Artikeln har tillfogats en rättelse.
Det har stormat inom Partiet Nyans under året. Inte minst har det stormat kring partiledaren Mikail Yüksel som har kritiserats för att ha detaljstyrt partiet, uteslutit kritiska medlemmar och agerat utan att ha förankrat detta med partistyrelsen.
Kritiken framgår bland annat i en rapport av Hassan Khan, medgrundare till partiet, som samlat vittnesmål från andra partimedlemmar.
Mitt i Botkyrka har varit i kontakt med två personer som styrker den bilden. En av dem är Sara Camakh som kandiderade för partiet till Stockholms stad, Region Stockholm och riksdagen, men menar att hon uteslöts strax innan valet.
– Det var för att jag har vågat säga ifrån och stått upp emot honom, och gjorde mig inte precis populär inom partiet, säger hon.
Henne situation är inte unik, menar hon, vilket även andra medier kunnat berätta.
– Det är som en tystnadskultur inom partiet och Mikail är härskaren. Ingen vågar säga emot honom, för om man gör det råkar man illa ut, säger Sara Camakh.
Valdes till partiledare
Under helgen höll Partiet Nyans en extrainsatt partikongress i Rinkeby där Mikail Yüksel valdes om till partiledare.
Men även detta möte har fått intern kritik.
Den tidigare styrelseledamoten Sead Busuladzic (PNy), tillika ledamot i Landskronas kommunfullmäktige, riktar stark kritik mot hela kongressens förfarande – som han lämnade i protest.
– När vi kom på plats märkte man direkt att det var människor som inte var insatta överhuvudtaget som blev instruerade hur de skulle rösta, säger han till SVT och fortsätter:
– Jag insåg snabbt att det inte gick att påverka, eller föra fram någon vettig kritik.
Mikail Yüksel, å sin sida, är bekymrad över Seads uttalanden och hur han agerade på kongressen.
– Förtroendet för honom är skadat, men det betyder inte att han ska uteslutas. Han har gjort mycket för partiet och bör därför få fortsätta med sitt uppdrag i Landskrona, säger Mikail Yüksel när Mitt i når honom.
Den interna kritiken i Hassan Khans rapport och från Sara Camakh ställer han sig oförstående till.
– Hassan Khan har haft en personlig vendetta mot mig, och jag har anmält honom för förtal.
Gällande Camakhs uteslutning menar Yüksel att det berodde på opassande uttalanden och att hon hade återkommande bråk med andra partimedlemmar.
Osäker framtid
Samtidigt som allt det här sker inom partiet riskerar också Mikail Yüksel att uteslutas ur Botkyrkas kommunfullmäktige. Valprövningsnämnden tittar just nu på flera anmälningar som hävdar att han tog plats i fullmäktige i strid mot lagen.
Bland annat pekar de på att Yüksel inte ska ha haft rösträtt i kommunen på valdagen och han ska ha folkbokfört sig i kommunen först efter att det stod klart att partiet fått mandat i fullmäktige.
Bland anmälarna återfinns flera högt uppsatta politiker i Botkyrka, bland annat Centerpartiets gruppledare Dag Ahlse och riksdagsledamoten Robert Stenkvist (SD).
Häromveckan lämnade Skatteverket ett utlåtande om Mikail Yüksel till valprövningsnämnden. Skatteverket slog då fast att partiledaren är korrekt folkbokförd i Botkyrka kommun, efter att en bosättningsutredning från myndigheten konstaterat detta.
Även Valmyndigheten går på Skatteverkets linje och menar att det inte funnits något som talar för att Yüksel skulle vara vald på felaktiga grunder.
När valprövningsnämnden kommer med sitt definitiva besked är ännu inte klart.
PNy: Isoleringspolitiken gynnar oss
Det brände till under mandatperiodens första kommunfullmäktige när kommunstyrelsen skulle utses.
Längst bak i salen på Xenter i Tumba satt Partiet Nyans två ledamöter, Hamza Akacha och partiledaren Mikail Yûksel. Den senares plats i kommunfullmäktige har varit omdebatterad och är ett pågående ärende hos valprövningsnämnden, något som Socialdemokraternas Ebba Östlin var snabb att påpeka.
– Saken är den att vallagen stipulerar att man är vald till dess annat meddelas. Att KF i dag godkänner listan påverkar på intet sätt överklagandeprocessen, säger hon.
Mikail Yüksel valde att inte svara på det.
Het debatt
Men hans tystnad skulle inte bli långvarig. När kommunstyrelsen skulle utses var hans först upp i talarstolen.
