1. Göteborg har landets bästa räkor

Den största andelen räkor i Sverige landar i Göteborg och säljs via Göteborgs Fiskauktion. Och det är troligtvis just mängden räkor som ligger bakom ryktet om Göteborg som räkstaden nummer 1, för när det kommer till ”bästa” så går åsikterna isär.

Om någon borde veta så är det Svenska Räkakademien i Strömstad:

– Här uppe hävdar vi naturligtvis att räkorna är bäst hos oss. Strömstad har ju även tagit räkan som sin symbol. I princip kan man väl påstå att det är ”samma” räkor här som där, men vattnen de fångas i är olika och naturligtvis även hanteringen av dem. Jag är själv barn till en räkfiskare och så länge min far fiskade var det räkor från just hans båt som jag ansåg vara bäst – så kallade Kosterräkor, säger Ulrika Reinholdsson, ordförande i räkakademien.

Källa: rakakademien.se

Sommar i Göteborg – lika regnblött som vanligt.

Sommar i Göteborg – lika regnblött som vanligt.

MICHAEL ERHARDSSON

2. Det regnar på tvären

Alla som har satt sin fot i Göteborg när regnet faller kan intyga att exakt sådant är fallet! Och inte minst då under sommarmånaderna. Under 2023 regnade det sammanlagt 1 097 mm, vilket i och för sig inte ens är värst i landet. Men det intressanta är att det just i Blöteborg regnade mest under juli och augusti, då föll 179 mm respektive 162 mm nederbörd. Det kanske inte låter jätteblött men betänk då att det regnade 20 av 31 dagar i juli och 23 av 31 i augusti. 

Själva anledningen till varför ”det regnar på tvären” är synnerligen enkel, om man ska tro SMHI:

– Det beror främst på att det ofta i samband med regn även är blåsigt, och inte minst då vid kusten som i Göteborg, förklarar Susanne Tainamo på SMHI Kundtjänst, torrt, kort och koncist.

– Med det sagt, så regnar det ganska ofta i Göteborg. När vi tittar på mätningar från en längre period, från 1991 och framåt, så kan vi se att det i genomsnitt regnar – eller snöar – under 182 dygn per år. Vilket innebär att det har uppmätts minst 0,1 mm under ett dygn. Flest dagar med nederbörd i Västergötland hittar man i Fjälla, som ligger mellan Borås och Bollebygd. Där kommer det nederbörd under 209 dygn per år i genomsnitt.

Men där regnar det å andra sidan inte på tvären som här.

Källa: SMHI

De' ä' dans på Brännö brygga. Så även i sommar. Men bryggan som åsyftas i Lasse Dahlquists visa höggs upp i mitten av 1960-talet. Men det svänger gott nog på den nuvarande.

De' ä' dans på Brännö brygga. Så även i sommar. Men bryggan som åsyftas i Lasse Dahlquists visa höggs upp i mitten av 1960-talet. Men det svänger gott nog på den nuvarande.

Brännöföreningen

3. Det är dans på Brännö Brygga 

”Det ä' dans på Brännö brygga, en gammal och kär tradition…” som fortfarande lever i allra hösta grad!

Långt innan 1941 när Lasse Dahlquist skrev sin visa och vals samlades man på ångbåtsbryggan i Husvik på Brännö för att ta sig en svängom. På den tiden var det lördagar som gällde, sommaren 2024 dansas det alla torsdagar från och med 27 juni till 1 augusti med Grand Finale lördag 10 augusti. 

Källa: Brännöföreningen/hembygd.se

Håkan Hellström – en riktigt go gubbe!

Håkan Hellström – en riktigt go gubbe!

Dino Soldin

4. Stan är full av Goa Gubbar

Begreppet ”goa gubbar” används över hela Sverige för att känneteckna den klassiske göteborgaren och med den klassiske göteborgaren i gubbform avses historiskt Kal (Kâlle) och Osborn – sinnebilder för de typiska göteborgarna: arbetare, lokalpatriotiskt skojfriska som älskar att driva med stockholmare, skåningar och andra utbölingar och inte minst då festglada med inte helt sunda dryckesvanor. I modern teve–tid är det väl Albert & Herbert som fått visualisera bilden av de goaste av göteborgska gubbar.

Lokalt förekommer begreppet också i sportiga sammanslutningar av olika slag, inte minst då den inofficiella supporterklubben till ishockeylaget Frölunda HC. Goa Gubbar har sin sektion på sektion B i Scandinavium och ett stående motto: ”Aldrig hata, bara älska”. 

Men om alla gubbar vore goa skulle var och varannan göteborgare gå omkring och va Håkan Hellström liksom?!

Källa: Wikipedia

Absolut inte Göteborg, utan Ledsund – Sveriges västligaste fastlandspunkt som synes.

Absolut inte Göteborg, utan Ledsund – Sveriges västligaste fastlandspunkt som synes.

Googlemaps

5. Göteborg är Sveriges framsida

Ni har hört det förut, och troligtvis mestadels i övertygade ordalag befäst från oss som bor här. Men tyvärr. Sveriges framsida är enligt konstens alla geografiska regler landets mest västliga plats och då landar vi på är det obebodda skäret Stora Drammen i Kosterhavets nationalpark.

Den som saknar båt och sjövana får nöja sig med Sveriges västligaste punkt på fastlandet i Ledsund, 15 kilometer därifrån, strax utanför Strömstad.

Källa: uddautflykter.se

4 gånger Glenn – plus resten av IFK Göteborg – som segrade i Uefa-cupen 1982. Episkt!

4 gånger Glenn – plus resten av IFK Göteborg – som segrade i Uefa-cupen 1982. Episkt!

Arkivbild

6. Alla heter Glenn i Göteborg

En förklaring till varför namnet Glenn förknippas med Göteborg är såklart IFK Göteborg. När blåvitt så storstilat vann Uefa-cupen 1982 fanns det fyra spelare i laget som hette Glenn: mittfältarna Glenn Strömberg, Glenn Schiller och Glen Holm och inte minst ikonen och mittbacken Glenn Hysén. Och då lanserades, med all rätt, fotbollsramsan som hörs än i dag: ”Alla heter Glenn i Göteborg, alla heter Glenn, alla heter Glenn, alla heter Glenn i Göteborg.”

Men när allt kommer till kritan är det "bara" 454 män, eller 77 promille, som heter Glenn – i alla fall i fjol. Månne en något högre siffra än riksgenomsnittet, men en bra bit från alla och långt färre procentuellt sett än i Sölvesborg som landar på 1,48 promille.

Källa: isof.se