JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

TV-klipp och nyheter

Unga företagare blåser liv i Möjas krogar

Gaëtan, som driver fiskkrogen Les Poissonniers de Möja, hjälper en kund.

Gaëtan, som driver fiskkrogen Les Poissonniers de Möja, hjälper en kund.

Eva Tonström

20230718080000
20230718093647
2023-07-18
08:00
2023-07-18 09:36

Vad kan ett ungt gäng från Sandhamn och en kille från västkusten bidra med på Möja?

Svaret är förstås en massa nytt.

Det händer en hel del i Möjas krogliv och besöksnäring just nu. Till exempel har flera nya, yngre entreprenörer tagit över och skapat nytt på ön den senaste tiden.   

Fiskkrogen Les Poissonniers i Berg gör sin tredje sommar och det går som tåget, berättar grundaren Gaëtan. Han säljer fisk och skaldjur över disk.

Gaëtan, th, med sin kompanjon Joakim Svahn på fiskkrogen Les Poissonniers de Möja.

Gaëtan, th, med sin kompanjon Joakim Svahn på fiskkrogen Les Poissonniers de Möja.

Eva Tonström

Handlar från västkusten

Fisken köps från Göteborgs fiskauktion och levereras ut till Möja fyra dagar i veckan. Nyligen fick han grönt ljus av markägaren att fortsätta tre somrar till.

– Det känns jättekul! Att kunna bredda utbudet och ta hit fisk och skaldjur som kanske en del aldrig har smakat tidigare, säger han.  

Gaëtan kommer från Göteborg, och har påbrå från Frankrike, därav namnet. Han jobbade med de tidigare ägarna till fiskeboden i Berg, och tog över när de ville sälja. 

Nytt på värdshuset

Möja värdshus har fått ny drift i år. Där har ett kompisgäng, som tidigare jobbade ihop på Sandhamns seglarhotell, tagit över ansvaret för ruljansen. Idén är bra mat med bistrokänsla för alla åldrar och, framförallt, musik.

– Vi kommer att spela musik hela sommaren, inomhus och här ute i trädgården. Tanken är att få i gång lite mer liv, mer party både dag och kväll, säger värdshusets egen DJ, Edvin Andersson.

– Vi ska försöka hitta en bra balans, så att ingen blir störd. Det känns ändå som att det finns önskemål från många på ön att kunna dansa, och något som håller öppet lite senare, säger Lea Wallén.

DJ Edvin Andersson, Jesper Grönlund, Frej Bäck, Lea Wallén och Nelly Wallén sköter sedan i år driften av Möja värdshus.

DJ Edvin Andersson, Jesper Grönlund, Frej Bäck, Lea Wallén och Nelly Wallén sköter sedan i år driften av Möja värdshus.

Eva Tonström

Ny ägare till Möja värdshus är Marcus Wallén, som också äger Sandhamns seglarhotell med sin familj och Carl Michael Augustsson.

Häng med på sälsafari

Sedan tidigare finns förstås Wikströms fisk på ön, som har börjat med AW och quiz, samt Jeppes gästgiveri, som har mat och musik, även Möja hamnkrog och kafé.

Möja vandrarhem har utökat sin verksamhet i år med nystartade Möja outdoor, där de erbjuder en mängd aktiviteter på vatten. Bland annat sälsafari.  

Nytt på ön i år är också Möja outdoor, som hyr ut olika vattenfarkoster och ordnar aktiviteter. Det drivs av Cesar Grivans och hans fru Klara.

Nytt på ön i år är också Möja outdoor, som hyr ut olika vattenfarkoster och ordnar aktiviteter. Det drivs av Cesar Grivans och hans fru Klara.

Eva Tonström

– Hittills har jag hittat säl nio gånger av tio när jag varit ute. Vi går så nära vi kan utan att störa dem, säger Cesar Grivans, som driver alltihop tillsammans med hustrun Klara.

Klara Grivans driver Möja vandrarhem ihop med maken Cesar.

Klara Grivans driver Möja vandrarhem ihop med maken Cesar.