– Nu exkluderar man bara Partiet Nyans från kommunstyrelsen. Den här isoleringspolitiken har faktiskt gynnat ett parti i Sverige – Sverigedemokraterna. Och i dag är de Sveriges andra största parti. Glöm aldrig den här dagen om vi inte får plats i kommunstyrelsen. Notera att den här isoleringspolitiken kommer också att gynna Partiet Nyans och nästa val kommer vi att bli ett av de största partierna här i kommunfullmäktige, säger han och nominerade kort därefter sin partikamrat Hamza Akacha till ersättare i kommunstyrelsen.
Ebba Östlin var snabb upp i talarstolen efter Yüksels anförande.
– Det finns ingen isoleringspolitik i det här. Det handlar enbart om att man har fått mandat i fullmäktige innebär absolut inte att man får en plats i kommunstyrelsen. Då måste man antingen ha så många mandat att man tar sig in av egen kraft eller så måste man samarbeta med andra partier, säger hon.
Proportionella val
Det hela skulle kort därefter sättas på sin spets när Tullingepartiets Per Börjel begärde att valet skulle inrättas proportionerligt, alltså att mandaten fördelas mellan partierna till partiernas röstetal.
Presidiet behövde då räkna ut en kvot för fördelning, och sammanträdet pausades.
När mötet återupptogs valde Börjel att dra tillbaka yrkandet. Något han förtydligar efter sammanträdet:
– Det var kanske ett hastigt beslut, men jag ville visa för Nyans att även om det här hade varit ett proportionerligt val så hade de inte fått några platser i kommunstyrelsen.
Glöm aldrig den här dagen.
Mandatfördelning
Socialdemokraterna: 24
Kristdemokraterna: 6
Centerpartiet: 3
Miljöpartiet: 2
Liberalerna: 2
Moderaterna: 10
Sverigedemokraterna: 9
Tullingepartiet: 9
Vänsterpartiet: 8
Partiet Nyans: 2
Totalt antal mandat: 75
Svår tid väntar för Nyans i Botkyrkapolitiken
Att Partiet Nyans (PNy) tar plats i Botkyrkapolitiken kommande mandatperiod står klart, men det ser ut att bli en tuff period framöver för nykomlingarna.
Partiet Nyans har tidigare uttryckt en vilja att sälja ut de av Botkyrkas kommunala grundskolor där färre än 60 procent av eleverna uppnår gymnasiebehörighet. Ett förslag som partiet har sträckt ut en hand till övriga partier för att få gehör för.
– Vi kan tänka oss att samarbeta med alla partier som vill Botkyrkas bästa, sa partiledaren Mikail Yüksel (PNy) direkt efter att det stod klart att de får ta plats i Botkyrkapolitiken.
https://www.mitti.se/nyheter/klart-nyans-tar-plats-i-botkyrka/repviu!QrYTqLdRsgQCc9fA9j6ckw/
Men nu ser det ut att bli svårt för Nyans att ens driva igenom sin politik – alla nio partier som finns representerade i Botkyrkas kommunfullmäktige sedan tidigare verkar minst sagt osugna på ett samarbete med nykomlingarna.
Några kan tänka sig samtal
– Vi har inte riktigt hunnit diskutera det, men spontant känns det som ett parti som vi står väldigt långt ifrån, säger Sverigedemokraternas gruppledare Martin Inglot.
– Vi har inte hunnit ta ställning till det än, men vi har hört oss för med våra medlemmar om vad de känner och det känns ju inte direkt positivt. De känns heller inte som en naturlig part, och det gäller både samtal och samarbete, säger Tullingepartiets partiledare Anders Thorén.
Andra är av en lite annan åsikt. C:s gruppledare Dag Ahlse, KD:s Stefan Dayne, och V:s Mats Einarsson meddelar att de, precis som med samtliga övriga partier i KF, kan tänka sig att samtala med PNy. Men samarbete är uteslutet.
Två röda linjer: SD och Nyans
S, M och L meddelar kort och strikt att de varken tänker samarbeta eller samtala med Nyans.
– Socialdemokraterna kommer inte göra sig beroende av Nyans. Vi har två tydliga gränsdragningar: mot SD och mot Nyans, säger partiets stabchef Nadina Rosengren.
– Vi kommer inte ge dem något inflytande, säger Moderaternas gruppledare Stina Lundgren.
