Samma dag som Stockholms Handelskammare går ut med sitt förslag om finansiering av Östlig förbindelse serverar DN Debatt en totalsågning av projektet, signerad åtta experter och företagare inom transportfrågor.

"Världens storstäder satsar på tunnelbana, cykelvägar och bilfria centrum. Vad gör man då i Sverige? Makthavare dammar av ­planerna på en motorväg", skriver gruppen som bland annat inkluderar professorer från KTH, Handelshögskolan och Statens väg- och transportforskningsinstitut.

Deras huvudkritik är att nya motorleder i princip alltid gör att fler tar bilen. I stället för kortare restider får man en förvärrad trängsel.

M25 i London, A7 i Lyon, A4 i Milano, A100 i Berlin, och M30 i Madrid ledde alla till ökade trafikproblem. När Katy Freeway i Houston utökades till 26 körfält förlängdes restiderna med 30 procent.

Det är som "att knäppa upp bältet för att minska övervikt", skriver artikelförfattarna.

Parkeringsbrist på Östermalm

På samma sätt skulle Östlig förbindelse ge "längre restider och köer i trafik­nätet, särskilt på Nynäsvägen, Uppsala­vägen, Norrtäljevägen och i norra Stockholm" och "kraftigt ökad biltrafik och parkerings­­brist på Östermalm, Lidingö och i Norra Djurgårdsstaden".

Samhällsekonomiskt blir Östlig förbindelse också en dålig affär, menar de. Dyra tunnlar driver upp kostnaderna och trafik­nyttorna blir otillräckliga för att ­motivera projektet.

Istället tycker expertgruppen att Stockholm borde göra som andra nordiska och europeiska storstäder:

"Köpenhamn och Oslo bygger ut tunnelbana, cykelnät och gör bilfria centrum. Helsingfors gör om motor­vägar till boulevarder. Amsterdam, Barcelona, Paris, Wien och Zürich satsar på cykelnät, bilfria zoner och kollektivtrafik."

Carl Bergkvist, chefsekonom på Stockholms Handelskammare

Carl Bergkvist, chefsekonom på Stockholms Handelskammare

Stockholms handelskammare

"Ringleden behövs"

Carl Bergkvist, chefsekonom på Stockholms Handelskammare, medger att debattörerna har vissa poänger.

– Det är sant att biltrafiken skulle öka. Men den ökningen är relativt liten. Och eftersom vi vill att Stockholmsregionen ska fortsätta växa kommer vi att få ökad biltrafik ändå, oavsett om vi bygger nya vägar eller inte, säger han.

Framförallt tycker han det är fel att ställa olika trafikslag mot varandra.

– Det är en falsk motsättning. Vi i Stockholms Handelskammare är starka förespråkare av både bättre cykelvägar och mer kollektivtrafik. Så har Stockholm alltid vuxit historiskt. Man måste se till helheten och då behövs även en ringled, säger Carl Bergkvist.

10 000 nya bostäder på Östermalm kan finansiera ringleden

Bygg en ny stadsdel med 10 000 bostäder i Lill-Jansskogen vid KTH och använd intäkterna till att finansiera Östlig förbindelse. Det är Handelskammarens förslag för att få in de saknade miljarderna.

Alldeles bakom KTH på Östermalm ligger det skyddade naturområdet Lill-Jansskogen som är en del av Kungliga nationalstadsparken.

Denna skog skulle kunna lösa Stockholms trafikproblem och sätta fart på tillväxten i regionen för lång tid framåt, enligt ett förslag som Stockholm Handelskammare nu kastar in som en brandfackla i debatten.

Om hela Lill-Jansskogen skulle säljas och bebyggas med 10 000 bostäder skulle staten kunna dra in 27 miljarder kronor – exakt den summa som i dag saknas för att bygga Östlig förbindelse mellan Nacka och Ropsten.

Carl Bergkvist, Stockholms Handelskammare

Carl Bergkvist, Stockholms Handelskammare

Stockholms handelskammare

– I över hundra år har man pratat om en Östlig förbindelse utan att man kommit till skott. Nu har regeringen öppnat upp för alternativa finansieringslösningar och det ger oss ett guldläge att tänka nytt, säger Carl Bergkvist, chefsekonom på Stockholms Handelskammare.

