De ledde serien i princip hela säsongen och avslutade på topp genom att vinna alltihop, med åtta poäng före tvåan i Allettan södra. Sista matchen spelades i söndags där det blev tre-två-vinst mot Halmstad borta.

Så ser facit ut för Tyresö Hanviken hockeys A-lag, som nu har chans att spela i hockeyallsvenskan i höst.

– Det här är jättestort! Och historiskt. Vi har inte varit i närheten av det här tidigare. Vi är en liten klubb som lyckats ta oss igenom riktigt tufft motstånd. Vi visste inte alls hur det skulle gå. Vi började med att vinna de fem första matcherna, sedan har det bara tuffat på. Så lyckas vi vinna alltihop, säger Mats Börjel, sportchef i föreningen. 

Tyresö Hanviken hockeys A-lag leder serien i Allettan södra.

Tyresö Hanviken hockeys A-lag leder serien i Allettan södra.

Pekka Pääkkö

Vad ligger bakom framgången?

– Bra stämning i laget, bra logistik och service kring spelarna, och bra mat bidrar till framgångarna, säger Mats Börjel och fortsätter:

– Jag har varit med och byggt upp det som från början var en liten förortsklubb i division ett för åtta-nio år sedan, till där vi är i dag. Vi kan inte erbjuda några höga löner, så vi måste ha annat att locka med. Det har blivit en miljö där spelarna trivs. 

Det i sin tur gör att laget och klubben utvecklas, menar han, och lockar nya spelare från andra klubbar.

– Vi har byggt upp ett bra team kring spelarna, och de har en omtyckt tränare i Anders Hultin. 

Tyresö Hanviken hockey försöker ge sina spelare helt ledigt från hockey två dagar i veckan, så att de kan ladda batterierna och få vara med familj och vänner. Det är också en del i deras vinnande koncept, enligt Mats Börjel.

– Jag har själv spelat hockey på elitnivå och vet hur viktigt det här är, att få en paus emellanåt. Man har ju ett liv vid sidan av hockeyn också, säger han. 

Ordförande Tyresö Hanviken hockey, Mikael Westford, tycker att det hela är en makalös prestation.

– Lilla Hanviken har nu chans att spela mot de största nästa säsong, som Djurgården och AIK. Det skulle vara enormt stort, säger han.

Klubben tvingades chockhöja avgifter

Efter att ha gått med över en halv miljon kronor i förlust, blev det till slut ohållbart.

För att rädda klubben tvingades Tyresö Hanviken hockey höja avgifterna rejält.  

Höga materialkostnader, räntor och inflation har slagit hårt mot många föreningar de senaste åren. En av dem är Tyresö Hanviken hockey, som tvingats höja sina avgifter kraftigt för att få ekonomin att gå ihop.

De som spelar i juniorlagen har fått sin säsongsavgift höjd med 33 procent. I pengar innebär det 4 000 kronor per säsong, från 12 000 till 16 000 kronor. 

En halv miljon i underskott

Föreningen har gått med förlust två år i rad – 100 000 kronor minus 2022 och år 2023 landade resultatet på minus 560 000 kronor.

– Det gick inte längre, vi var tvungna att ta ett omtag. Vi hade fått högre kostnader men intäkterna låg kvar på samma nivå. 2024 kommer vi ha ett positivt resultat och det visar att vi har gjort rätt. Det är mitt ansvar att se till att föreningen har en ekonomi i balans, säger Mikael Westford, ordförande i klubben. 

Tyresö Hanviken hockeys A-lag leder serien i Allettan södra.

Tyresö Hanviken hockeys A-lag leder serien i Allettan södra.

Pekka Pääkkö

Även ungdomslagen har fått en rejäl höjning, däremot fick de yngsta i föreningen – cirka 200 barn – noll höjning, enligt Mikael Westford.

– Ju äldre du är och ju mer träningar och matcher du har, desto mer kostar du som medlem. Därför blev vi tvungna att höja avgiften för de äldre. 

Men tränar man fem dagar i veckan, tre timmar per gång under en hel säsong, så blir det inte så mycket pengar per träningstillfälle, tillägger han. 

Ekonomin körd i botten

Den kraftiga höjningen var ett måste för att rädda föreningen, enligt Mikael Westford.

– Vi har legat förhållandevis lågt med avgifterna och inte höjt sedan före pandemin. Nu kommer vi upp i nivå med andra jämförbara hockeyklubbar i Stockholm. 

Men Tyresö Hanviken hockey är inte ensamma om att behöva höja avgifter. Kostnaderna för ett barn/ungdom som är med i en idrottsförening har ökat med i snitt 68 procent sedan 2009. Där ingår avgift till föreningen, utrustning, resor och cuer och tävlingar. 

Det visar en ny nationell studie som gjorts i tolv olika idrotter under 2024.

– Pojkars idrottande är generellt något dyrare än flickors idrottande, säger Jonas Leth, distriktsidrottschef hos Riksidrottsförbundet i Stockholm. 

Kan ha tappat medlemmar efter höjningen

Avgifterna som medlemmarna betalar till Tyresö Hanviken hockey går till ledararvoden, utrustning till spelarna (tröjor, tejp, damasker, kan även vara hjälmar, puckar mm) och avgifter till Stockholms hockeyförbund. Även resor till och från matcher och domararvoden. 

Har det här lett till att barn slutat?

– Det är möjligt, det brukar alltid vara några som slutar efter en säsong, medan nya börjar. Det beror på olika saker, där en är ekonomin. Hockey är förhållandevis dyrt att hålla på med om man jämför med exempelvis fotboll. 

Klubbens A-lag spelar i allettan södra, och leder just nu serien.

– Det går bättre än någonsin för oss just nu och det är jättekul!    

Från och med i höst kommer hockey erbjudas som idrottsprofil på Tyresö gymnasium och det är Tyresö Hanviken hockey som håller i träningarna.

– Vi är otroligt glada för detta. 13 platser kommer att erbjudas på nya hockeyprofilen och det ger oss nya möjligheter som förening, säger Mikael Westford.

Tyresö Hanviken hockey

Är en del av Hanvikens SK, där även fotboll och friidrott ingår.

Hockeysektionen har cirka 550 medlemmar i allt från hockeyskola från 6 år upp till A-laget som spelar i allettan södra där de leder serien. 

En säsong sträcker sig från augusti till maj, så det kan jämföras med två terminer i andra sporter. 

I höst startar ett samarbete med Tyresö gymnasium där Tyresö Hanviken hockey kommer att ansvara för träningarna på skolans hockeyprofil.

Källa: Tyresö Hanviken hockey

Så här mycket kostar det att idrotta

Snittkostnaden för att utöva en idrott ligger på 9 400 kronor per år och barn i åldern 7-18 år.

Kostnaden per år och barn och idrott har ökat med i snitt 68 procent sedan 2009. I det räknas avgift till föreningen, utrustning, resor och cuper/tävlingar.

34 procent av föräldrarna tycker att föreningen inte gör tillräckligt för att kunna sänka avgifter och kostnader.

Siffrorna är från 2024 och bygger på en rikstäckande studie, "Smakar det så kostar det", gjord i tolv olika idrotter där man frågat föräldrar vad de betalar.

Källa: Riksidrottsförbundet

Tyresö Hanviken hockeys A-lag leder serien i Allettan södra.

Tyresö Hanviken hockeys A-lag leder serien i Allettan södra.

Pekka Pääkkö

Klubben tvingades chockhöja avgifter

Över 30 procents höjning. Enda sättet att rädda föreningen.