Eva Tonström

Möja.

Möja.

Eva Tonström

Möja hamnkrog och kafé.

Möja hamnkrog och kafé.

Eva Tonström

Fem byar på Möja

Här finns byarna Hamn, Berg, Ramsmora, Långvik och Löka.

Möja och Södermöja, som ligger intill, har tillsammans cirka 250 bofasta och sommartid mångdubblas öns befolkning.

På Möja finns cirka 60 företag inom bland annat båtvarv, snickeri, handel, hantverkare, vandrarhem och krogar.

Fram till sent 1980-tal var fisket den största inkomstkällan på ön, även jordgubbsodling. Det senare upphörde på 1970-talet.

Källa: Värmdö kommun

EvaTonström
073-600 69 23

Senaste nyheterna

Coop-butiken i Vallentuna centrum stänger den sista januari.

Coop-butiken i Vallentuna centrum stänger den sista januari.

Stefan Källstigen

Sluthandlat på Coop i Vallentuna

Nyheter

Stänger sista januari ✔ Lokalen ska renoveras ✔ "En ny hyresgäst kommer så småningom att flytta in"

Delar av Skälby spärrades av efter skjutningen den 12 januari. Detta är en genrebild tagen vid ett annat tillfälle.

Delar av Skälby spärrades av efter skjutningen den 12 januari. Detta är en genrebild tagen vid ett annat tillfälle.

Johannes Äng

Så går utredningen efter skotten i Skälby

Nyheter

Ingen gripen ✔ Åklagaren vill inte låsa sig vid teori om felskjutning

Titta upp, och du kan se fyra av vårt solsystems planeter. På bild th: Peter Linde, ordförande i Svenska astronomiska sällskapet.

Titta upp, och du kan se fyra av vårt solsystems planeter. På bild th: Peter Linde, ordförande i Svenska astronomiska sällskapet.

Mostphotos/Privat

Fyra planeter i rad – sällsynt skådespel på kvällshimlen

Nyheter

Januari bjuder på planetparad ✔ Det blir höjdpunkten: "Extra spektakulärt"

Smashar in femte SM-guldet – firar INTE med hamburgare

Funky Chicken Food Truck i Nacka strand prisas för femte året i rad för Sveriges bästa hamburgare av Burgerdudes. Pristagarna är: Alexander Karlsson, Emil Wennerberg, Simon Malmlöf och Johan Ekman (John Taudien saknas på bilden).

Funky Chicken Food Truck i Nacka strand prisas för femte året i rad för Sveriges bästa hamburgare av Burgerdudes. Pristagarna är: Alexander Karlsson, Emil Wennerberg, Simon Malmlöf och Johan Ekman (John Taudien saknas på bilden).

Funky Chicken Food Truck/Burgerdudes

20250122060328
20250121161237
2025-01-22
06:03

För femte året i rad prisas Funky Chicken Food Truck i Nacka strand för Sveriges bästa hamburgare. Men de ska inte fira med hamburgare.

– Nej! Det äter vi ju varje dag, säger grundaren Johan Ekman.

Funky Chicken Food Truck i Nacka strand blir alltid lite överrumplade av hamburgerrecensenterna från Burgerdudes. De kommer alltid oanmälda. Både när de ska äta hamburgare och dela ut priser.

– Det är lika spännande varje år. Vi tar verkligen inte det här för givet, säger Johan Ekman som både har varit med och grundat och driver foodtrucken.

För femte året i rad knep alltså foodtrucken förstaplatsen på listan över Sveriges 100 bästa hamburgare. Personalen ska fira med en middag.

– Det blir någon fin restaurang inne i stan. Det blir skitkul alla som jobbar här är så stolta, säger Johan Ekman.

”Smashburgarna är otroligt saftiga med en världsunik stekyta som är både krispig och frasig, med massor av grovmalen svartpeppar som nästan friteras av den höga fetthalten i köttet”‚ skriver Burgerdudes recensenter om Funky Chicken Food Trucks burgare.