Sveriges tillväxtmotor

Östlig förbindelse är nödvändig för att Stockholm ska kunna behålla sin roll som Sveriges tillväxtmotor, framhåller han.

Den gröna sträckningen, Östlig förbindelse, skulle fullborda en ringled runt Stockholm.

Den gröna sträckningen, Östlig förbindelse, skulle fullborda en ringled runt Stockholm.

Stockholms Handelskammare

– Den skulle knyta ihop arbetsmarknaden i regionen. De stora företagens huvudkontor i norrort skulle kunna klara sin kompetensförsörjning på ett helt annat sätt genom att människor i söderort får nya pendlingsstråk, säger Carl Bergkvist.

Dessutom leder man bort trafik från innerstan vilket ger nya möjligheter till stadsutveckling.

Om man exploaterar hela skogen, som är på cirka 26,5 hektar, behövs ingen annan finansiering av den tänkta motorleden – varken med skattemedel, biltullar eller vägavgifter, enligt Handelskammaren.

Men förslaget är kontroversiellt. Byggandet i Lill-Jansskogen skulle behöva bli mycket tätt för att kalkylen ska gå ihop – med en högre exploateringsgrad än i exempelvis den nya Hagastaden.

Exploateringsgraden skulle bli högre än i nya Hagastaden, som fått kritik för att vara för tätbebyggd.

Exploateringsgraden skulle bli högre än i nya Hagastaden, som fått kritik för att vara för tätbebyggd.

Stockholms stad

Alternativt förslag

Därför presenterar Handelskammaren samtidigt ett alternativt förslag, där man bara bebygger en del av marken och kompletterar med en tredjedel skattefinansiering och en tredjedel vägavgifter.

Carl Bergkvist menar att båda varianterna är genomförbara och seriösa förslag. Men huvudsyftet är att få igång en debatt, medger han.

Flaskhalsarna för den som vill bilpendla från söderort till norrort hämmar regionens tillväxt, menar Handelskammarebn.

Flaskhalsarna för den som vill bilpendla från söderort till norrort hämmar regionens tillväxt, menar Handelskammarebn.

If

– Bollen ligger hos regeringen. Vi hoppas att vårt förslag ska bli en vitamininjektion som gör att arbetet kommer igång lite snabbare, säger han.

M: Dåligt förslag

När förslaget presenterades på fredagen väckte det kritik bland annat från Christofer Fjellner (M), oppositionsborgarråd i Stockholms stad.

– Förslaget om att sälja Lill-Jansskogen och bygga bostäder är dåligt. Vi ska inte exploatera och bygga bostäder i ett grönområde som är uppskattat av Stockholmarna, säger han.

Christofer Fjellner håller helt med om att Östlig förbindelse ska byggas, men menar att den behöver finansieras på något annat sätt.

Östlig förbindelse

Östlig förbindelse är en tänkt tunnel under Saltsjön och Djurgården som skulle binda samman Nacka med Ropsten och Norra Djurgårdsstaden.

Eftersom det aldrig har gått att nå någon överenskommelse om finansiering har projektet legat i malpåse under lång tid.

I sin höstbudget 2024 öppnade regeringen upp för "alterantiva finansieringlösningar" av Östlig förbindelse, vilket väckte nytt hopp hos projektets förespråkare.

I Handelskammarens finansieringsförslag handlar det om en renodlad vägtunnel. Andra förslag har lagts fram som förespråkar att en tunnel också byggs för spårtrafik.

Källa: Mitt i

Förslaget om att exploatera Lill-Jansskogen och bygga motorväg för pengarna ska få fart på debatten, hoppas Stockholms Handelskammare.

Förslaget om att exploatera Lill-Jansskogen och bygga motorväg för pengarna ska få fart på debatten, hoppas Stockholms Handelskammare.

Mostphotos, Stockholms Handelskammare

Handelskammaren: Offra skogen och bygg bilväg för pengarna

Vill bygga 10 000 bostäder i Nationalstadsparken ✔ Ger 27 miljarder till Östlig förbindelse ✔ "Realistiskt"