I en gammal butikslokal med stora fönster, nästan längst in på Finn Malmgrens väg, öppnade i februari "Cornershop". Här serveras middag och bakverk ett par kvällar i veckan. På helger lunch och fika dagtid.
En och annan har säkert passerat på väg ut i Nackareservatet. Men läget är varken Times Square eller Piccadilly Circus. Och därför har stället flugit under mångas radar.
– Besökarna består än så länge i huvudsak av folk från kvarteret och folk utifrån som är inne på vegansk kost, berättar Una Hallgrímsdóttir.
Stället sticker ut på restaurangkartan. Det är Hammarby-Skarpnäcks enda renodlade vegankök. I maten och bakverken finns inga animaliska ingredienser.
– Jag hoppas få folk att upptäcka hur varierad och god maten kan vara, säger Una som skiftar rätter för att stammisarna inte ska tröttna.
Chili sin carne och kvällens salladstallrik.
Anders Björklund
Matdesign
28-åringen har jobbat på restaurang sedan tonåren på Island. Till Sverige kom hon för en hållbarhetsfokuserad designutbildning där hon riktade in sig på mat.
När Mitt i besöker köket lägger hon upp kvällens rätter. På ena tallriken "chili sin carne", det vill säga "chili con carne" men utan kött. För proteinet står istället soyafärs från en särskilt utvald producent. Till detta sallad och det majsbaserade italienska moset polenta.
På den andra tallriken landar en sallad som också innehåller ungsgrillade ingredienser och inslag av frukter och sås.
Una i samtal med Lisbet och Mike Duvringe som kommit in efter dagens jobb hemmavid.
Anders Björklund
Vid öppningen klockan 17 kommer grannarna Lisbet och Mike Duvringe in för kvällsmat efter sitt dagsverk. Fascinerat och nyfiket beskådar de tallrikarna samtidigt som Una får frågor.
– Tidigare har vi åkt ända in till stan flera gånger i veckan för att äta veganskt. Det finns något för alla här. Även för de som inte är vana med vegansk mat, säger Lisbet.
Kvartersprofil upptäckte maten
För fastighetsskötaren och verkstadsreparatören Anders Eriksson har stället på hörnet inneburit en kulinarisk upptäckt.
Till de förr ovanas skara får nog kvartersprofilen Anders Eriksson sorteras. För honom innebär maten en upptäckt bortanför den vardagliga slentrianen. Han är glad över nya ställets inriktning.
– Av gammal vana har det ju ofta blivit den där jädra korven. Det här var mycket bättre än en korvkiosk. Det är jättegott, säger han muntert, rakt och utan krusiduller vid ett av uteborden.
Una Hallgrímsdóttirs utbildning i matdesign innebar mer än bara vackert komponerade rätter. Hon studerade också mat och hållbarhet ur både miljö-, närings- och socialt perspektiv. De perspektiven har följt med till Hammarbyhöjden.
En kväll i juni fick restaurangen etiopiskt gästspel och bland borden finns ett långbord som öppnar för möten och nya bekantskaper.
– Den som kommer ensam ska inte behöva sitta ensam om den inte vill.
Ett laddat begrepp
Dagarna Cornershop inte är stängt jobbar hon med catering, events och för föreningen Reformaten vars fokus är hållbarhet kring all slags mat, inte bara vegansk.
Una Hallgrímsdóttir gör maten och bakverken själv. Förberedelserna börjar flera timmar före öppning.
Anders Björklund
Una Hallgrímsdóttir hoppas att fler upptäcker maten. Men ordet veganism kan vara politiskt laddat, verka skrämmande och många har fördomar menar hon.
– Jag tycker ofta samtalet kring veganism är felfokuserat. Det blir "är du med eller emot". För mig handlar det bara om matglädje, hållbarhet och att försöka ha så vänlig påverkan på miljö och ens hälsa som möjligt.