”Smashburgarna är otroligt saftiga med en världsunik stekyta som är både krispig och frasig, med massor av grovmalen svartpeppar som nästan friteras av den höga fetthalten i köttet”‚ skriver Burgerdudes recensenter om Funky Chicken Food Trucks burgare.

Funky Chicken Food Truck

Femma i världen

Burgerdudes är världens största webbplats för hamburgare och har sedan starten 2014 recenserat 873 hamburgerhak i 534 städer i 63 länder världen över. I år rankar sajten Funky Chicken Food Truck som femma i världen.

Som varje år har foodtrucken vinterstängt men räknar med fullt tryck när de öppnar igen den 27 januari.

– Det har blivit internationellt känt och det kommer massor med turister som tar båten från stan till Nacka strand. Vi har blivit ett turistmål, säger Johan Ekman.

Ibland ringlar köerna från Augustendalstorget och runt Nacka strandsmässan.

– Folk tror att det alltid är jättelånga köer men det stämmer inte riktigt. Det är alltid lite kö. Ibland kan det ta en timme i kö men det gör det absolut inte alltid. Speciellt på vintern är köerna kortare, säger Johan Ekman.

Sveriges bästa burgare görs i Nacka strand

Bäst i Sverige 2021. Bäst i Sverige 2022. Åtta i världen. Vaktmästarens kompis har fått hamburgerfrälsta från hela landet att vallfärda till Funky Chickens food truck i Nacka strand och förklara Augustendalstorget som en helig plats.

”Trust me I love you” jazzar N'Dea Davenport i högtalarna och bakom discokulans glitter i ett fräsande rökmoln flippar Emil ”Frankie” Wennerberg inte skivor – utan dagens första hamburgare. Den här onsdagen är det oset av kryddig nötfärs och smält cheddar från Funky Chickens prisbelönta Triple cheese som får smaklökarna att krullas på de 46 personerna utanför food trucken på Augustendalstorget i Nacka strand.

Fånleenden som hos barn som hittat en lördagsgodisgömma mitt i veckan. Ett väckelsemötet för hamburgerfrälsta.

"Det är en konst"

Nyligen utsåg hamburgerrecensenterna Burgerdudes Funky Chicken till Sveriges bästa burgare för andra året och rankar dem som åtta i världen.

Ektorpsbon Gustav Malm, 26, och hans pappa Fredrik Malm, 53, från Tyresö har följt Burgerdudes listor sedan 2014 och ätit sig igenom alla Stockholms premiumburgarställen. De besöker Funky Chicken en gång i månaden, gärna oftare.

– Vi har inte ätit något som är bättre än det här. Smaken på köttet! Han som lagar burgarna lägger ner sin själ. Stekytan är så jävla bra alltså! säger Gustav Malm.

– Du måste ha exakt rätt tjocklek så att det blir den här tunna karamelliserade ytterkanten och saftigt i mitten – det är en konst, säger Fredrik Malm.

800 burgare på en dag

I en plastlåda ligger köttpuckarna vägda till exakt 150 gram, gjorda på en hemlig färsblandning.– Köttet är ett hantverk. Det kommer oftast från Sverige och Tyskland, sedan exakt vad det är är en extrem hemlighet: Många jagar vårt recept. Det har varit en process på flera år att få fram den perfekta sammansättningen. Vi har stekt och ätit många, många hamburgare på vägen – herregud! säger Johan Ekman som driver Funky Chicken med John Taudien.

Köar i en timme

Köerna som kan ringla runt hela Nacka strandsmässan avskräcker inte frälsta.

– Jag äter här minst en gång i veckan eftersom vi har kontor här. Det är lätt värt en timmes kö som det kan vara ibland, säger Andreas Nilsson från Järlasjö.

En sommardag kan Funky Chicken sälja mellan 700 och 800 burgare. En onsdag i november räknar de med att sälja 200 hamburgare, 150 portioner av kycklingrätten New York style Chicken over rice och 15 vegetariska veggie over rice.

– På en restaurang hade vi varit tvungna att ha flera sittningar och hade aldrig kunnat servera så många gäster, säger Johan Ekman.

