Ökad inflation, stigande räntor, kraftigt ökade energikostnader, högre entreprenadkostnader och dyrare livsmedel. Det är vad som väntar Sigtuna kommun och övriga Sverige och världen det kommande året.
Dessutom tillkommer kostnader på cirka 108 miljoner kronor i och med det nya pensionssystemet för Sigtuna kommun.
– Vi kommer kunna stå emot de kommande utmaningarna väl, tack vare det hårda arbete som kommunledningen lagt ner de senaste åren på att bringa ordning i kommunens ekonomi och bygga upp en buffert för den typ av oförutsedda händelser vi ser nu, säger Olov Holst (M), kommunstyrelses ordförande.
Oförändrad skatt
Skattesatsen för 2023 klubbades samtidigt och den förblir oförändrad. Skatten är på 20 procent precis som de senaste åren. Satsningar inom äldreomsorgen och skolan kommer att fortgå. Även arbetet med ökad trygghet och att minskad segregationen.
Under 2023 kommer kommunen inte att investera lika mycket som de gjort under 2022. Då gjordes investeringar för omkring 800 miljoner kronor. Under 2023 är budgeten lagd till 370 miljoner kronor.
– En del av tidigare års investeringskostnader har bland annat gått till de tre nya skolbyggnader som vi kunnat inviga nu under hösten. Sådana stora projekt kommer vi inte kunna göra de närmsta åren, men vi fortsätter ändå på vår inslagna väg. Vi har lovat en trygg och snygg kommun och det kommer vi att fortsätta att investera i, säger Olov Holst.
Kritik mot sparkrav
Socialdemokraterna i Sigtuna kommun är kritiska till besparingskravet på närmare 27 miljoner kronor.
Var i verksamheten ska man skära?
– Vi har ställt frågan flera gånger under budgetdebatten men inte fått svar på vilka nedskärningar det är som ligger på bordet. Vi får inga svar och det är fegt, säger Marie Axelsson (S).
Likaså Miljöpartiet är frågande.
– Den styrande minoriteten med M, KD, L, C och Sf:s lägger generella besparingskrav på en procent på alla förvaltningar utan att precisera hur det ska gå till. Som exempel innebär det att Barn- och ungdomsförvaltningen ska spara elva miljoner. Var i verksamheten ska man skära? säger Karolina Windefalk (MP).