbaka 330 000 kronor till Socialstyrelsen och kommunen har inlett en internt granskning för att säkerställa att inga andra pengar är på villovägar.
– Sedan några veckor granskar vi kostnader där vi eventuellt inte haft tillräcklig intern kontroll. Vi kommer direkt därefter att återkoppla resultatet av vår granskning till Socialstyrelsen, säger Lennart Agén.
Resan var berättigad
Pengar för att bekämpa gängen gick till New York-resa
Efter NY-resan: Kommunen vill sparka tre chefer
Tre chefer på kultur- och fritidsförvaltningen i Botkyrka varslas nu om uppsägning efter den omtalade New York-resan som flera kommunanställda åkte på för bidragspengar från Socialstyrelsen, uppger Ekot.
Redan i nästa vecka inleder kommunen samtal med fackorganisationen som företräder två av cheferna. Den tredje, förvaltningsdirektören, omfattas inte av lagen om anställningsskydd. Separata samtal med henne börjar också i nästa vecka.
Det var i mitten av september som de tre cheferna stängdes av från sina tjänster efter att det uppdagats att kommunen använt statliga bidragsmedel till att finansiera en New York-resa för sju ungdomar, sju kommunmedarbetare och två reseledare. Det statliga bidraget var tänkt att användas för att bekämpa nyrekrytering till kriminella gäng bland unga.
Kommunen tillsatte en extern granskning som ännu inte är klar. Men det som har framkommit är allvarligt, menar kommundirektör Chris Österlund.
– Granskningen pågår parallellt i olika spår. I den här delen är granskningen klar och därför väljer vi att lägga varsel nu för de tre cheferna. Det är tyvärr ett nödvändigt beslut utifrån de uppgifter som har framkommit, säger hon i ett uttalande på kommunens hemsida.
De tre cheferna har, enligt kommunen, begått allvarliga brott mot anställningsavtalet som att inte följa interna regelverk, avtal och lagar.
Tre kommunchefer i Botkyrka får gå.
Fred Miller