Stannar i Nacka

Även om trucken är flyttbar har de inga tankar på att åka på turné.

– Vi åkte runt i början, en fem, sex gånger men vi tröttnade. Det var sådant kaos och konkurrens om platserna, säger Johan Ekman.

Tidigare stod de vid Hornstulls marknad på helger under sommarhalvåret. Men när pandemin stängde tog de helgserveringen till Augustendalstorget i stället.

– Vi fick lika många gäster här som vi hade i Hornstull så nu stannar vi nog här även om Hornstulls marknad öppnar igen. Vi har närmare till vårt prepkök och känner folket och kan alla specialbeställningar.

Granne med vaktmästaren

Att just Nacka strand skulle bli hamburgeälskarnas Mecka var en slump.

– Jag hade tidigare landställe i Kummelnäs och en granne jobbade som fastighetsskötare i Nacka strand. Jag sa: ”Kan inte du höra med hyresvärden om vi kan få ha vår truck på torget?” Det tog bara någon vecka och sedan körde vi, säger Johan Ekman.

Plötsligt kommer två män som ska anordna ett event i en skåpbil mittemot. De vill ta el ur laddstolpen bakom burgarbussen.

– Du kan dra ut sladden till vår riskokare, jag tror vi klara oss ändå, säger Emil Wennerberg,

– Ja, ja, de kommer att äta här i alla fall, säger Johan Ekman.

Stekytan är så jävla bra alltså!

Burgerdudes motivering:

”Det räcker med en tugga för att förstå att det här är den bästa burgaren i Sverige just nu! Kompositionen, ration mellan alla ingredienser och inte minst den fenomenala stekytan är smått makalös. På ett sätt så har det hänt en hel del sedan de vann juryns och publikens röst på vår första hamburgerfestival Stockholm Burger Fest 2016. Det är precis lika gott nu som då, men det har inte hindrat dem från att finslipa konceptet och utveckla nya burgare. Vårt hjärta kommer alltid att bulta lite extra hårt för storklassikern Triple Cheese, men även deras senaste skapelse 'Bookmaker' har hittat en ljuvlig balans mellan nyskapande och klockrena smaker."

Lunchöppet

Funky Chicken har öppet på Augustendalstorget vardagar 10.30–14.00. Sommartid även på helger.

Sveriges 20 bästa hamburgare

Burgarhak i Stockholms län fetmarkerade:

1. Funky Chicken Food Truck (Nacka).

2. Franky's Burger (Vasastan och Södermalm).

3. Rekas Burgers (Malmö & Lund).

4. Rockin Grill (Norra Djurgårdsstaden och Hammarby sjöstad).

5. Barrels Burgers & Beer (City, Gamla stan och Södermalm).

6. Gotland Smash Foodtruck (Visby).

7. Burgers & Pastrami – BAP (Östermalm).

8. Stigbergets Fot (Södermalm).

9. Östra Kyrkogatan (Umeå).

10. Knifetown Burgers (Uppsala).

11. Bonden & Burgaren (Norrtälje).

12. Moe's Burger (Kista).

13. N.O.A.H's Burgare (Södertälje).

14. Restaurang AG (Kungsholmen).

15. Rollin Bistros (Göteborg).

16. Tasty Bros (Örebro).

17. Bun Meat Bun (City, Bromma och Farsta).

18. O's Streetfood (Göteborg).

19. The Border (Vasastan, Södermalm & Norrtälje).

20. Burger Syndicate (Skurup).

Källa: Burgerdudes

Nackas och Värmdös bästa burgare

Placering i Sverige inom parentes:

1. Funky Chicken Food Truck, Nacka strand. (1)

2. The Wagon Burgers and Brews, Grisslinge (32).

3. Bastard burgers, Sickla och Värmdö köpcentrum (76).

4. Brödernas, Centrala Nacka, Gustavsberg och Sickla (89).

5. Babas, Nacka Forum (92).

6. Jettz burger, Björknäs (94).

Källa: Burgerdudes.

JohanKristensen
08-550 551 17