Polisens människohandelssektion hade under en längre tid spanat mot två thaimassage-salonger, i Haninge och i södra Stockholm. Under spaningarna observerades ett stort antal kunder som misstänktes köpa sexuella tjänster. Man fick även in flera tips om salongerna.
Två kvinnor, som är i 30- och 60-årsåldern häktades i slutet av november i fjol misstänkta för grovt koppleri och grovt penningtvätt och rättegången inleddes i början av juli.
Igår föll domen mot kvinnorna. Den äldre kvinnan döms till tre år och fyra månaders fängelse för grovt koppleri, olovlig spelverksamhet och grovt bokföringsbrott och den yngre kvinnan till två års fängelse för medhjälp till grovt koppleri och främjande av olovligt spel.
Båda kvinnorna utfärdas även näringsförbud.
7 314 tillfällen
Enligt domen beräknas det ha sålts sexuella tjänster på de två salongerna vid 7 314 tillfällen under perioden 1 januari 2020 till 28 november 2023. Beräkningen baseras på att det ska ha sålts tre sexuella tjänster per dag och salong. Det ska ha ökat vinsterna för salongerna med 2 340 480 kronor, som har varit till vinning för de två kvinnorna.
I bevisningen mot kvinnorna finns bland annat en utredning om "dubbelswishar" där kunder först betalat för en massage enligt salongens prislista för att sedan swisha en högre summa drygt 30-60 minuter senare. Det har även gjorts en kundräkning, där det på salongen i Haninge som högst noterats 8 kunder per dag, och i södra Stockholm 10 kunder per dag.
Totalt ska kvinnorna ha hanterat cirka fem miljoner kronor från brottslig verksamhet under brottsperioden, bland annat ska pengarna ha finansierat ett köp av en bil och en fastighet i Thailand.
Annan bevisning är även telefonavlyssning, spaning, övervakning av elektronisk trafik och förhör med målsägande.
Ett rum på en av salongerna där sexuella tjänster ska ha sålts.
Polisens förundersökningsprotokoll
Döms mot sitt nekande
Båda kvinnorna dömdes mot sitt nekande.
– Min klient har förnekat all inblandning i frågan om grovt koppleri så hon är självklart besviken att hon har blivit dömd för medhjälp till grovt koppleri. Samtidigt är det glädjande att tingsrätten har ogillat åtalet avseende det grova penningtvättsbrottet och underkänt åklagarens förverkandeyrkande på dryga två miljoner. Så domen har gått min klient emot men också vår väg i vissa delar, säger den yngre kvinnans advokat Anna Dahlbom Langley.
Hon kommer att analysera domen och längre fram ta ställning till ett eventuellt överklagande.
"Den enda kommentaren jag kan ge är att min klient fortfarande förnekar grovt koppleri och grovt penningtvättsbrott. Vi har inte bestämt oss om domen kommer överklagas", skriver den äldre kvinnans advokat Henrik Kyllerstedt i ett mejl till Mitt i.
Mitt i har sökt kammaråklagaren.
Handläggningen fortsätter mot de fyra män som åtalats för sexköp i samband med utredningen.