Vid det senaste årsskiftet genomförde Boverket och länsstyrelsen sin årliga bostadsmarknadsenkät (se fakta). Den gällde 2023, men blickade även framåt. Samtliga Stockholmskommuner svarade och av alla 26 svarade tre, Täby, Upplands Väsby och Nykvarn, att de såg en balans på bostadsmarknaden om tre år.
Den första etappen av Stationshusen väntas klar 2025.
Sigtunahem
Sigtuna svarade att de såg en obalans på den lokala bostadsmarknaden för 2023 och även tre år framåt, med ett visst undantag. Kommunen såg att det skulle vara balans på bostadsmarknaden utanför centralorten om tre år.
Skulle frågan ställas i dag är det inte givet att samma optimism hade funnits. Det finns det flera skäl till, menar Erik Langby (M), som bland annat är kommunfullmäktiges ordförande och ordförande i Sigtunahem.
Så här kan det se ut invändigt i en av lägenheterna i projektet Statsionshuen i Märsta.
Sigtunahem
– Det är som i princip på alla andra ställen. Ingen vågar dra igång nya projekt. Det är väldigt svårt att få ihop några kalkyler. Det handlar om att fullfölja de projekt som drog igång innan Rysslands anfall mot Ukraina, säger han.
Fortsatt planering
Han ser att det trots allt finns saker kommunen kan göra för att vara redo för framtida byggen och menar att det finns en politisk vilja att bygga.
– Det vi gör är att vi fortsätter planeringen. Vi har ambitionen att bygga en hel del i Norrbackaområdet. Där är det gamla hus som ska rivas och har överlevt sin tid. Där finns ett omfattande program bit för bit att riva och bygga nytt. Vi fortsätter planeringen, men kan inte dra igång något innan vi ser att det går att räkna hem kalkylen, säger han.
Just det projektet är ett konkret exempel på vad som stannat av.
Kommunägda Sigtunahem står bakom projektet Stationshusen i Märsta.
Sigtunahem
– Där hade vi gått vidare med ytterligare etapper allteftersom om det inte varit det här läget som är nu. Det är tråkigt när det finns både behov och efterfrågan, säger Erik Langby.
I Sigtuna finns många som är trångbodda
Ett av de just nu pågående byggprojekten är Stationshusen vid Sätuna torg i Märsta. Där pågår just nu arbetet med det som kallas etapp A. Där byggs bland annat drygt 100 lägenheter.
– Det rullar på steg för steg. Snart ska vi börja skriva förhandskontrakt för bostadsrätterna. Det är stort intresse. Etapp B dröjer lite. Där blir det ett 50-tal bostäder, men det väntar vi med, säger han.
Infrastrukturproblem
Peter Andersson, samhällsbyggnadschef i Sigtuna kommun sedan ett knappt år, lyfter även yttre faktorer som bidrar till att det inte byggs så mycket som tidigare planerat.
– Vi har stora utmaningar med bristen på infrastruktur i Sigtuna kommun, säger han.
Peter Andersson är samhällsbyggnadschef i Sigtuna sedan januari.
Rosie Alm
Problem med pendeltåg, busslinjer och köer på E4 lyfter han som exempel på vad kommunen tycker släpat efter.
Peter Andersson lyfter som exempel hur prognosen på nybygge förändrats.
– Vi har skruvat ner från ungefär 400 bostäder per år till 100-150. Vi kan inte bygga mer, det är fullt i trafiksystemet, säger han.
Han har även en förhoppning om att dialogerna med bland annat Trafikverket, regionen och regeringen ska ha önskad effekt.
– Vi för kontinuerlig dialog både politiskt och från tjänstemannahåll med Trafikverket. Jag upplever att dialogen är bättre och de förstår våra problem och vill försöka hitta lösningar. Jag är försiktigt positiv, säger Peter Andersson.