Efter 15 år i Miljöpartiet hoppade Peter Söderlund förra veckan av när det stod klart att Tyresö fått ett nytt styre med Socialdemokraterna och Moderaterna.

– Jag har suttit i nästan alla nämnder och jag kommer inte­ kunna dra fler väljare till partiet. Jag har aldrig svikit partiet men jag har känt att jag vill göra något annat.

Nu är han i stället en av toppkandiderna till Sara Skyttedals och Jan Emanuels nystartade Folklistan.

– Vi kommer skaka om de politiska strukturerna rejält. Nu kan jag skapa mig en plattform för framtiden. Jag har försökt driva mina frågor inom partiet i så många år, men de har inte lyssnat.

Peter Söderlunds hjärtefråga är hur kriminaliteten i samhället ska minska. Han vill ha rehabilitering av tidigare fångar och stöd till kriminella som vill hoppa av. Han har själv en kriminell bakgrund och när han kom ut ur fängelset 1998 så var han med och etablerade Kris, Kriminellas revansch i samhället, och grundade sedan X-Cons.

Han tycker att hårdare straff samt fler poliser och fångplatser i Sverige är fel väg att gå. Minst fem procent av pengarna som läggs på det svenska rättsväsendet ska i stället gå till förebyggande insatser som lokala föreningar, idrottsklubbar och andra initiativ från civilsamhället, tycker han.

Politikerna har kommit för långt från sina väljare. Det tycker Peter Söderlund, som tycker att svenska politiker borde gå ut på torgen och lyssna på medborgarna mer.

Politikerna har kommit för långt från sina väljare. Det tycker Peter Söderlund, som tycker att svenska politiker borde gå ut på torgen och lyssna på medborgarna mer.

Maja Johansson

– Sverige vill tredubbla antalet fängelseplatser och öka Kriminalvårdens budget till 40 miljarder. Men vad gör man när alla kommer ut och jättemånga återfaller? Det finns inga pengar kvar som kan gå till förebyggande arbete.

”Jag är inte högerextrem”

I skrivande stund har Folklistan presenterat två prioriterade frågor: att skrota­ asylrätten och att placera svenska fångar i fängelser i andra EU-länder, för att spara pengar.

Om det är så mycket billigare med platser utomlands, hur ska standarden för fångarna säkerställas?

– Om inte standarden följs så måste EU reagera mot de länderna.

Han berättar att han har fått kritik, bland annat på sociala medier, efter att hans kandidatur offentliggjordes.

– Jag har fått mycket skit över att jag har gått med i ett högerextremt parti, men jag vet inte, jag är inte högerextrem i alla fall. Sen har ju Listan vissa provocerande frågor som vi kommer köra på och det kommer komma fler.

– Om några år så skulle jag vilja bli justitieminister, med målet att på sikt minska kriminalvårdens och polisens budget, som följt av att vi har lyckats med det förebyggande arbetet.

Ingen stor sak

Björn Stenqvist, ordförande för Miljöpartiet Tyresö, bekräftar att Peter Söderlund har gått ur partiet och ser det inte som en stor sak, då man inte kan vara medlem i MP och samtidigt kandidera för ett annat parti.

– Han har varit en engagerad medlem i många år och vi är tacksamma för hans insatser.

Peter Söderlund satt i gymnasie- och utbildningsnämnden för Miljöpartiet. Men nu är han politisk vilde, och vet ännu inte hur han ska göra med sin plats.

– Vi har uppmanat honom att lämna den posten, det är en post han fick som miljöpartist och genom väljare som röstade på MP, säger Björn Stenqvist.