Det kommer bli ett ekonomiskt stålbad för Järfälla nästa år. Skuldberget tros öka med en miljard i år, vilket spär på räntekostnaderna rejält.
Byggandet i Barkarbystaden tvärnitar, vilket innebär att pengarna dröjer för den mark som kommunen sålt, samtidigt som kommunen ligger ute med stora kostnader för infrastruktur.
För att kompensera för finansieringsgapet på omkring 200 miljoner kronor vill styret höja skatten med 25 öre, motsvarande ungefär 63 kronor mer i månaden för den som tjänar 25 000 kronor. Det ger kommunen 59 miljoner kronor mer att röra sig med.
Men det kommer ändå krävas stora effektiviseringar. Något som oroar de fackförbund som Mitt i talat med.
– Det är i dag svårt att se hur besparingarna kommer slå, det får man ta ställning till när nämnderna återkommer med sina budgetar. Men från fackets sida tycker vi att man har effektiviserat färdigt, säger Jonas Persson, ordförande i Sveriges Lärare i Järfälla.
En utsträckt hand
Tidigare i oktober sträckte Moderaterna ut en hand till Socialdemokraterna med budskapet att de ville hitta gemensamma lösningar.
– Vi har inte hört ett ljud, men min dörr står alltid öppen, säger oppositionsrådet Emma Feldman (M).
Hon är kritisk till att styret vill höja skatten samtidigt som hon menar att budgeten har stora krav på effektiviseringar.
Vilka prioriteringar hade ni gjort?
– Man måste se över hela budgeten och prioritera, det handlar om att skjuta på fler investeringar och dra ner på administration. Gör man det kan vi investera i skolan och äldreomsorgen. Vänsterstyrets budget slår mot barn och äldre.
Hon nämner den nya miljöplanen, med kravet på ekologisk mat, kommer driva upp kostnaderna.
Oppositionsrådet Emma Feldman (M) menar att en skattehöjning inte hade behövts om man hade prioriterat annorlunda.
Moderaterna i Järfälla
Slopat överskottsmål
I budgeten slopar styret också överskottsmålet och räknar kallt med att kommunen ska gå plus minus noll nästa år.
– Det är också symptomatisk för hur vänsterstyret jobbar. Man klarade sig bra under 2023 för att vi efterlämnade ett bra överskott.
Kommunstyrelsens ordförande Eva Ullberg (S) håller inte med om den beskrivningen.
– Överskotten under deras tid kom framför allt från de statliga stöd som kommunen fick under pandemiåren.
Krävde mer av staten
En skattehöjning var nödvändig menar hon, likaså ett obefintligt överskottsmål.
– I den tid vi befinner oss i kan vi inte lägga en annan budget.
Hon har även tidigare krävt att staten måste öka stödet till kommunerna, för att undkomma en "välfärdskris".
Eva Ullberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla, säger att budgeten inte kommer innebära stora varsel.
Erik Lejdelin
– Järfälla har utmaningar, likt alla andra kommuner, med den lågkonjunktur och inflation vi ser. Men med den stora tillväxt vi har i Barkarbystaden och Veddesta drabbas vi särskilt av den ekonomiska osäkerheten.
Inga stora varsel
Hon säger att styret skjuter på många investeringar och ser över varför kommunen har dyra byggkostnader jämfört med andra kommuner. Hon säger att de också ser över kostnaderna för kommunens befintliga fastigheter. Planerna på ett nytt medborgarhus flyttas fram.
– Vi vänder på alla stenar. Det här är någonting som borde ha gjorts tidigare, men vi har påbörjat det arbetet i år och kommer fortsätta med det nästa år.
Men många är oroliga för de effektiviseringar som görs?
– Alla förvaltningar får mer eller mindre effektiviseringar och det kommer inte bli enkelt. Men vi vill vara tydliga med att vi värnar personalen, vi lägger en höjd ersättning på 3,25 procent på all personal inom skolan exempelvis. Jag vill inte se några stora varsel, och det slipper vi med den här budgeten.
Styrets budgetförslag behandlas på kommunfullmäktige den 6 november.