Miljöpartiet vill inte uttala sig om Nyans ännu, med hänvisning till att de inte känner till vad Nyans vill driva för politik.
https://www.mitti.se/nyheter/mitt-i-reder-ut-kan-nyans-partiledare-ta-plats-i-botkyrkas-fullmaktige/repviv!lXqfN98PrwfthX73j3Td6w/
Så säger partierna
Moderaterna: Vill varken samarbeta eller samtala med Nyans.
Vänsterpartiet: Kan samtala med vem som helst, men känner att det vore osannolikt att samarbeta med Nyans.
Socialdemokraterna: Vill varken samarbeta eller samtala med Nyans.
Sverigedemokraterna: Känner spontant att de står långt ifrån Nyans politiskt.
Kristdemokraterna: Kan samtala med vem som helst, men tror inte att de kommer att samarbeta med Nyans.
Liberalerna: Kommer inte samtala eller samarbeta med Nyans.
Tullingepartiet: Har inte tagit ställning, men känner sig tveksamma till att samarbeta och samtala med Nyans.
Centerpartiet: Kan samtala med alla partier, men känner spontant att Nyans inte är ett parti de vill samarbeta med.
Miljöpartiet: Känner inte till tillräckligt mycket om Nyans politik, och menar därför att det är för tidigt att ta ställning i frågan om huruvida deras inställning till partiet är. De hoppas däremot kunna styra tillsammans med Mittenmajoriteten igen.
Klart: Nyans partiledare tar plats i Botkyrkas fullmäktige
På valdagen bodde han inte i Botkyrka. Därför har Nyans partiledare Mikail Yüksels vara eller icke vara i kommunfullmäktige debatterats flitigt. Men nu slår länsstyrelsen i Stockholm fast att han tar en stol.
Partiet Nyans lyckades med nöd och näppe ta sig över 2-procentsspärren och därmed tar de två mandat i Botkyrkas kommunfullmäktige de kommande fyra åren.
På valdagen såg det ut att bli svårt för partiet att fylla stolarna. På deras lista stod bara ett valbart namn: Hamza Akacha, 20, från Norsborg. Först på listan stod partiledaren Mikail Yüksel som då inte var bosatt i Botkyrka.
Men som Mitt i Botkyrka tidigare kunnat berätta har han skrivit sig i kommunen retroaktivt, vilket är möjligt eftersom detta regleras av folkbokföringslagen.
När protokollet från den slutliga rösträkningen nu har fastställts står det klart att partiledarens drag har fungerat. Han tar Partiet Nyans första stol i Botkyrka.
Protokollet visar också att Nyans snor mandat från Moderaterna och Sverigedemokraterna, som i det preliminära resultatet fick elva respektive tio mandat. Nu får alltså M tio och SD nio.
Svårt att få inflytande
Mikail Yüksel har tidigare sagt att de kan tänka sig att samarbeta med alla partier som vill Botkyrkas bästa. Men det kan visa sig lättare sagt än gjort.
När Mitt i Botkyrka ställde frågan till Botkyrkas övriga partier var det inga som kunde tänka sig att styra ihop med Partiet Nyans. Några kunde tänka sig samtal, men de flesta ville inte inte ens gå så långt.
https://www.mitti.se/nyheter/svar-tid-vantar-for-nyans-i-botkyrkapolitiken/repviv!bnXT0dpgd35Qv@4uKDLPHw/
Vill sälja skolor
En av partiets viktigaste frågor i Botkyrkapolitiken, kommer enligt Mikail Yüksel, bli skolan.
– På sikt vill vi förstatliga skolan, men det är inte aktuellt just nu. Nu vill vi istället ta de misslyckade skolorna i Botkyrka (skolor med en gymnasiebehörighet på under 60 procent reds. anm.) och lämna över dem till fristående aktörer, gärna stiftelser, sa han till Mitt i Botkyrka strax efter valet.
https://www.mitti.se/nyheter/skilda-politiska-varldar-i-nord-och-syd/repvis!5lQPNzR@OwDypmauLC95SQ/
https://www.mitti.se/ettsthlm/nyans-vacker-fragan-hur-ska-stockholm-halla-ihop/repviu!u4Hdx0d88CrB9VoV9fHWSQ/
Mandatfördelning i Botkyrkas kommunfullmäktige
Socialdemokraterna: 24Moderaterna: 10Sverigedemokraterna: 9Tullingepartiet: 9Vänsterpartiet: 8Kristdemokraterna: 6Centerpartiet: 3Miljöpartiet: 2Liberalerna: 2Partiet Nyans: 2
Totalt antal mandat: 75Krävs för majoritet: 38