Under sommaren har fotbollssupportrar kunnat skicka in sina förslag till juryn. Nu har fem finalister utsetts – bland dem finns Retro SoFo vid Nytorget och The Picts bar vid Hammarby allé.

– Det känns jätteroligt. Man blir stolt och känner att man gjort något bra, säger Ferhat Ayranci, som driver Retro SoFo tillsammans med sin bror Vedat Ayranci.

De har haft krogen i nio år. Innan dess drev de andra restauranger.

– Men aldrig har vi haft så kul som vi har här. Jag tror att det sprider sig till gästerna. Vi är själva sportintresserade, det är kul att prata sport med dem som kommer hit. På Söder är människorna i allmänhet lite skönare, så det blir ganska avslappnat.

The Picts bar är en pub med inspiration hämtad från Edinburgh, Paris och New York.

The Picts bar är en pub med inspiration hämtad från Edinburgh, Paris och New York.

The Picts Bar

Välkomnande atmosfär

Även på The Picts bar är de stolta över att vara finalist. De pekar på att de alltid har satsat på att bygga en välkomnande atmosfär.

– Det som vi och våra stammisar uppskattar är gemenskapen. Vi välkomnar alla olika supportrar och visar alla matcher efter gästernas intressen. Det är kul att vi hari stammisar som kommer för att kolla på allt från Stockholms lag till Mjällby AIF och Malmö FF, säger Ebba Gustafsson på The Picts bar, i en kommentar.

Bakom tävlingen står företaget Allente – som äger rättigheten för offentlig visning av Allsvenskan – och Warner Bros discovery.

Priset går till en bar som jobbar aktivt med att "lyfta engagemanget och upplevelsen kring rättigheten."

– Vi har haft rekordmånga supportrar runt om i Sverige som hört av sig med tips på sina lokala sportbarer och restauranger. Det har varit svårt att bara välja fem finalister bland alla dessa fantastiska uteställen, säger Mahmoud Mustapha, tf vd på Allente, i en kommentar.

Vinnaren utses i november, i samband med att allsvenskan avslutas.